Hlavní obsah

Správně uznaný Svačinův nájezd! Zpětný pohyb puku nebyl v rozporu s výkladem pravidla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bylo to moment, který vyvolal hodně emocí. Pochopitelně, vždyť šlo o klíčovou záležitost druhého semifinále hokejové extraligy mezi Třincem a Mladou Boleslaví. Zástupci Bruslařského klubu byli přesvědčení, že trefa Vladimíra Svačiny v šesté sérii nájezdů neměla platit. Hráč podle nich nesetrval s pukem v pohybu k brance. Komise rozhodčích vedená Vladimírem Šindlerem však dala za pravdu hlavním arbitrům Stanovi se Sýkorou. Gól správně uznali.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Vítězný nájezd Třince. Vladimír Svačina a překonaný brankář Mladé Boleslavi Gašper Krošelj.

Článek

Pravidlo 24.2 říká, že „puk musí setrvat v pohybu směrem k soupeřově brankové čáře". Pravdou je, že když gólman Středočechů Krošelj skočil Svačinovi pod nohy, útočník Ocelářů učinil úhybný manévr, při kterém rozhodně nepostupoval přímo na bránu.

„Smyslem pravidla ale není zabránit hráči v úhybném manévru při zákroku brankáře, nýbrž v neúměrném protahování nájezdu nebo v pokusech „rozhodit" brankáře přerušováním nájezdu, případně pohybem vzad," vysvětluje komise rozhodčích v tiskové zprávě.

„Svačina prováděl trestné střílení souvisle a manévrem se pouze běžnou kličkou vyhnul zakročujícímu brankáři. Zpětný pohyb puku v takovém případě není v rozporu s výkladem pravidla 24.2," píše se dále.

Šéf komise rozhodčích Vladimír Šindler tak potvrdil, že Slovák Stano i Veselý postupovali v souladu s výkladem pravidel, stejně jako videorozhodčí, s nímž celou záležitost konzultovali.

„Náš výklad potvrdila i komise rozhodčích Mezinárodní hokejové federace IIHF, které jsme video poslali k posouzení," prohlásil Šindler.

„Za rozhodující označila, že Svačina postupoval s pukem normálním a plynulým způsobem. Jiná situace by nastala, pokud by se s pukem zastavil nebo zřetelně vrátil zpět, aby se potom znovu pokusil oklamat brankáře," dodal bývalý uznávaný rozhodčí.

Třinec díky Svačinovi vyhrál 1:0 po samostatných nájezdech a v sérii vede 2:0 na zápasy. Třetí pokračování je na programu ve čtvrtek v Mladé Boleslavi.

Uznali podle vás rozhodčí Svačinův nájezd správně?
ano
46,8 %
ne
53,2 %
Celkem hlasovalo 8944 čtenářů.

Reklama

Související témata: