Hlavní obsah

Pardubice uctily Lubinu minutou uznalého potlesku. Láďa měl v sobě vášeň pro hokej, řekl Pospíšil

Martin KézrSport.czPrávo

Minuta ticha před úvodním vhazováním extraligového zápasu Dynama se Spartou měla být tklivou vzpomínkou na někdejšího pardubického hráče a trenéra Ladislava Lubinu, který zemřel ve věku 54 let. Proměnila se ale v minutu mohutného potlesku zaplněné haly, který podpořilo uznalé poklepávání hokejkami o led hráčů obou mužstev.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ladislav Lubina podlehl rakovině

Článek

Uctili tak kvůli řadě excesů dost kontroverzní, nicméně originální postavu českého hokeje. „Je děsně smutný, když odchází člověk v tak mladém věku," říkal pardubický manažer a někdejší Lubinův spoluhráč Dušan Salfický.

„Láďa vždycky hrozně nerad prohrával, statečně bojoval i s tou rakovinou, ale všichni tušili, že tohle těžko mohl zvládnout," mínil současný asistent pardubického trenéra Petr Sýkora.

Zpráva o úmrtí blízkého hokejového kamaráda, držitele bronzu ze ZOH v Albertville 1992 a tří medailí stejné hodnoty z mistrovství světa, zasáhla i další ikonu pardubického klubu Davida Pospíšila, nynějšího spolukomentátora České televize.

„Láďa byl nezkrotný živel, všude středem pozornosti. Měl v sobě vášeň pro hokej. Na ledě byl vždycky hodně vidět a v kabině hodně slyšet a nemohl chybět u žádné kraviny," líčil někdejší útočník. „Měl rád srandu i potřebu bavit se hokejem a je šílené, že najednou je pryč," potvrdil Sýkora.

Hokejoví fanoušci si Lubinu vybaví jako výborného útočníka, ale hned potom jako průšviháře a rebela, jemuž poznamenaly život excesy s alkoholem a hlavně zaviněná tragická autonehoda. „Láďa měl strašně výbušnou povahu, ve všech situacích šel až za hranu, kolikrát i v něčem přešlápl, ale pokaždé jel na plné pecky," mínil Pospíšil.

„Jak šlo něco proti jeho přesvědčení, to pak řádil," dodal Sýkora na adresu hokejisty, jenž krátce působil i v Dukle Jihlava a v Třinci. Především ale Lubina patřil do sestavy pardubických ligových šampionů v letech 1989 i 2005.

Když začal po konci hráčské kariéry s prací kouče, dělal ji celým srdcem. „Byl tím úplně posedlý, naprosto oddaný trénování," připomněl Salfický. Lubina s Pardubicemi slavil i v roce 2012 titul jako asistent trenéra, vedle toho vedl v extralize i Kometu a Slavii. „Když loni těsně před sezonou náhle skončil v Prostějově, znal jsem jeho krutou diagnózu, ale Láďa vybojoval ještě rok života silnou vlastní vůlí," uzavřel Pospíšil.

Reklama

Související témata: