Hlavní obsah

ANTOŠOVA BŘITVA: Pochybovači, teď už snad vidíte, že Třinec je schopen všeho! Sparta dostala v taktice na frak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před pátým finále extraligy všichni očekávali urputnou obrannou hru Třince a myslím, že se všichni úplně spletli. Protože to, co Oceláři proti Spartě předvedli, byla zejména v druhé třetině ofenzivní smršť.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Hráči Sparty smutní po prohraném 5. finále play off hokejové extraligy.

Článek

Série se nyní přesouvá do Prahy, O2 arena zase bude vyprodaná, opět dorazí přes 17 tisíc fanoušků. Jenže Třinec už ví, do čeho jde a na bouřlivou atmosféru bude připravený. Sparta za současné situace musí vytáhnout všechny své trumfy a potřebuje už skvělý výkon od Filipa Chlapíka. Ale nejen od něj, protože Třinec v pátém zápase vypadal opravdu silně a předvedl přesně to, co potřeboval.

Neřekl bych přímo, že Chlapík je ve finále zklamáním, rozhodně ale není tak výrazný jako v předchozích sériích. Myslím, že to hodně souvisí se zraněním Tomáška, s nímž se skvěle doplňoval. Byl pro něj hodně důležitý.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

David Musil (vlevo) z Třince a Filip Chlapík (vpravo) ze Sparty při potyčce.

Překvapilo mě, jak lehkovážně Sparta v úterý hrála ve chvíli, kdy byla na koni. Za stavu 2:1 pro ni ztratí Horák puk na útočné modré a z hloupé chyby padne vyrovnávací gól. Prostě mi výkon Sparty nepřišel adekvátní důležitosti a okamžiku utkání. Teď Sparta musí ukázat, jak takticky vyspělým mužstvem je. Musí se hrozně zlepšit, protože v taktice dostala v posledním zápase na frak.

Zase se ukázala velikost Václava Varadi, který je výborný trenér. Místo Vrány šoupnul Marcinka do prvního útoku k Růžičkovi, kterého tímto tahem oživil. Ale ukazuje se i to, jak Třinec jako celá organizace velmi dobře funguje. Vystupováním, chováním, žádnými excesy. Třinec je prostě profesionální soubor lidí, kteří dobře vědí, co dělají.

A ukazuje se to i na příkladu třetího obranného páru Zahradníček - Zbořil. Oba ještě nedávno nastupovali v první lize za Frýdek-Místek, teď hrají extraligové finále, a navzdory tomu, že čelí nejlepším hráčům, umem rozhodně nezaostávají. Byť se Zbořil chybou podepsal ve čtvrtém utkáni pod jeden gól Sparty.

Spousta trenérů by jim v extraligovém play off vůbec nedala šanci, jenže to není případ Třince. A oni mu to splácejí. Tak jako jsou pro mě příjemným překvapením výkony sparťana Šmerhy, tak u Ocelářů jím jsou tihle dva kluci. Pod obrovským tlakem kvalitních sparťanských útočníků nedělají až zas tolik chyb.

V úterním zápase oba týmy prostřídaly brankáře, pro dnešek ale čekám, že mezi tři tyče znovu půjdou Hudáček s Kacetlem. A zase ukážou skvělé výkony, které je až dosud zdobily.

Ještě nikdy se ve finále nestalo, že by tým, který za stavu 2:2 na zápasy vyhrál ten pátý, nakonec neslavil titul. Všechno ale může jednou skončit, v play off je všechno možné. Sparta má teď výhodu domácího prostředí, což bude hrát v její prospěch.

Na druhou stranu ale musím připustit, že Třinec v pátém utkání předvedl úžasný výkon. Všichni pochybovali o tom, že Oceláři umí útočit. Tak to teď; navíc v tom nejdůležitějším momentu; všem pochybovačům ukázali. Teď už všichni fanoušci snad vidí, že Třinec je schopen všeho - útočit, bránit, je to prostě kompaktní tým. A Sparta teď musí splnit své motto, se kterým šla do sezony: Nezastavíš!

Milan Antoš

Milan Antoš je bývalý hokejový útočník, dnes spolukomentátor ČT. Dvanáct sezon hrál českou extraligu, nastupoval za Slavii, Plzeň, Jihlavu a Ústí nad Labem. S Pražany získal v roce 2003 titul a o rok později stříbro, se Západočechy vybojoval v roce 2000 bronz.

Reklama

Související témata: