Hlavní obsah

Sparta má velkou šanci vyhrát titul, věští bývalý kouč Krupp. My jsme proti dnešku připomínali farmu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z tehdejších batolat už jsou dnes „dospěláci“ s řidičákem, u moci se v Česku vystřídalo osm vlád a třeba třinečtí Oceláři v té době neměli jediný titul. Zkrátka od posledního triumfu hokejové Sparty uběhlo už dlouhých 17 let, což je z mnoha pohledů pěkná řádka let. „Ale letos mají velkou šanci. Pokud všichni zůstanou v klidu, nezačnou panikařit po jedné porážce a nechají Pavla (trenéra Grosse) pracovat a dělat to, co umí, pak se poháru mohou dotknout,“ říká Uwe Krupp. Hokejová legenda z Německa a taky muž, který už před pěti lety mohl coby kouč to sparťanské čekání utnout.

Uwe Krupp zavzpomínal na Spartu. Trocha zklamání tam je, ale už vidím hlavně to dobré. Byla tady radost trénovat. Video: Sport.cz

 
Článek

Krupp do Prahy dorazil v rámci setkání evropských hokejových legend, které tu propagovaly květnový šampionát. Když se usadil ke stolku s českými žurnalisty, hned se pousmál, protože poznal pár známých tváří, se kterými se potkával během svého angažmá na Spartě. A tak i interview s mužem, jenž v roce 1996 pozvedl Stanley Cup, začalo tématem Sparty.

Vybaví se v Praze hned vzpomínky na tohle angažmá?

Ano. Moc jsem si to tady užíval, bylo to perfektní. Dodnes pravidelně sleduji výsledky Sparty i její hráče. Vždycky vás totiž zajímá, jak si vede klub, kde jste působil. A podobné je to s hráči. Pořád jich tu pár zůstalo, jako Buchta (Buchtele), Miloš (Forman), Řepík. Ale koukám, jak si vedou i ostatní, třeba Lukáš Pech. Pracovali jsme spolu a zůstali jsme velkou rodinou. Moc rád vzpomínám i na lidi z trenérského štábu, jako byl Jarda Nedvěd, Zelí (Zelenka). Na druhou stranu se toho ve Spartě hodně změnilo. Lidi, kteří mě najali, tedy Petr Bříza a Bára Snopková, jsou pryč. Ale tak to chodí, protože stabilita ve sportovním průmyslu není obvyklá.

S trenérem Grossem, který dlouhé roky působil v Německu, jste v kontaktu?

Každý máme svou práci, ale mluvili jsme spolu párkrát, naposledy krátce před startem ročníku, kdy jsem mu popřál hodně štěstí do sezony. Když jsem Spartu bral já, tak jsem právě Pavlovi volal. Říkal mi tehdy, že je to opravdu mimořádné místo, kde trénovat, že to má svá specifika. Lákalo mě, že jsem se stal prvním nečeským koučem za 120 let existence klubu. Nemluvil jsem česky, neprošel zdejší hokejovou kulturou, spousta hráčů neuměla anglicky. Ale pracovalo se mi tu velmi dobře. Bral jsem to jako obrovskou poctu. A i když jsem byl vyhozený předčasně, myslím, že jsme odvedli dobrou práci. S odstupem to považuju za velice dobré období. Nenajde se moc věcí, kterých bych litoval.

Je fakt, že jste byl odvolán ze třetí pozice, což až v této sezoně trumfl vyhazov Václava Varadi.

O tom jsem slyšel. Divné, zvláštní.

Jaká byla Sparta za vás a teď?

Jiná, hodně jiná. Jsou to dva odlišné světy a ten současný tým je o mnoho, mnoho lepší. My jsme přestavovali mužstvo, což s sebou přinášelo různé komplikace. Ale byli jsme na správné cestě. Nicméně s týmem, který jsem měl v první sezoně, bychom oproti dnešní Spartě vypadali spíš jako její farma. Ve druhé sezoně se to zlepšilo, ale teď je Sparta daleko silnější.

I proto věříte v její titul?

Ano, mají velkou šanci. Ale chce to v play off zachovat klid, rozvahu. Pavel odvádí výbornou práci, tak dobré mužstvo jsme dřív neměli.

Vy jste trenér Kolína nad Rýnem. Jaká je současná úroveň německé ligy?

Myslím, že úroveň je na historicky nejvyšším levelu. Mezi kluby jsou opravdu jen malé rozdíly a mnohdy o výsledku rozhodují jen drobné detaily. Pro fanoušky je to napínavé, protože každý může porazit každého.

Je tam zase nějaký megatalent typu Draisaitl, Stützle a Seider?

Generace, kterou teď máme, je unikátní. Je ale velmi těžké dál produkovat tolik podobných hráčů. Hlavně jako Draisaitl, to je unikátní hráč i ve světovém měřítku. V posledních letech ale vidím, že týmy v Německu investují do svého mládežnického hokeje, aby vychovávaly mladé hráče. Díky tomu můžete vychovat dobré hráče, kteří pak můžou hrát za národní tým. Možná to nejsou NHL hráči, ale můžou pomoct německému hokeji.

Což se pak odráží i u německého nároďáku? Loni jste na šampionátu získali stříbro.

Abyste uspěli na velké akci, potřebujete vytvořit skutečný tým. V minulých pár letech se povedlo, že si hráči na sebe rychle zvykli, okamžitě přijali své role, všechno do sebe zapadlo. Myslím, že to je velký důvod toho, proč jsme dosáhli na úspěchy. Jasně, loni ve čtvrtfinále by leckdo sázel svoje peníze na Švýcarsko, ale bylo to o jednom utkání. Byl to jeden zápas na šampionátu, nebyla to série play off, a nám otevřel cestu dál. A taky je nutné zmínit, že vždy záleží, kdo vám přijede z NHL. Ano, před pár lety dokázali Finové mistrovství pouze s hráči Evropy, ale to zásadní oživení přinesou kluci z NHL.

Reklama