Hlavní obsah

Pikantérie pro Zachara. Snad si nespletu vchody, žertuje před bitvou s Libercem

Jan ŠvandaSport.czPrávo

Vyhlíží sérii s pikantním nádechem. Liberci pomohl k extraligovému stříbru, dvakrát po sobě s ním slavil Prezidentský pohár, a ještě zkraje sezony se proháněl v tygřím dresu. Po prosincovém trejdu ale Marek Zachar válí za Mountfield HK a přání pro čtvrtfinále play off má tedy jasné: kamarády z Podještědí položit na lopatky.

Foto: David Taneček, ČTK

Útočník Mountfieldu HK Marek Zachar před plzeňským brankářem Dominikem Frodlem.

Článek

„Strašně se těším, nemůžu se dočkat. Budu hrát proti klukům, které znám. Ale jak se říká, v boji neznám bratra," hlásí nažhaveně útočník Hradce Králové, který tuší třaskavé bitvy. „Bude to vyhecované. Liberec je poslední roky v extralize top tým, ale je to hrozně vyrovnaný. Myslím si, že je hratelnej," tvrdí dvaadvacetiletý hokejista.

V letošním ročníku zápolil ve vzájemných duelech za obě strany. Dvakrát v barvách Bílých Tygrů, o Vánocích pod Bílou věží vyrukoval proti nim jako sok. Tehdy zapsal asistenci, Mountfield ale padl v nájezdech 2:3.

„V novém působišti jsem byl tehdy krátce, takže jsem byl trochu nesvůj a furt jsem se hledal. Doufám, že to teď bude jiný," říká skvělý bruslař. Na ledě se s bývalými parťáky občas přátelsky pošťouchl. Třeba s ostříleným zadákem Dernerem. „Chtěl jsem ho objet, trochu mě tam chytil a podrazil mě. Říkáme si, že se nesmí jezdit tak rychle...," smál se.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Marek Zachar z Mountfieldu HK v souboji s pardubickým centrem Tomášem Zohornou (vlevo).

Za Liberec nastupoval už v dorostu a v aréně zná snad každý kout. Vůbec poprvé ale zamíří do šatny pro hosty. „Snad si nespletu vchody a nepůjdu do jiné kabiny," vtipkuje. Při večerním duelu však půjdou žerty stranou. „Jsou ofenzivní. Pět lidí hraje dopředu, pět dozadu, mají výborného gólmana. Musíme si dát pozor na jejich protiútoky a rychlý útočníky," varuje Zachar před sílou party trenéra Patrika Augusty, pod nímž nastoupil naposledy 8. prosince proti Brnu.

Pod Ještědem se v první polovině sezony střelecky trápil, v devatenácti zápasech nebodoval, po výměně za Radovana Pavlíka na východ Čech však pookřál a nabral pohodu. „V Hradci mě to nakoplo. Nějakej takovej náboj jsem potřeboval znovu do sebe dostat," pokyvuje. „Šancí jsem měl strašně moc, ale neproměňoval je a pak šla psychika dolů. Neměl jsem ani štěstíčko a když vám to tam nepadne z tolika příležitostí, člověka to žere. Jsem rád, že jsem se zase chytil a vzal druhou šanci za pačesy," líčí šikovný útočník, jehož mise pod Bílou věží se prodloužila do konce sezony.

Foto: David Taneček, ČTK

Zleva Filip Pavlík, Radim Šalda, Jakub Lev a Marek Zachar z Hradce Králové oslavují gól proti Litvínovu.

V předkole válel po boku urostlého Lva a Francouze Perreta. Spolupráce klapala. „Lvíček je výbornej a silovej centr. Umí nám puk hodit. Já s Jordim jsme rychlý křídla, takže to tam můžeme oblítat a bekům dělat obrovské problémy," vykládá Zachar. Dostává prostor a na ledě je využívaný i na oslabení. Rad úspěšného kouče Růžičky si přitom velmi cení.

„Byl výbornej jako hráč a teď je výbornej trenér. Když mi něco říká, vždycky naslouchám, co nejvíc můžu. Jsem opravdu spokojenej a až udivenej z toho, jakej je," chrlí komplimenty na adresu olympijského vítěze z Nagana, jenž dovedl Česko ke dvěma titulům mistrů světa.

Jeho tým chytil v předkole slinu. Rychle vyřídil Litvínov, dobře bránil, famózně chytal Mazanec. Nad některými řečmi o hradeckém betonu přitom Zachar mávne rukou. „Hrajeme náš systém, pokud se někomu nelíbí, tak to budeme dělat ještě víc, ať jim to znepříjemníme daleko víc," dodává.

Postoupí do semifinále play off extraligy hokejisté Liberce, nebo Mountfieldu HK?
Dál půjde Liberec
47 %
Postoupí Hradec Králové
53 %
Celkem hlasovalo 506 čtenářů.

Reklama

  Třinec - České Budějovice dnes 17 : 00
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice