Hlavní obsah

Kaberle naděloval dárky dvakrát. Těší se na bitvy se Spartou a Plzní za Lužánkami

Brno

Čtrnáct sezón strávil obránce brněnských hokejistů Tomáš Kaberle v NHL, troje poslední Vánoce už ale slavil v Česku. Rodina mistra světa i vítěze Stanley Cupu se snaží skloubit domácí sváteční zvyky se severoamerickými tradicemi.

Foto: www.hc-kometa.cz

Tomáš Kaberle si zázemí v Brně pochvaluje.

Článek

Jsou mezi nimi hodně velké rozdíly?

Dva zásadní. U nás nosí dárky Ježíšek, v Kanadě a USA Santa Claus. Ten se navíc dostavuje až v noci na pětadvacátého prosince. Takže jsme museli udělat kompromis. Část dárků dostaly děti na Štědrý den večer, druhou polovinu až na Boží hod ráno.

A syn s dcerou věří na Ježíška, nebo Santu?

V tom mají asi trochu guláš. Zřejmě ale na oba. Důležité je, že pořád věří, že dárečky naděluje nějaká tajemná bytost. Děti se na Vánoce těšily skoro měsíc, díky tomu neztrácejí kouzlo ani pro nás dospělé.

Sešli jste se u vánočního stromku kompletní?

Samozřejmě. Užili jsme si to s mojí kanadskou manželkou Julií, dětmi a do Brna dorazila dokonce i ženina maminka.

Dali jste si k večeři rybu?

Ano. To je stejné u nás i v Americe. S manželkou kapra zrovna nemusíme, ale jiné rybí pokrmy na stole nechyběly.

Dokázal jste se aspoň na chvíli oprostit od hokeje?

Na den a půl ano. Ale v pátek odpoledne jsem už zase spěchal na trénink. Od té chvíle jsem myslel téměř výhradně na hokej. Holt jsem musel zpátky do práce. Na přelomu roku se láme chleba a my musíme nasbírat co nejvíc bodů, abychom se posunuli v tabulce výš. Je jasné, že naše momentální postavení neodpovídá předsezónním ambicím Komety.

Vadí vám, že se extraliga hraje v závěru roku skoro obden?

Byl bych samozřejmě radši, kdybych si mohl užít svátky s rodinou celé. Je to ale pro všechny stejné, vůbec to tudíž neřeším.

Kometu už zakrátko čekají za Lužánkami zápasy pod otevřeným nebem proti Plzni a Spartě. Těšíte se?

Pochopitelně, jako profesionální hokejista jsem ještě nikdy nic podobného nezažil. Jen jako malý kluk, když jsem s hokejem začínal na rybníku. Teď ale na nás bude koukat patnáct nebo dvacet tisíc lidí. Tu úžasnou atmosféru si zatím nedokážu ani představit.

Neobáváte se nepřízně počasí?

Trochu ano. Třeba husté sněžení by zřejmě dost ztěžovalo kontrolu puku. Optimální by asi byla teplota kolem nuly nebo něco málo pod ní. A jsem zvědavý, jestli nafasujeme nějaké teplejší oblečení. (úsměv).

Probíral jste utkání pod širým nebem s bratrem Františkem, který ho zažil před pěti roky v pardubickém dresu právě proti Kometě?

Krátce jsme o tom mluvili. Říkal mi, abych to považoval hlavně za zpestření pro nás hráče i fanoušky. My ale máme v hlavách, že i z těchto střetnutí potřebujeme nutně body. Každopádně jsem rád, že se Franta přijede třetího ledna na zápas s Plzní podívat.

V Česku jste až do minulé sezóny nastupoval pouze za Kladno. Zvykl jste si v Brně?

Zázemí je tu výborné a aréna skoro na každé utkání plná. Samozřejmě bych byl radši, kdybychom měli víc bodů, ale pořád platí, že chci v sedmatřiceti letech dosáhnout s Kometou ještě na nějaký výraznější úspěch. A město je moc hezké a příjemné, i rodině se v Brně líbí.

Stíháte sledovat výsledky mateřského klubu v první lize?

Jsem pochopitelně hrozně rád, že se kladenským klukům zatím daří. Kéž by jim to vydrželo i do play off a případně pak taky do baráže o extraligu.

Reklama

  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice