Hlavní obsah

Sparta opět na kolenou! A horší než dvě prohry je způsob, jak k nim došlo

Praha

Před startem play off vyhlásili, že by rádi ukončili čtrnáctileté čekání na titul. Jenže plán hokejové Sparty nyní dostal pořádnou trhlinu. Pražané na úvod semifinálové série s Libercem nejenže prohráli oba domácí zápasy. Mnohem varovnější ale pro vítěze základní části je fakt, že Bílí Tygři si domů vezou dvě výhry naprosto zaslouženě, protože svého soupeře v obou duelech přehráli.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Tomášek ze Sparty Praha a brankář Alexander Salák v utkání semifinále play off Tipsport extraligy.

Článek

„Musím uznat, že Liberec byl oba zápasy lepší a zaslouženě v sérii vede 2:0," nehledal žádné výmluvy po nedělním nezdaru 1:3 kouč Pražanů Miloslav Hořava.

Sparta má obrovské problémy překonat libereckou obranu středního pásma a velmi složitě hledá cestu do alespoň nadějných střeleckých pozic. Její opravdu vyložené šance v obou domácích víkendech šlo spočítat na prstech jedné ruky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Sparty Praha Alexander Salák, Radan Lenc z Liberce a Tomáš Pavelka ze Sparty Praha během utkání semifinále play off Tipsport extraligy.

„Nejsme zaskočení, jak dobře Liberec hraje, čekali jsme to. Doufali jsme, že si pomůžeme přesilovkami a budeme v ofenzivě silnější. To se nám zatím nedaří," ví Hořava, že pryč je tým, který byl v základní části suverénně nejlepším při hře v početní převaze. Bilance Sparty v semifinále proti Liberci? Šest přesilovek a žádný gól z nich...

„Liberec hraje dobře svůj systém a pomohlo mu naše menší hřiště, na kterém je méně prostoru. Můžou na něm vytvořit zeď ve středním pásmu a v tom obranném hrají dobře u sebe. My jsme si s tím nebyli schopní poradit," ví David Tomášek, který v neděli patnáct vteřin před koncem už za rozhodnutého stavu alespoň ukončil více než stominutovou neprůstřelnost gólmana Tygrů Petra Kváči.

Tomášek byl hlavní postavou možná klíčového momentu nedělního duelu. Ve 46. minutě se Kudrna nejlépe zorientoval na brankovišti a srovnal na 1:1. Jenže radost Pražanů z vyrovnání trvala jen chvilku. Střídačka Bílých Tygrů si vzala trenérskou výzvu a video ukázalo, že Tomášek rukou strčil do Kváči, takže gól neplatil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejisté Liberce se radují z úvodní branky druhého utkání semifinále play off Tipsport extraligy proti Spartě.

„Kontakt tam asi byl. Byl jsem v souboji s bekem a chtěl jsem se trochu opřít, protože jsme přepadávali a (Kváča) spadl, jak spadl. V těchto případech je tenká hranice, kdy gól platí a kdy ne. Nevím, jak by to bylo v jiných ligách, tady prostě neplatil. Škoda, že jsem tam natáhl ruku," mrzelo Tomáška, že sudí Hradil s Mrkvou nakonec kvůli jeho faulu trefu Kudrny odvolali.

„Škoda, že se takové góly neuznávají. Pořád si myslím, že Kváča to trošku přihrál a úplně odpadl. Rozhodně nemám takovou sílu jako Jurčina, že bych ho jednou rukou takhle úplně odhodil dozadu. Stalo se to už v sobotu," měl Tomášek na mysli pád Kváči za brankou po střetu se Sobotkou, za který byl sparťanský útočník vyloučen.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Sparty Praha Alexander Salák sleduje střelu libereckých hokejistů během utkání semifinále play off Tipsport extraligy.

Sparta musí přidat. A hodně. Pokud ne, hrozí, že už ve čtvrtek může největšímu favoritovi na titul skončit sezona. „Když to hodně přeženu, tak musíme zlepšit všechno. Děláme chyby v obraně a nedostáváme se do šancí. Musíme přidat všude," uvědomuje si Hořava.

„Prostoru ke zlepšení máme spoustu. Bude to těžké, ale Liberec teď bude trošku pod tlakem, protože může doma sérii dotáhnout. Nám by se paradoxně mohly trošku uvolnit ruce," věří Tomášek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Sparty Praha Alexander Salák, Radan Lenc z Liberce a Tomáš Pavelka ze Sparty Praha během utkání semifinále play off Tipsport extraligy.

„Věřím, že naše výkony půjdou nahoru a budeme hrát líp a líp. Nic zadarmo jim rozhodně nedáme," slibuje sparťanský forvard.

Reklama

Související témata:
  3 : 4 Vsetín - Kladno 3 : 4 dohráno
20240422T18 : 00:00+0200
Vsetín vs. Kladno
Vsetín vs. Kladno
Vsetín
Kladno