Hlavní obsah

Obránce Sparty Němeček dostal za faul na plzeňského Langa trest na dva zápasy

Hokejisté Sparty se budou muset ve dvou extraligových zápasech obejít bez Davida Němečka. První část trestu si šestadvacetiletý obránce odbyl již ve čtvrtečním zápase proti Karlovým Varům. Němeček byl dodatečně potrestán za zákrok na Martina Langa v úterním souboji Pražanů s Plzní. Vedle toho přijde i o deset procent ze základního měsíčního platu. Trest udělil ve zkráceném řízení předseda disciplinární komise extraligy Viktor Ujčík na základě podnětu plzeňského klubu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Němeček ze Sparty během utkání Tipsport extraligy s Mountfieldem HK.

Článek

Němeček v dohrávce 50. kola, po níž se z výhry 5:3 radovala Sparta, zasáhl Langa v poslední minutě na středu kluziště. Rozhodčí mu udělili menší trest za nedovolený zásah do hlavy nebo krku. Stejně kvalifikoval jeho přestupek také Ujčík, ale sáhl navíc k dalšímu potrestání.

"Hráč aktivně vystoupil do směru jízdy protihráče soustředěného na převzetí kotouče, přičemž ho levým ramenem zřetelně zasáhl do oblasti hlavy. Zákrok nebyl veden ve vysoké nájezdové rychlosti a hráč při něm držel ruce u těla, veškerou pozornost však soustředil na zasažení protihráče, který měl minimální možnost se střetu bránit," popsal Ujčík v tiskové zprávě.

Foto: Jan Beneš, HC Sparta Praha

David Němeček v rudém dresu Sparty.

Němeček, jenž dosud v sezoně odehrál 13 extraligových zápasů a připsal si gól a nahrávku, z jeho pohledu porušil zásadu, podle níž je hráč povinen postupovat tak, aby neohrozil zdraví protihráče.

"Při střetu primárně zasáhl protihráčovu hlavu, přičemž vážnějším důsledkům zabránila pouze instinktivní reakce protihráče, který zmínil dopady zásahu pozdviženým ruky," vysvětlil Ujčík, jenž při určení výše trestu přihlédl ke skutečnosti, že hráč Sparty byl v uplynulých dvou letech za stejný přestupek disciplinárně trestán.

Reklama

Související témata: