Hlavní obsah

Pros... jsme první třetinu, říkal vítkovický kouč Holaň. Impulsem byla výměna brankáře, věděl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byl to třetí nejdelší zápas historie hokejové extraligy, po kterém ještě Vítkovice drží naději na velký semifinálový obrat i postup do bojů o titul. A taky ukázaly vnitřní sílu, protože po prvních dvaceti minutách pátého semifinále proti hradeckému Mountfieldu se ocitly v klinické smrti a konec sezony pro ně byl blízko. „My jsme s prominutím prosrali první třetinu, jako kdybychom si neuvědomovali, o co hrajeme,“ říkal po vítězném utkání (3:2) kouč Vítkovic Miloš Holaň.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Viditelný smutek v očích překonaného gólmana Vítkovic Lukáše Klimeše.

Článek

Nestát před ním dámy, nemusel se ani omlouvat, protože ono drsné slůvko bylo poměrně výstižným hodnocením vítkovické první třetiny, kterou domácí tým prohrál 0:2. Byl v ní navíc téměř bezzubý, než přišel vítr o přestávce a zásadní změny. Klimeše v brance vystřídal Stezka, hra se stáhla na tři útoky, když sedět zůstal ten čtvrtý, jenž byl u dvou inkasovaných gólů.

„Impulsem sice byla změna brankáře, ale nebylo to tak, že chytal špatně. To chci zdůraznit. To ještě Klimson (Lukáš Klimeš) chytil dvě stoprocentní šance. Vůbec jsme mu nepomohli, neblokovali jsme střely, spíš jsme mu clonili," popisoval Holaň.

Holaňovy tahy zafungovaly. Rázem domácí více stříleli, byli častěji nastěhovaní ve svém útočném pásmu a hráli přesilovky. A právě ony přinesly i bouři nadšení v ostravské aréně. Tu první vytěžil Kotala, druhou Lakatoš a srovnal.

„Byl to znova vyrovnaný zápas a boj o každý centimetr ledu. Měli jsme výborný vstup, vedli jsme po první třetině 2:0. Hráli jsme přesně podle plánu. Bohužel Vítkovice se dostaly do zápasu dvěma přesilovkami. My jsme je tam ve druhé třetině nakopli. Nedá se nic dělat. V prodloužení to bylo nahoru dolů, byly tam šance na obou stranách," vyprávěl trenér Hradce Tomáš Martinec. A jeho vítkovický kolega přidal: „Za stavu 0:2 to nebylo jednoduché, ale pořád musí být nějaká víra a díky přesilovkám jsme se do toho zpátky dostali."

Prodloužení bylo otevřené, byť víc příležitostí měli domácí, zvlášť ve druhé nastavené dvacetiminutovce. „My jsme to tam taky vyhazovali z brankové čáry. Kluci ze sebe vydali hodně sil a pořád jich máme dost, protože výhry jsou pro nás povzbuzující legální léky. Výkon byl parádní a štěstí se k nám konečně přiklonilo," řekl Holaň.

Stav série je tak 3:2 na zápasy pro Hradec, jenž teď může doma proměnit svůj třetí mečbol.

Zvládne to, nebo se série ještě vrátí do Ostravy k rozhodujícímu sedmému mači?

Reklama