Hlavní obsah

Mistři hokejových vhazování? Kouč Liberce prozrazuje, v čem tkví úspěch na buly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už sedm sezon jsou hokejisté Liberce vždy statisticky nejúspěšnějším týmem na vhazováních v základní části extraligy. „Za mě to bylo výborné hlavně v obranném pásmu, tam jsme byli schopni se z buly relativně dobře dostávat z pásma ven,“ říká Patrik Augusta v pořadu Příklep na Sport.cz.

Proč jsou Bílí tygři nejlepším týmem na vhazování? A co by mohl ještě zlepšit? Odpověď v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek

Syn legendárního Josefa Augusty byl sportovním manažerem a trenérem Liberce v tomto ročníku. Pro Bílé Tygry však sezona už skončila vypadnutím ve čtvrtfinále s hradeckým Mountfieldem a klub již oznámil, že nově povede první tým Filip Pešán. Ten se tak vrací zpátky po třech letech, během nichž vedl národní tým a švýcarský celek HC Ajoie.

Byl to právě on, kdo stál u zrodu liberecké parádní disciplíny. „Speciálně při buly bylo od Filipa (Pešána) zavedeno s Honzou a Davidem Morkesem, analytiky v Brně, že jsme dostávali podrobné informace a analytická data," odkazuje Augusta k počátku úspěchů ve statistikách vhazování.

Příklep s hokejovým trenérem Patrikem AugustouVideo: Sport.cz

„Buly je standardní situace a je velice důležitá v jakémkoliv pásmu. Další věc, která na to navazuje, jak si s tím ten tým, který kotouč vyhraje, poradí," pokračuje 53letý kouč.

0:3 v rozhodujícím zápase? Pořád bylo dost času. Patrik Augusta o sezoně Liberce v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Zároveň však upozorňuje na skutečnost, že jen získání kotouče ihned po uvedení do hry není samo o sobě vítězstvím. „Po vyhraných buly v útočném pásmu si myslím, že jsme podle dat nebyli až tak vysoko v počtu dobrých šancí na gól, což znamená střely ze slotu," přiznává bývalý hokejista, který odehrál čtyři utkání v NHL, dvě za Toronto a dvě za Washington.

„Když jsme měli nějakou střelu, tak z modré čáry, která není v dnešním hokeji až tak nebezpečná... Samozřejmě je, pokud se tam hráči stačí dostat, ale dneska týmy velice dobře brání, mají fyzické obránce a málokdy se tam okamžitě po buly dostanete," vysvětluje v hokejovém studiu Sport.cz.

V Příklepu dále prozrazuje, nakolik byla v libereckém mužstvu dána taktika na vhazování trenéry, jak probíhal sběr dat a další zajímavosti.

Reklama

Související témata: