Hlavní obsah

Sparta - Třinec 1:2Stav série 2:4Mistrovský hattrick! Oceláři počtvrté srazili Spartu a slaví titul

MinutaMin. Tým Hráč Akce
15. Dravecký 0 : 1
16. Svačina 0 : 2
53. Horák 1 : 2
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Hokejisté Třince vyhráli šesté finále play off extraligy na ledě Sparty 2:1, sérii ovládli 4:2 a získali třetí mistrovský titul v řadě a čtvrtý v klubové historii. Oceláři navázali na triumfy z let 2019 a 2021. V sezoně 2019/20 se play off nedohrálo kvůli pandemii koronaviru. Pražané získali stříbrné medaile a na zisk titulu čekají už patnáct let. Naposledy ve finále uspěli v roce 2007.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Martin Růžička s mistrovským pohárem

Článek
Fotogalerie

Dneska jsme to vydřeli, nechtěli jsme sedmý zápas, těší Petra Vránu. Oslavy bude režírovat Hrňa

Třinec rozhodl utkání ve vyprodané O2 areně již v první třetině, kdy se v rozmezí 95 sekund prosadili Vladimír Dravecký a Vladimír Svačina z trestného střílení. Sparta snížila zásluhou Romana Horáka v 53. minutě, vyrovnat se ale domácím již nepodařilo.

Po opatrnějším úvodu měli sparťané šanci otevřít skóre při Vránově vyloučení, Sobotka ale ve slibné příležitosti přestřelil. Zkušený útočník v koncovce neuspěl ani v 9. minutě, kdy dostal puk do ideální pozice mezi kruhy.

Hosté se ofenzivně osmělili následně, Růžička ale své sólo nezakončil. Ve 12. minutě nebezpečně dorážel Marcinko, brankář Hudáček byl však připravený. V 15. minutě šli hosté do vedení, když po rychlém protiútoku připravil Roman gól pro Draveckého.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejisté Třince Patrik Hrehorčák a Vladimír Dravecký oslavují gól na 1:0

O 30 sekund později se do brejku dostal Marcinko, krajana v brance Sparty ale nepokořil. Domácí se však nepoučili a v 16. minutě se do dalšího brejku dostal Růžička, kterého zastavil Polášek faulem. Hosté dostali výhodu trestného střílení a Svačina ho bezpečně proměnil.

Trenéři domácích následně udělali menší změny v sestavě. Sparta se tlačila do útoku, ale Oceláři pozorně bránili a Pražany do velkých šancích nepouštěli. Navíc pozorně chytal Mazanec, jenž dostal poprvé v play off přednost od první minuty místo Kacetla.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vladimír Svačina z Třince a brankář Marek Mazanec oslavují gól na 2:0

Snížit se Spartě nepodařilo ani při Musilově vyloučení před polovinou zápasu, již ve vyrovnaném počtu hráčů na ledě prověřil třineckého gólmana Němeček, ani on nesnížil. Velkou šanci přiblížit Třinec zisku titulu měl ve 37. minutě po chybě domácích v rozehrávce Svačina, Hudáček ale svůj tým podržel.

Pozorná defenziva Třinci vydržela až do 53. minuty, kdy chyboval Marinčin a Horák snížil. Vyrovnat a prodloužit finálovou sérii se ale Spartě nepodařilo ani při téměř tříminutové power play. Kouč Václav Varaďa se tak se střídačkou Ocelářů rozloučil dalším titulem.

Finále play off hokejové extraligy - 6. zápas:
HC Sparta Praha - HC Oceláři Třinec 1:2 (0:2, 0:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 53. Horák (Řepík) - 15. Dravecký (M. Roman), 16. Svačina z trest. střílení. Rozhodčí: Jeřábek, Hejduk - Lhotský, J. Svoboda. Vyloučení: 2:2. Bez využití. Diváci: 17.220 (vyprodáno). Konečný stav série: 2:4.
Sparta: J. Hudáček - Matuškin, Němeček, Polášek, T. Pavelka, T. Dvořák, Moravčík, Jurčina - Řepík, Sobotka, Forman - Chlapík, Horák, E. Thorell - Šmerha, D. Kaše, Buchtele - Dvořáček, Vitouch, Strnad. Trenéři: Jandač a M. Hořava.
Třinec: Mazanec - Marinčin, M. Doudera, Kundrátek, D. Musil, Zahradníček, M. Zbořil - M. Růžička, Marcinko, Daňo - Svačina, P. Vrána, Chmielewski - O. Kovařčík, M. Kovařčík, Nestrašil - Dravecký, M. Roman, Hrehorčák - Hrňa. Trenér: Varaďa.
Konečné pořadí hokejové Tipsport extraligy v sezoně 2021/22:
1. HC Oceláři Třinec
2. HC Sparta Praha
3. HC Motor České Budějovice
4. BK Mladá Boleslav
5. Mountfield Hradec Králové
6. HC Dynamo Pardubice
7. Bílí Tygři Liberec
8. HC Vítkovice Ridera
9. HC Škoda Plzeň
10. HC Olomouc
11. HC Kometa Brno
12. HC Energie Karlovy Vary
13. HC Verva Litvínov
14. Rytíři Kladno
15. PSG Berani Zlín - sestup

Reklama

Související témata: