Hlavní obsah

Kladno - Sparta 1:4Sparta ve sledovaném duelu zdolala Jágra a spol.

MinutaMin. Tým Hráč Akce
14. Vitouch 0 : 1
18. Chlapík 0 : 2
40. Němeček 0 : 3
54. Melka 1 : 3
59. Tomášek 1 : 4
Záznam online reportáže

Hokejisté Sparty porazili v posledním 60. kole extraligy Kladno 4:1 a bodovali naplno posedmé za sebou. Zápas na podporu ukrajinských rodin prchajících před válkou se hrál díky iniciativě Jaromíra Jágra v pražské O2 areně, kam přišla rekordní návštěva sezony 14 512 diváků. Pražané rozhodli v úvodních dvou třetinách, kdy skórovali David Vitouch, Filip Chlapík a David Němeček. Až v závěru snížil Antonín Melka, na jehož gól odpověděl David Tomášek. Nejproduktivnější hráč a nejlepší střelec soutěže Chlapík si připsal i dvě asistence, stejně jako Tomášek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Filip Chlapík ze Sparty oslavuje gól na 2:0 během utkání s Kladnem.

Článek

Sparta, která nastoupila bez beků Poláška, Matuškina a Moravčíka a útočníků Řepíka, Erika Thorella a Sobotky, od začátku diktovala tempo. Kladno se před Machovského dostávalo pouze sporadicky, za prvních dvacet minut ho Rytíři prověřili podle statistik pouze dvakrát.

Do první zajímavější příležitosti se po šesti minutách dostal Horák, jehož v přečíslení dva na jednoho našel Buchtele, kladenský brankář Bow se ale stihl přesunout a betonem domácího centra vychytal. Tlak Sparty se stupňoval, ale ani Pavelka a Tomášek v nadějných pozicích neuspěli. V 12. minutě se před Bowem objevil osamocený Prymula, jeho střelu zastavila tyčka.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jaromír Jágr z Kladna během utkání se Spartou.

V polovině 14. minuty už se Pražané prosadili, byť trochu kostrbatě. Chlapík získal kotouč na obranné modré čáře a v samostatném úniku trefil Bowa, z první dorážky neuspěl Tomášek, ale kanadský brankář i napodruhé vyrazil puk jen na sparťanské hole a Vitouch z prostoru mezi kruhy otevřel střelou do odkryté branky skóre.

Kladno poprvé výrazněji zahrozilo v 16. minutě, kdy se v přesilové hře dostalo do tří velkých šancí během pár sekund. Kubík, Hlava i Indrák ztroskotali na brankáři Machovském. Ve zbytku třetiny Pražané převzali iniciativu a z tlaku vytěžili druhou branku. V 18. minutě uvolnil Tomášek Chlapíka, jenž měl dost času zamířit a podruhé prostřelil Bowa.

Po přestávce dostali prostor v brankovištích kladenský Janus a sparťanský Hudáček. Dlouho však nemuseli řešit nijak zvlášť ošemetné okamžiky. S blížící se polovinou zápasu se začali do šancí dostávat také Rytíři. Po Hlavově přihrávce se v ideální pozici ocitl kladenský Kubík, ale Hudáčka nepřekonal. O tři minuty později na slovenském brankáři ztroskotal také Melka.

Druhou třetinu gólem uzavřeli sparťané. Doležal nabil na modrou čáru obránci Němečkovi, který se trefil do horního rohu Janusovy branky.

Kladenští, kteří už nemohli nic změnit na předposledním místě a účasti v baráži, přesto nerezignovali. V 54. minutě po parádní souhře snížil Melka. V závěru sáhli Rytíři k dlouhé power play, čehož využil ještě Tomášek. Horák pak orazítkoval horní tyčku.

60. kolo hokejové extraligy - hráno v Praze:
Rytíři Kladno - HC Sparta Praha 1:4 (0:2, 0:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 54. Melka (Indrák) - 14. Vitouch (Tomášek, Chlapík), 18. Chlapík (Tomášek, Horák), 40. Němeček (Doležal, Chlapík), 59. Tomášek (Vitouch). Rozhodčí: Jeřábek, Úlehla - Brejcha, Lederer. Vyloučení: 2:4. Bez využití. Diváci: 14.512.
Kladno: Bow (21. Janus) - Kehar, Arzamascev, Ticháček, Wood, Suchánek, Baránek - Kubík, Plekanec, Hlava - Pytlík, Zikmund, Melka - Jágr, Indrák, Beran - Babka, Kuťák, Donaghey. Trenér: D. Čermák.
Sparta: Machovský (21. J. Hudáček) - T. Dvořák, T. Pavelka, M. Jandus, Němeček, Jurčina, Mikliš - Šmerka, Horák, Buchtele - Tomášek, Vitouch, Chlapík - Doležal, Prymula, Forman - Dvořáček, Stoljarov, Strnad. Trenéři: Jandač a M. Hořava.

Reklama

Související témata: