Hlavní obsah

Opora Komety hlásí: Končím! Hvězdný český kanonýr Erat uzavřel kariéru

Hvězdný hokejový útočník brněnské Komety Martin Erat oznámil konec kariéry. Bronzový olympijský medailista z Turína, vicemistr světa z roku 2006 a dvojnásobný ligový šampion s Kometou se rozhodl ve 38 letech skončit s hokejem především kvůli zdravotním problémům, s nimi už nechtěl dále hrát. Své rozhodnutí sdělil v rozhovoru pro isport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejový útočník Martin Erat ukončil v 38 letech kariéru.

Článek

„Je to definitivní, nastala pravá chvíle. Každopádně jsem to hodně zvažoval, chtěl jsem mít stoprocentní jistotu, že se rozhodnu správně," uvedl v rozhovoru. "Mám dvě vyhřezlé plotýnky v zádech, je tam díra až dvanáct milimetrů. Takže by to spravila jenom operace, nebo bych musel neustále cvičit a zkusit to se sebezapřením. Zatím jsem podstoupil jenom to druhé, dost jsem si protrpěl. Ale už stačilo. Zdraví je nejdůležitější. Nechci dopadnout tak, že bych si s dětmi nemohl zahrát fotbal, zabruslit. Jak teď nejsem na ledě, vidím, že jinak sportovat můžu," doplnil Erat.

Erat kvůli potížím se zády zvažoval konec kariéry už po minulé sezoně, ale nakonec se nechal přesvědčit k návratu a do uplynulého extraligového ročníku, který byl nakonec zrušen, nastoupil až 26. prosince proti Spartě.

„Rozhodla rodina a zdraví. Ani jedna věc už mi nedovolí, abych hrál," uvedl juniorský mistr světa z roku 2001 a účastník čtyř olympiád. Na kontě v NHL za Nashville, Washington a Phoenix/Arizonu má 881 utkání v základní části a 545 bodů za 176 branek a 369 asistencí. V 50 zápasech play off zaznamenal osm gólů a 15 přihrávek. Nashville jej draftoval v roce 1999 v sedmém kole na 191. pozici.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Martin Erat z Brna během utkání se Spartou.

V domácí extralize nastoupil Erat za Zlín a Kometu k 227 utkáním a nasbíral 185 bodů za 65 branek a 120 asistencí. V letech 2017 a 2018 slavil v Brně zisk mistrovského titulu. V roce 2001 dosáhl v dresu Red Deer z WHL i na Memorial Cup pro vítěze CHL.

Po 15 letech strávených v Severní Americe, kde začal působit v roce 1999 v Saskatoonu ve WHL, se vrátil do Evropy na sezonu 2015/16 a rok hrál za Omsk v KHL. Účastník čtyř mistrovství světa a tří olympijský her sehrál v české reprezentaci 67 utkání a vstřelil 14 branek.

Reklama