Hlavní obsah

Mazancova první nula a zrovna proti Plzni. Snad mi nevymlátí okna, smál rodák ze západu Čech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezvykle dlouho, sedmadvacet zápasů, čekal v aktuální extraligové sezoně na první vychytané čisté konto brankář Třince Marek Mazanec. Desetkrát inkasoval jedinou branku, proti Brnu mu ve 26. kole k nule scházelo pouhých sedm vteřin. Dočkal se ve 40. kole, kdy zneškodnil všech čtyřiadvacet střel Indiánů a pomohl k výhře 3:0.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Marek Mazanec proti Plzni vychytal první čisté konto v sezoně

Článek

40. kolo: Třinec - Plzeň1/7

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

„Nebylo tam nic moc těžkého, kluci hráli výborně defenzivně, všechny střely mi přistály tak nějak na pupku, takže velký dík. Moc jsem se nezpotil dneska,“ shrnul utkání 32letý gólman.

Úplně ale v brance nelenošil. Na začátku třetí dvacetiminutovky se úřadující mistr dostal pod velký tlak, hosté ale ani z několika střel puk do branky nedostali.

„Byla to taková bramboračka, ale zákrok jsem tam neměl ani jeden. Puky lítaly a já jen jezdil ze strany a na stranu, a vždycky to nakonec někde vypadlo. Tam mi kluci zase hodně pomohli, zblokovali dvě nebo tři střely,“ chválil spoluhráče Mazanec.

Počítáním čistých kont, kterých si v extralize připsal v kariéře už dvaadvacet, se úplně nezabývá. „Ale je to skvělý pocit,“ připustil s úsměvem gólman, jenž začínal s hokejem právě na západě Čech a v Plzni chytal až do svého odchodu do zámoří v roce 2013. „Stále tam máme s rodinnou základnu, tak snad nám doma nevymlátí okna,“ smál se Mazanec.

V první nulu v sezoně uvěřil až po závěrečné siréně. „Čekal jsem, že nám na konci v naší přesilovce ujedou a stejně o ni přijdu. Ale nakonec jsme to odehráli zkušeně. Důležitější je stejně ta výhra a tři body do tabulky. Nula je osobní statistika a ty jdou tady v Třinci vždycky stranou,“ zdůrazňoval Mazanec.

Třinec vyhrál páté domácí utkání za sebou. „Tentokrát ale nebylo moc šancí ani na jedné straně. Možná to je tím, že se blíží rozhodující část sezony a začíná se ladit play off hokej. Hraje se s maximální obezřetností, dělají se systémové věci do posledního detailu, aby nás v play off nic nepřekvapilo. Bylo to takové čekání na chyby, o tom, na které straně to tam napadá,“ popisoval Mazanec.

Důležitých chyb udělali více hosté. Úvodní gól zaznamenal Kanaďan Helewka tečí Kundrátkovy střely, další dva zařídili Dravecký a Martin Růžička po plzeňských hrubkách v těsné blízkosti branky, kterou hájil Samuel Hlavaj.

„Chyby se stávají. Kdyby se hrálo bez chyb, končilo by to 0:0. My jich udělali víc, proto jsme prohráli,“ nezlobil se na chybující spoluhráče slovenský reprezentační brankář, jenž v Třinci inkasoval dohromady čtyřikrát. Druhý gól třineckého Helewky do posunuté branky ale sudí po kontrole videa neuznali.

„Byl jsem si jistý, že to je gól. I teď si to myslím,“ nevymlouval se Hlavaj. „Náš hráč (David Kvasnička) narazil do tyčky a pak šel puk podle mého do branky. Možná kousek do tyčky, ale podle mého by i tak dojel do brány,“ popisoval Hlavaj.

Reklama