Hlavní obsah

Oceláři spustili smršť a mají první bod. Udělali jsme laciné chyby, štve Augustu

Trojitý úder v úvodní třetině rozhodl o prvním vítězství třineckých hokejistů v extraligovém finále s Libercem. Domácí Oceláři se urvali do klíčového trháku, Bílí Tygři se už z knokautu nevzpamatovali a na úvod série schytali ve Werk Areně půltucet branek.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zleva Petr Vrána z Třince a překonaný brankář Liberce Petr Kváča. Po tomto gólu vystřídal v brance Jaroslav Pavelka.

Článek

„Zápas se nám hrubě nepovedl defenzivně. Udělali jsme laciné chyby, nabídli jsme soupeři branky. Tohle se ale dá do příště změnit," řekl po porážce 2:6 v rozhovoru pro Českou televizi trenér Severočechů Patrik Augusta.

Na ledě vládli v neděli Slezané. V sestavě postrádali Jaroměřského, místo něj se mezi šestici beků posunul Freibergs, který brzy po začátku sehrál důležitou roli. Růžička ujel do brejku, načasoval přihrávku právě lotyšskému reprezentantovi a Kváča po jeho dělovce pod horní tyč poprvé kapituloval. Gól posadil Třinecké do sedla. O dalších 142 sekund později Kundrátek křížnou střelou na vyrážečku přidal druhý zásah a povolených tři sta diváků v hledišti rozjásal za dalších pět minut v přesilovce potřetí Hrňa.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Pohled do hlediště před začátkem utkání mezi Třincem a Libercem.

„Skvělý vstup. Dali jsme pár gólů, pak už jsme si to hlídali a těžili z náskoku. Jsme rádi, že máme první vítězství v kapse," usmíval se útočník Martin Růžička, jenž v utkání nastřádal tři asistence, čímž se vyšvihl do čela kanadského bodování letošního play off. „Není příjemné, když prohráváte, a kór v Třinci. Smolný začátek, 0:3 a pak se to táhlo celý zápas," povzdechl si centr Bílých Tygrů Dávid Gríger, který sršel aktivitou. Pouhých pár vteřin před vedoucím gólem Třince navíc slovenský dravec neproměnil obrovskou šanci. „Potvrdilo se pravidlo nedáš, dostaneš...," posteskl si Gríger.

Kváča pak poprvé v letošních vyřazovacích bojích přepustil místo v brankovišti Pavelkovi. Liberečtí se snažili zastavit brankostroj domácích, které ale nerozhodily ani kontaktní trefy Birnera s Adamem Musilem. Oceláři na ně bleskově zareagovali, znovu odskočili a o jejich vítězství už nebylo pochyb.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zleva brankář Liberce Petr Kváča, Ondřej Vitásek z Liberce a Wiliam Jack Rodewald z Třince.

V prostřední části zaujaly přitom nejen pohledné akce, ale i pěstní potyčka mezi libereckým ranařem Vlachem a kanadským útočníkem Rodewaldem, po níž oba borci obdrželi nejen čtyřminutový a navrch desetiminutový trest, ale také tržené rány v obou obličejích, které zalila krev.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zleva Wiliam Jack Rodewald z Třince a Jaroslav Vlach z Liberce během bitky.

I v závěrečném dějství se na ledě jiskřilo a trestné lavice byly často obsazené. „Je to play off. Týmy, které prohrávají, si připravují půdu na další zápas. Tak nějak jsme to čekali a popasovali se s tím dobře," tvrdil Růžička.

Jeho týmu se v polovině třetí periody naskytla dlouhá přesilovka. Adam Musil vyfasoval dvě minuty za krosček, k tomu trest pět minut a do konce utkání za úder pěstí Marcinka. „Na ledě mají hráči emoce a Áda je dneska neukrotil. Nevím, co si tam řekli, co tomu předcházelo... Samozřejmě tohle vidět nechceme, ale stalo se, stává se to a stávat bude. Je to finále, každej chce vyhrát a emoce v tom budou," prohlásil Augusta.

Hosté prahli po kosmetické úpravě skóre. Jelínek uháněl sám na branku, ale na Kacetla nevyzrál. Výsledek tak zůstal při stavu 6:2 pro partu Václava Varadi. „Musíme na to zapomenout. Od půlnoci začíná nový den a nový zápas," připomněl Gríger pondělní druhou bitvu o Masarykův pohár, jež odstartuje v 17 hodin.

Jak dopadne druhý zápas finále play off mezi hokejisty Třince a Liberce?
Vyhrají Oceláři a v sérii povedou 2:0 na zápasy
54,9 %
Zvítězí Bílí Tygři a sérii srovnají
45,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 765 čtenářů.

Reklama

Související témata: