Hlavní obsah

Jiné posuzování faulů a zákroků, změny na listině rozhodčích. Co prozradil bývalý sudí Pešina?

Jako rozhodčí v extralize působil od roku 2007 a odřídil velké kvantum zápasů. Zapískal si finále play off české nejvyšší soutěže i Ligy mistrů a za extraligový ročník 2018/2019 byl vyhlášen nejlepším rozhodčím. V další sezoně se už na ledě v pruhovaném dresu neobjeví. Bývalý sudí Vladimír Pešina bude mít novou funkci. Nyní pracuje v Asociaci profesionálních klubů ledního hokeje (APK LH) a má na starost agendu rozhodčích pro extraligu. Web Sport.cz s ním probral různé změny, novinky či zajímavosti, které s sebou přináší sezona Tipsport extraligy 2022/2023.

Vladimír Pešina uznává gól v utkání play off mezi Mladou Boleslaví a Třincem

Článek

Tento týden se hokejoví fanoušci dočkají toho, na co čekali celé léto – nové sezony. Ta odstartuje ve čtvrtek duelem mezi brněnskou Kometou a Karlovými Vary. Naplno se soutěž rozběhne o den později, kdy je na programu zbývajících šest utkání.

Hokejová Tipsport extraliga vstupuje do sezony 2022/2023 s novinkami a zajímavostmi. Kvůli trendu přicházejícího z NHL se budou jinak posuzovat krosčeky, a to především v oblasti branky a blízkosti mantinelu. „Zákroky, které byly dříve za mě nebezpečné a v rámci plynulosti hry se netrestaly, budou v této sezoně trestány výrazně přísněji," prozradil Pešina.

Na základě toho, že se IIHF stále více snaží přiblížit trendům NHL, nám ukázal již minulý ročník s velkým množstvím změn v pravidlech. Nově se rovněž bude trestat za tzv. zdržovací přestupky týkající se hry u mantinelu. „V momentě, kdy hráč zašlapuje puk a zadržuje ho nohama, vystavuje se riziku dvouminutového trestu za zdržování hry," říká Pešina, který byl za sezonu 2018/2019 vyhlášen nejlepším rozhodčím ligy.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý sudí Vladimír Pešina bude mít nyní na starost agendu rozhodčích pro extraligu

Další zajímavostí je novinka při uložení dvojitého menšího trestu za faul nebezpečné hry vysokou holí. V případě, že si rozhodčí nebude zcela jist, jak k tomuto přestupku došlo, bude mít nově možnost se v rámci pouze tohoto dvojitého menšího trestu podívat na tablet v boxu časoměřičů, kam mu videorozhodčí pošle záběry.

Ty odhalí, zda sudí vyhodnotil situaci správně či nikoliv. Trest může odvolat na základě zásahu hole jiného spoluhráče, vlastní holí faulovaného hráče či při zásahu pukem. Podnět na přezkoumání nemůže však dostat od hráčské lavice týmu faulovaného hráče nebo videorozhodčího, leč podle vlastního úsudku.

Od sezony 2019/2020 je možné využít při gólových situacích trenérskou výzvu. Přezkoumávat se mohou výroky rozhodčích, které se týkají nedovoleného bránění brankáři, postavení útočícího hráče v brankovišti, přihrávky rukou nebo hry vysokou holí. Otazník se ale stále vznáší nad trenérskou výzvou na ofsajd. Ta stále v české nejvyšší soutěži zavedena nebude.

„Na toto téma probíhaly diskuze už v březnu letošního roku a nechali jsme si zpracovat nabídku, jak moc finančně nákladné by nainstalování minimálně čtyř kamer bylo. Ukázalo se, že finanční náklady by pro kluby po těžkých dvou covidových sezónách byly příliš velké. Jisté ale je, že se trenérská výzva na ofsajd jednou v extralize objeví, řekl ředitel extraligy Loukota.

V zámoří či na světových šampionátech už je nějakou dobu zavedena možnost hlasu sudího veřejnosti při udělování trestů či uznání nebo neuznání branky po konzultaci s videorozhodčím. Verdikt rozhodčího tak slyší celá hala. Toto divácky atraktivní zlepšení není ale na pořadu dne pro sezonu 2022/2023.

Změny nastanou též na rozhodcovských postech. Vzhledem k ruské invazi na Ukrajině neodchází z KHL pouze hráči, ale také rozhodčí. Česko mělo v Kontinentální hokejové lize dva zástupce Jana Hribika a Martina Fraňa. Prvně jmenovaný rozhodčí přijal nabídku řídit utkání opět na české extraligové scéně. Kdežto Fraňo se rozhodl přijmout nabídku z německé nejvyšší soutěže, kde podepsal jednoroční smlouvu. Je tedy dost možné, že se brzo vrátí zpět do extraligy.

Tipsport extraliga na postu rozhodčích vítá dva nové členy. Z Chance ligy přicházejí hlavní rozhodčí Tomáš Cabák a čárový rozhodčí Stanislav Hnát.

Nominační listina rozhodčích 2022/2023 TELH
Hlavní rozhodčí:
Tomáš Cabák (nováček), Oldřich Hejduk, Tomáš Horák, René Hradil, Jan Hribik, Antonín Jeřábek, Adam Kika, Zbyněk Kubičík, Tomáš Micka, Roman Mrkva, Pavel Obadal, Jiří Ondráček, Luděk Pilný, Daniel Pražák, Peter Stano (ČR/SVK), Matěj Sýkora, Jakub Šindel, Robin Šír, Petr Úlehla, Tomáš Veselý, Filip Vrba
Čároví rozhodčí:
Michal Axman, Tomáš Brejcha, Jakub Frodl, Jiří Ganger, Jiří Gebauer, Tomáš Gerát, Marek Hlavatý, Stanislav Hnát (nováček), Daniel Hynek, Lukáš Kajínek, Milan Kis, David Klouček, Vít Komárek, Vít Lederer, Miroslav Lhotský, Ladislav Lučan, Ondřej Malý, Jiří Ondráček, Lukáš Rampír, Vladimír Rožánek, Šimon Synek (ČR/SVK), Jiří Svoboda, Petr Šimánek, Josef Špůr, Michal Zíka

Pruhovaný dres tak v nadcházející sezoně v Tipsport extralize už neobléknou včetně Vladimíra Pešiny také Petr Lacina či Pavel Hodek, jenž skoncoval s kariérou rozhodčího už v průběhu minulé sezony.

Reklama

Související témata: