Hlavní obsah

Jágrův plán na pomoc Ukrajině vyšel! Finančně se přidala i NHL, při choreu běhal mráz po zádech

Byly to chvíle, při kterých běhal mráz po zádech. Fanoušci ve spodním prstenci libeňské O2 areny během první komerční přestávky v úvodní třetině zápasu hokejové extraligy Kladna se Spartou spustili choreografii, když zvedli nad hlavy připravené žluté a modré kartony, čímž vyjádřili podporu Ukrajině a jejím občanům zasaženým ruskou vojenskou invazí.

Rivalita stranou. Hokejisté Kladna a Sparty podporují UkrajinuVideo: Sport.cz, HC Sparta Praha

 
Článek

Šrotovalo mu v hlavě, jak co nejlépe pomoct ukrajinským uprchlíkům, když si hrající majitel Rytířů Jaromír Jágr usmyslel, že by nejlepším řešením bylo přesunout duel závěrečného kola základní části proti Spartě z chomutovského azylu do pražské O2 areny.

Pochopitelně kvůli větší kapacitě a s tím spojeným vyšším výtěžkem ze vstupného. Vždyť zatímco severočeská Rocknet arena pojme jen něco málo přes pět tisíc diváků, pražská O2 arena o dvanáct tisícovek víc. Fakt, že právě v ní hraje své domácí zápasy Sparta, nebyl důležitý. Nejen proto, že oběma týmům už o nic nešlo, neboť Rytíři míří do baráže, zatímco Pražané mají jistotu přímého postupu do čtvrtfinále play off.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Patrik Prymula (vlevo) ze Sparty a Jaromír Jágr z Kladna.

„Rivalita šla stranou. Největším vítězstvím dnešního zápasu je co nejvyšší finanční pomoc ukrajinskému lidu," říkal kapitán Sparty Michal Řepík, který stejně jako některé další opory Pražanů do utkání nenastoupil.

A tenhle plán Jágrovi a sparťanskému vedení vyšel dokonale. V úterním podvečeru dorazilo přes čtrnáct a půl tisícovek fanoušků, na vstupném se vybralo přes dva miliony korun. Další fanoušci si pak za symbolických 68 korun podle čísla na Jágrově dresu mohli zakoupit virtuální vstupenky. Celý výtěžek pak, stejně jako aukce deseti hraných dresů, poputuje na pomoc ukrajinským rodinám prchajícím ze své vlasti do České republiky.

Slavnostní ceremoniál začal už dvacet minut před vhozením úvodního buly. Na kostce nad ledem běžely záběry z rozbombardovaných ukrajinských měst, své příběhy vyprávěli i uprchlíci ze své domoviny. Silný emoční zážitek, to vše za skandování kladenského kotle „Ukrajina, Ukrajina".

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený HC Sparta Praha (@hcspartapraha)

A když pak oba týmy nastupovaly na led, neučinily tak odděleně, jak bývá zvykem. Naopak, kladenského hráče za potlesku celé haly střídal ten sparťanský, promícháni se postavili na obě modré čáry a vyslechli nejprve českou a pak i ukrajinskou státní hymnu.

Pak už se šlo na hokej, který ale nebyl tím nejpodstatnějším. Vědělo to i 14 512 přítomných fanoušků (dosavadním rekordem extraligové sezony bylo 14 126 diváků na říjnovém utkání právě Sparty s Kladnem v O2 areně), takže největší aplaus nesklízeli střelci branek, ale paradoxně komisionář NHL Gary Bettman.

Ten během jedné z dalších komerčních pauz promluvil z kostky nad ledem a ocenil nejen úžasnou kariéru nejproduktivnějšího Evropana v dějinách NHL, ale i Jágrův nápad na pomoc Ukrajině. „Díky, Jaromíre! NHL se rozhodla podpořit tento duel a uprchlíky z Ukrajiny příspěvkem ze svého fondu v symbolické výši 68 tisíc dolarů," překvapil Bettman. V přepočtu jde o milion šest set tisíc korun.

A když se pak na kostce nad ledem objevily sestry Ljuba a Olga, které z Ukrajiny prchly i s třemi potomky, přišel tak velký potlesk, že jedna ze sester dojetím začala plakat. O momentu krátce po závěrečné siréně, kdy všechny tři děti předávaly ceny nejlepším hráčům Chlapíkovi s Janusem, ani nemluvě.

Tenhle večer se prostě povedl a Češi ukázali, že jim dění na Ukrajině rozhodně není lhostejné.

Reklama

Související témata: