Hlavní obsah

Pražské týmy tápají, Zlín stále bez prohry

PRAHA

Nepříjemné dejá vu zažívají hokejisté pražské Sparty. Stejně jako před rokem se krčí u dna tabulky, po nedělním 5. kole O2 extraligy jsou předposlední třináctí a pověsti mistra zůstávají hodně dlužní. Nedaří se ani Slavii, která je jen o příčku výš, poslední Vítkovice získaly jen bod. Září naopak Zlín, který všechny zápasy vyhrál, jen v Pardubicích až v prodloužení.

Článek

Mistrovská Sparta zatím zůstává svému přívlastku hodně dlužna. Ze čtyř zápasů vydolovala jen čtyři body a přestože byla před startem nejvyšší soutěže pasována na favorita, předvádí podobně jako v minulém extraligovém ročníku velmi pozvolný rozjezd. Naposled Holešovičtí klopýtli v neděli ve středočeském derby s Kladnem, které prohráli na domácím ledě 2:5.

"Nedůslednost, nebojovnost, taktická nevyzrálost nás všech. Všechno zahráváme špatně. Pokud budeme pokračovat v našich výkonech a nebudeme víc bojovat, dohrávat souboje, chodit do branky a nevytvoříme se nějakou větší osobní statečnost, tak se nemůžeme chytnout," nešetřil kritikou do vlastních řad zkušený obránce Jiří Vykoukal.

Sestava 5. kola O2 extraligy podle Sport.cz
Málek (Plzeň) - Jiruš (Liberec-2), L. Procházka (Kladno) - Hübl (Č. Budějovice), Skuhravý (K. Vary), Gardoň (Kladno).
Číslo v závorce uvádí, kolikrát byl hráč v sestavě kola.

O reparát před domácími fanoušky se bude Sparta snažit v úterý v duelu s hokejisty Pardubic, kteří si v neděli vylámali zuby na plzeňském "mágovi" Romanu Málkovi a odvezli si ze západu Čech těsnou prohru 0:1. Málek kryl 37 střeleckých pokusů Moelleru a vychytal vůbec první čisté konto nové sezóny. V poslední třetině navíc neinkasoval při trestném střílení Davida Havíře.

"Je to hráč, kterého příliš neznám. Čekal jsem od něj blafák do bekhendu, ale vystřelil. Naštěstí jsem jeho pokus vykryl," oddechl si osmadvacetiletý gólman, kterého nedělní výkon vynesl do ideální sestavy kola podle redakce Sport.cz.

Slavii poškodil sudí

Veselo zatím není ani u druhého finalisty minulého extraligového ročníku. Slavia podobně jako Sparta zatím odehrála jen čtyři zápasy (pražské derby 4. kola bylo odloženo na 26. září), v nichž získala jen o bod víc než její městský rival. V sobotu svěřenci Vladimíra Růžičky neuspěli v Českých Budějovicích, byť za prohru 2:3 v samostatných nájezdech inkasovali alespoň bod.

"Přijeli jsme do Budějovic vyhrát, ale hned v první třetině jsme hráli hodně špatně. Měli jsme špatný pohyb a hlavně jsme nehráli jako mančaft," zpytoval svědomí útočník Tomáš Divíšek.

Slávisté ovšem doplatili na chybné rozhodnutí sudího Blechy, který neuznal za stavu 2:2 gól Vladimíra Sobotky kvůli údajnému postavení Divíška v brankovišti. "Protihráč mě do brankoviště natlačil. Já jsem nikomu nebránil a vůbec se nezapojoval do hry," čílil se forvard Slavie, jemuž dalo nepřímo za pravdu i vedení soutěže, které sudího potrestalo snížením odměny za utkání.

Murín 'nadával'

Pohodová nálada proti tomu panuje v kabině Zlína. Hráči Hamé z pěti utkání čtyřikrát vyhráli v řádné hrací době, jen v Pardubicích brali dva body za vítězství v prodloužení. V neděli se neúspěšně pokoušeli zastavit zlínskou sérii znojemští Orli. "Z pěti zápasů máme 14 bodů, což je fantastické. Nikdo z nás to nečekal, kádr prošel v létě mnoha změnami. Je to úplně super. I proti Znojmu nám pomohlo, že jsme šli do utkání s tím, že máme nahrané. V kabině panuje pohoda," potvrdil střelec jednoho ze dvou nedělních gólů Zlína Jaroslav Kristek.

Zlínští proto momentálně mají jen veselé starosti. "Škoda, že jsme nepomohli Ičovi (brankář Zlína Igor Murín - pozn. red.) udržet čisté konto. Po zápase trochu nadával," dodal s úsměvem Kristek.

Karlovým Varům se v úvodu daří

Příjemný start do sezóny zažívají v Karlových Varech, které dokázaly v každém kole bodovat. V neděli Západočeši trefou Václava Skuhravého v prodloužení porazili Litvínov 2:1 a jsou na překvapivém druhém místě tabulky.

Litvínov vyrovnal v 59. minutě a třicet sekund před vypršením šedesáté minuty mohl slavit i vítězný gól. Rozhodčí Šindler ale po konzultaci s videorozhodčím situaci jako gólovou neposoudil a v nastavení rozhodl v oslabení karlovarský Václav Skuhravý. "Sahali jsme po třech bodech, nakonec máme dva. Ale kdyby ta konzultace s videorozhodčím dopadla jinak, nemuseli jsme mít žádný. Takže jsou to pro nás cenné dva body," citují klubové stránky Energie asistenta Západočechů Václava Baďoučka.

Liberec se v neděli trápil se slabým Vsetínem, rozhodl až gól kapitána Stanislava Procházky v závěru utkání. "Víme, že se nám v posledních zápasech nedaří," řekl klubovým stránkám Procházka. "Byl bych moc rád, kdybychom se od tohohle zápasu mohli odrazit," řekl lídr celku, který v minulém ročníku ve své hale dominoval.

Holaň se omlouval

V tragické formě zastihl úvod extraligy hokejisty Vítkovic. Ti se po pěti kolech krčí na posledním místě se ziskem jediného bodu, který získali za prohru v Kladně po prodloužení. V neděli Vítkovice v severomoravském derby nestačili na Třinec, kde prohráli 1:6.

Vítkovice trápí mizerná produktivita, jejich sedm gólů v pěti kolech je nejhorším výkonem mezi extraligovými týmy. Židle se po další porážce povážlivě kýve i pod trenérem Milošem Holaňem. [více zde]

"Chtěl bych se omluvit fanouškům za hokej, co jsme předváděli," smutnil po utkání mladý kouč Vítkovic. Neúspěšný start bývá často důvodem k propuštění trenéra. "To je otázka pro vedení klubu. Ale co se dá očekávat, když pětkrát v úvodu sezóny tým prohraje," citují klubové stránky Holaně.

Reklama