Hlavní obsah

Jsou nutné zásadní změny v hokejovém hnutí, říká Antoš o výchově mládeže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvěma medailemi z juniorských šampionátů by se český hokej neměl nechat uchlácholit. Podle experta Milana Antoše je zapotřebí zásadních změn, aby se výchova mládeže posunula. „Zaspali jsme úplně ve všem. Potřebujeme vytvořit silnou juniorskou ligu,“ řekl v pořadu Příklep na Sportu.cz.

Výchova mládeže v Česku. Jsou nutné zásadní změny v hokejovém hnutí, tvrdí Milan Antoš v pořadu Příklep.Video: Sport.cz

 
Článek

Loňský i letošní výběr hráčů do dvaceti let se z drtivé většiny neobešel bez krajánků hrajících v zámoří či ve Skandinávii. Bez nich by český tým jen stěží poskládal konkurenceschopný tým, zatímco například Švédové zvládli kádr postavit z hokejistů, kteří hrají domácí soutěže.

„Ta ale musí mít kvalitu. U nás nejde postavit mužstvo z naší juniorky, jet na mistrovství světa a myslet si, že uspějeme,“ uvedl Antoš. Dodal, že tuzemská juniorská soutěž nemá potřebnou kvalitu, a má-li se to změnit, je třeba učinit zásadní změny. Podle něj se nabízí například volný pohyb hráčů, aby juniorská soutěž mohla generovat nadprůměrné hráče.

„Ti se pak musí obehrávat v extralize nebo Chance lize. Nejlepší vždy odejdou, tomu nezabráníme. Potřebujeme ale udržet ten nadprůměr, co nám zůstane, a dostat ho do konkurenčního prostředí a tam z nich dostat maximum,“ pokračuje glosátor Sportu.cz.

PŘIKLEP_110124Video: Sport.cz

Důležité také je, aby mladí hráči dostávali na ledě dostatek prostoru. Ne jen pár střídání. „My se bojíme jim ten prostor dát. Schůdnější pro nás je vzít cizince, který se poflakuje někde po Evropě, a kluka, co by hrál stejně, necháme stát a tím ho zlikvidujeme,“ dodal Antoš s tím, že do onoho konkurenčního prostředí je třeba dostat ne jednotky hráčů, ale desítky.

Redaktor Sportu.cz Jan Škvor namítl, že je nutná také užší spolupráce se školami. Jako příklad uvedl Skandinávii. „Ráno trénink, pak škola, po škole znovu trénink. Tady si nedovedu představit, že by bylo nějaké propojení mezi školou a sportem,“ mínil.

„Zaspali jsme úplně ve všem. Nemáme haly na míčové sporty, nemáme zimáky. Nemáme nic a chceme, aby se současná generace vyrovnala Americe, kde mají u každé univerzity několik sportovišť, která mohou využít. Ve Švédsku má každé běžné město dva tři zimáky. Tady bojujeme, abychom vůbec měli pro děti led,“ nebral si Antoš servítky.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.