Hlavní obsah

Největší zážitek v Olomouci? Určitě David Krejčí, říká Bambula

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do extraligy naskočil olomoucký Jan Bambula v devatenácti. Tehdy za Olomouc ve své první sezoně stihl jen pět zápasů. Dnes jich má třiadvacetiletý útočník na svém kontě v dresu Hanáků už 224. Vstřelil v nich 30 gólů a nasbíral 38 asistencí. Zařadil se mezi klíčové hráče týmu. Po pěti letech se ale rozhodl pro změnu. Od příští sezony bude hájit barvy Vítkovic.

Foto: Petr Marek, Sport.cz

Jan Bambula

Článek

S jakými pocity odcházíte?

Olomouci děkuji, že mi dala šanci a mohl jsem tam strávit krásná léta. Stejně tak realizačnímu týmu, všem spoluhráčům, s nimiž jsem se nádherně bavil, a samozřejmě také fanouškům, kteří mě po celou dobu fantasticky podporovali. Bude mi to všechno strašně chybět. Na druhé straně, teď mě už čeká nová zkušenost. Moc se těším.

Vedení Kohoutů o vás mělo nadále zájem. Proč jste smlouvu neprodloužil?

Zákulisní informace o tom, jak to probíhalo, si nechám pro sebe. Chtěl jsem zkusit něco nového. Myslím, že mi to prospěje. Třeba se sem ale jednou vrátím. Byl bych rád, kdyby se to podařilo. Atmosféra v klubu, týmu, na stadionu, ve městě je super.

Co bylo pro vás z pohledu odchodu zásadní?

Těch faktorů bylo více. Největší roli asi hrálo to, že to budu mít hodně blízko domů. Hodinka a čtvrt z Havířova do Olomouce mi dávala zabrat. Nebudu ale lhát, roli hrály i peníze, těch dostanu víc. Nebylo to ovšem tak, že bych neměl co řešit. Lámal jsem si s tím hlavu dlouho. Budoucnost ukáže, zda jsem udělal dobře.

Kdy jste učinil definitivní rozhodnutí?

To už přesně nevím. Zda zůstanu, či půjdu pryč, jsem však řešil prakticky od začátku sezony.

Bavili jste se o vašem odchodu s Janem Káňou, který do Vítkovic přestoupil po minulé sezoně, a protože se mu tam nedařilo, než se nadál, byl zpět.

Probírali jsme to spolu dost. Řekl mi nějaká negativa, pozitiva, ale stejně to nakonec bylo výhradně na mně.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Liberec–Olomouc 2:2 (60. Bambula)Video: Tipsport Extraliga / BPA

Měl jste nabídek víc? Spekulovalo se i o zájmu Třince?

Ano, sešlo se jich několik. A nejen z Česka. Stáli o mě ve Finsku i Švédsku. Konkrétní kluby si nechám pro sebe. Zahraniční angažmá bylo samozřejmě lákavé. Vyhodnotil jsem to ale tak, že nyní jsou pro mě nejlepší Vítkovice.

Jakých z vašeho pohledu bylo těch pět let v Olomouci?

Luxusních. Nemám si na co stěžovat. Škoda jen, že jsme letos nepostoupili do čtvrtfinále. Bylo to strašně blízko. Mrzí mě také, že David Krejčí s námi neodehrál více sezon. Mohli jsme být třeba mnohem dál. Bohužel, zdraví mu to nedovolilo. Bylo to neskutečné, potkat se v jednom týmu s hráčem, který má přes tisíc startů v kanadsko-americké NHL. To se nepoštěstí každému. Byl to pro mě v Olomouci za celou dobu asi největší zážitek.

Co se vám vybaví z úplných začátků na Hané?

Famózní kulisa, která tu panovala a stále panuje. Stadion sice z venku nevypadá nejlépe, za to uvnitř je atmosféra úžasná. Jiným týmům se tady nehraje dobře.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Olomouc–Brno 3:2 (51. Bambula)Video: Tipsport Extraliga / BPA

Vzpomenete si na první zápas za Kohouty?

Jasně. To bylo proti Spartě. Dostali jsme nakládačku, 4:0. Nehrál jsem dobře. Měl jsem pár šancí a zahodil je. Pamatuji si i na první gól. Hráli jsme s Litvínovem. Honza Knotek jel sám na bránu, trefil gólmanův beton a já to dorazil do prázdné.

Už jste se stihl se spoluhráči rozloučit?

Jo, něco jsme už měli. Určitě ale ještě na pivo zajdeme. A myslím, že se budeme mimo led potkávat častěji. Dáme si občas třeba večeři. Kluci tady byli fajn. To se nedá vymazat.

Přemlouvali vás, abyste neodcházel?

Vůbec. Spíše mi říkali: běž pryč, už tě tady nechceme. (smích)

Mluvil jste o fanoušcích. Ti složili písničku, v níž žádají, abyste zůstal. Už jste ji slyšel?

Ano. Někdy mi hrává v hlavě. Hlavně to Bambule… mě bere. Zpívá si ji i můj brácha. Vždycky, když přijedu domů, pouští mi ji. Je to pěkné. Autorovi za ni děkuji. Na druhé straně, někteří si kvůli tomu ze mě dělají, řeknu to na plnou hubu, i prdel.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Olomouc–Kladno 3:2 pp (61. Bambula)Video: Tipsport Extraliga / BPA

Už víte, jakou roli ve Vítkovicích budete mít?

Ne. Přijdou tam noví trenéři, kdo, to neprozradím, a byť je znám, ještě jsem s nimi nemluvil. Doufám ale, že bude alespoň stejná jako tady, kde jsem prostoru dostával hodně.

Už jste nakoukl i do reprezentace. Stihl jste zatím čtyři zápasy…

Budu se snažit, aby nebyly poslední. Doufám, že Vítkovice mi k tomu pomohou a já jich odehraji za nároďák ještě hodně.

Dalším krokem v kariérním růstu by mohla být NHL. Co k tomu řeknete?

Je strašně těžké se tam prosadit. Z extraligy se tam dostane jen zlomek hráčů. Nemyslím si, že bych byl na té úrovni, abych na to měl. Co ale není, může být. Podaří se vám sezona a někomu se zalíbíte. Teď na to však určitě nemám.

Reklama