Hlavní obsah

Liberecký Nedvěd: Marka, Rachůnka i Vašíčka jsem znal, jejich památku jsme uctili

Je nejzkušenějším libereckým hokejistou a po svém návratu ze zámoří patří k největším osobnostem v extralize. Střední útočník Petr Nedvěd povede tým Bílých Tygrů opět v roli kapitána. A věří, že sezóna, během níž oslaví čtyřicáté narozeniny, bude pro jeho mužstvo úspěšnější než ta minulá. V ní Severočeši skončili už ve čtvrtfinále play-off.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Kapitán hokejistů Liberce Petr Nedvěd

Článek

Jak jste v kabině přijali rozhodnutí o posunutí startu extraligy až na neděli?

Samozřejmě se k tomu přikláníme. Jeden odložený zápas neudělá nic. Památku zesnulých hokejistů Karla Rachůnka, Josefa Vašíčka a Jana Marka jsme uctili v rámci klubu už před libereckou radnicí, kde jsme zapálili svíčky. Byl jsem i na pietním místě na pražském Staroměstském náměstí společně s litvínovským kapitánem Martinem Ručinským a Honzou Hlaváčem. Všechny kluky, které potkala tahle tragédie, jsem znal. S Honzou Markem jsem hrál za Spartu v sezóně 2004/2005. Můj liberecký spoluhráč Jarda Kudrna s ním strávil čtyři sezóny v Magnitogorsku.

V zámoří jste nalétal tisíce kilometrů. Jaké máte zkušenosti?

Zrovna jsem si uvědomil, že mám odkrouceno spoustu let v NHL. Létali jsme prakticky na každý zápas za soupeřem. Výhodou NHL je, že tamní stroje jsou asi v lepším stavu než v Rusku. Na bezpečnost letecké dopravy se v Americe a Kanadě klade velký důraz.

Můžete se po všech těch smutných událostech soustředit znovu na hokej?

Je to těžké, ale snažíme se o to. Začínáme až v neděli v Pardubicích, v úterý hrajeme na Spartě a příští čtvrtek poprvé doma s Vítkovicemi. To je docela tvrdý oříšek. V Pardubicích i na Spartě asi přijde hodně lidí. Fanoušci jsou zvědaví, jak Sparta, která nastoupí proti nám poprvé na vlastním ledě, překopala mužstvo. A Vítkovice obhajují stříbro.

Jste na extraligu dobře připravení?

Věříme tomu. Chceme ze začátku navázat na loňskou základní část, kdy jsme byli druzí, a jeden čas jsme se tahali s Třincem o první místo. Víme, že rozhodující fáze sezóny přijde v play-off. V něm se vychází hlavně z obrany, proto se chceme i v základní části zaměřit na kvalitní defenzivu. A ani nemusím zdůrazňovat, jak klíčové jsou v play-off výkony brankářů. V létě nám odešli kvalitní útočníci Podkonický, Hořava, Ondřej i bek Hunkes. Vedení se rozhodlo dát větší prostor mladším hráčům.

Vám osobně se v loňské sezóně co se produktivity týče dařilo. Schoval jste si góly i do nové sezóny?

Loni jsem měl během sezóny hodně asistencí a postupně přišly i branky. Nějaké mety si ale nedávám. Hlavní je, aby se dařilo celému týmu. Chceme dojít do play-off a v něm co nejdále.

Za necelé tři měsíce oslavíte čtyřicáté narozeniny. Jak se cítíte?

Věk nezastavíte, taková je realita. Když mi někdo tohle jubileum už předem připomíná, tak se na něj nezlobím. Uvidím, jak na tom budu v průběhu sezóny po zdravotní stránce. Podle toho se rozhodnu, jestli budu dál pokračovat v kariéře.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice