Hlavní obsah

Patera zůstává trenérem Sparty: Jenže na jak dlouho? V zákulisí se začínají objevovat zajímavá jména

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pavel Patera zůstává hlavním trenérem hokejové Sparty, Patrik Martinec jeho asistentem. Tedy alespoň prozatím. Přestože Pražané už sedm zápasů čekají v extralize na plný bodový zisk a jeden z předsezonních favoritů na titul klesl v tabulce na deváté místo, k zásahům do hráčského i trenérského týmu nyní nedojde. Generální manažerka klubu Barbora Snopková Haberová však upozorňuje, že musí přijít obrat k lepšímu.

Foto: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

Pavel Patera na střídačce pražské Sparty.

Článek

Když v létě přebíral Pavel Patera Spartu, řada hokejových odborníků pochybovala, jestli už má dostatek trenérských zkušeností, aby mohl být v nejsledovanějším tuzemském klubu úspěšný.

„Je jasné, že tady budou tlaky větší. Od fanoušků i médií. Na druhou stranu tlak je ve všech týmech, každý chce být nahoře, případně se vyhnout úplnému dnu. To je všude. Jsem strašně rád, že jsem ve Spartě, v tak velkém klubu. Sparta nemůže mít jiný cíl než titul. Budeme se chtít určitě rvát o první místo," říkal na začátku srpna kladenský odchovanec, jenž jako hráč vyhrál olympiádu v Naganu a stal se čtyřikrát mistrem světa.

Jenže pouhým myšlenkám na zisk titulu je Sparta aktuálně na hony vzdálena. Mužstvo hoří v obraně, nebýt brankáře Jakuba Kováře, mělo by po 16 odehraných zápasech ještě méně bodů než bídných 21.

I v ofenzivě to však Pražanům značně hapruje. Třeba Erik Thorell je jen stínem útočníka z minulé sezony, neviditelná je i největší letní útočná posila Dominik Simon. Oba zatím skórovali jen dvakrát.

A fanouškům už začíná docházet trpělivost. „Patera ven!" skandovali po páteční blamáži v Litvínově, která mohla skončit větší ostudou než 0:4. O dva dny později sice Sparta polovinu utkání proti Olomouci předváděla výtečný výkon, jenže pak během necelé minuty dvakrát inkasovala a její hra se zbořila jak domeček z karet. Výsledek? Prohra 2:5.

Foto: HC Sparta Praha

Generální manažerka Sparty Barbora Snopková Haberová.

Že je současný stav neudržitelný, si uvědomuje i nejužší klubové vedení. „Výsledky v aktuální sezoně jsou daleko za naším očekáváním. Věřím, že náš tým má rozhodně na víc, a ještě dokáže navázat na dobré výsledky v předchozích třech sezonách," uvedla Snopková Haberová.

„Plně si ale uvědomujeme závažnost aktuální situace. V klubu s historií a ambicemi jako jsou ty naše tak v tuto chvíli nemá nikdo své místo jisté, včetně hráčů a trenérů. Pokud se herní projev nezlepší, dojde ke změnám," avizuje sparťanská generální manažerka.

Do reprezentační přestávky, která je na programu už příští týden, čekají Spartu ještě tři duely. A nic lehkého Pražany nečeká. Ve středu souboj v Plzni, o dva dny později na ledě druhých Vítkovic a v neděli pak domácí bitva s vedoucími Pardubicemi.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jméno někdejšího kouče Třince Václava Varadi je skloňováno mezi možnými adepty na post trenéra Sparty v případě Paterova konce.

Sparta už začíná našlapovat kolem Varadi

V zákulisí se už začínají objevovat jména trenérů, kteří by Pateru v případě jeho odvolání mohli nahradit. Volný je architekt třineckého mistrovského hattricku Václav Varaďa. Sparta podle informací Sport.cz už kolem kopřivnického rodáka začala opatrně našlapovat.

Nabízel by se i návrat Miloše Hořavy, jenž na jaře mužstvo dovedl spolu s Josefem Jandačem ke stříbru.

Skloňuje se i jméno bývalého sparťanského útočníka Pavla Grosse. Ten letos v březnu odmítl nabídku stát se asistentem Kariho Jalonena u českého nároďáku s tím, že se chce věnovat každodenní práci v klubu. Tehdy byl hlavním koučem v německého Mannheimu, nyní je však bez angažmá.

Foto: Sport.cz

Pavel Gross.

Jako utopie se pak jeví příchod Vladimíra Růžičky, jenž byl minulý týden odvolán od áčka Litvínova. Někdejší symbol Slavie by byl pro sparťanské fanoušky jako rudý hadr pro býka...

Reklama