Hlavní obsah

Tomkova kouzla utnul drzý Vála. Nikdo nečekal, že zrovna já se pustím do takové akce, culí se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zázračnými zákroky Matej Tomek dlouho držel litvínovské hokejisty ve hře. Hvězdní útočníci Pardubic na něj v prvním semifinále play off extraligy nevyzráli, duel však ve 45. minutě rozhodl drzým průnikem obránce Ondřej Vála. „Všichni byli vestoje. Asi nikdo nečekal, že zrovna já bych se pouštěl do takové akce. Díky tomu jsem měl výhodu, natlačil jsem se tam a padlo to tam,“ radoval se nečekaný hrdina po vítězství 2:1.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Pardubice - Litvínov, Vála překvapil Tomka a dal rozhodující pardubický gólVideo: Tipsport Extraliga / BPA

 
Článek

Semifinále play off: 1. zápas Pardubice - Litvínov

Pětadvacetiletý bek si vzal kotouč ve středním pásmu, přebruslil hostujícího Zileho, šikovně se natlačil před branku a vystřelil. Puk se i díky jemné teči ležícího Jakse vykutálel za doposud bezchybného Tomka. „Trochu mě to překvapilo, prošlo to se štěstím. Za brankou jsem se jen modlil, ať puk doleze až do sítě. Byl jsem první, kdo to viděl. Parádní zážitek a super euforie,“ liboval si Vála.

V play off je jediným obráncem Dynama, který skóroval, na kontě má dokonce už dvě trefy. V součtu se základní části zaokrouhlil své góly na deset, což je na beka, který nehraje přesilovky, dost vysoké číslo.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Pardubice - Litvínov, zákrok Tomka proti MusiloviVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Má výbornou střelu, ale takové průniky, jako od typického moderního obránce, od něj často nevidíte. „Jestli vám přijdu jako moderní bek, tak to mě těší,“ usmál se jen rodák z Kolína. Trenéra Marka Zadinu však odvážná akce svěřence nezaskočila. „Znám ho dobře už od dorostu a vím, co v něm je, takže mě to nepřekvapilo,“ podotkl kouč.

Východočeši zasypali Tomka 42 střelami, dalších 53 soupeř zablokoval nebo šly mimo. „Každá střela je nebezpečná,“ poznamenal Zadina. Domácí pálili skutečně ze všech pozic, ale nebyly to jen rány nazdařbůh, vypracovali si i velké šance. Jenže tutovky Pánika, Adama Musila nebo Zohorny zneškodnil úžasnými zákroky slovenský gólman. „Šancí jsme měli hromadu, měli jsme jich proměnit víc,“ uvědomoval si Vála.

Litvínov na favorita vyrukoval až s nečekaně pasivním a defenzivním stylem. „Chtěli jsme co nejdéle udržet stav 0:0,“ prozradil kouč Karel Mlejnek. Přitom v základní části Verva měla se 165 inkasovanými góly druhou nejhorší obranu, přesto se Mlejnkův výběr rozhodl jít cestou vyčkávání. „Celou sezonu jsme v médiích byli cupovaní za naši defenzivní práci. Já jsem strašně rád, jak teď naše mužstvo pracuje v obraně,“ podotkl litvínovský trenér.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Pardubice - Litvínov, skvělé zákroky Mateje Tomka v prvním semifinále Video: Tipsport Extraliga / BPA

Po trefě Vály pak Severočeši museli hru otevřít a jít do rizika. Do elitní formace k bratrům Kašovým se na závěr duelu místo Koblasy vrátil Nicolas Hlava, což oživilo hostující vzdor. „Nebudeme si nic nelhávat, Pardubice mají asi kvalitnější kádr. Ale dokázali jsme si, že se s nimi můžeme měřit,“ mínil útočník Jindřich Abdul.

Velkou šanci na srovnání měl dvě minuty před koncem Ondřej Kaše, na kterého naprosto zapomněla domácí defenziva. Jenže při samostatném brejku mu při pokusu o blafák kotouč utekl, a na první trefu v play off tak stále čeká.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Pardubice - Litvínov, Ondřej Kaše v tutovce neuspělVideo: Tipsport Extraliga / BPA

„Litvínov byl pasivnější, ale skvěle blokoval střely a čekal na brejky. Na to si musíme dát pozor. Měli jsme to celý zápas pod kontrolou, ale na konci nám Ondra Kaše ujel. Naštěstí to dobře dopadlo,“ dodal s úlevou Vála.

Reklama