Hlavní obsah

Trenér obhájců titulu Moták před play off: Soupeři z nás mají strach, porážky nesnáším

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Favorit je ve čtvrtfinálovém souboji mezi vítězem posledních čtyř dohraných extraligových sezon Třincem a Českými Budějovicemi nepochybný. Ovšem pozor! Hosté z jihu Čech z posledních deseti vzájemných utkání osmkrát dosáhli na body. Ví to i Zdeněk Moták, který poprvé v bohaté trenérské kariéře zažije, jaké to je vstupovat do play off v roli obhájce trofeje.

Foto: David Taneček, ČTK

Trenér Třince Zdeněk Moták v debatě s Andrejem Nestrašilem

Článek

„Porážky nesnáším a stejně to mají všichni v tomhle mužstvu. Takže se budeme snažit, abychom proher měli co nejméně,“ prozradil plán pro nadcházející týdny 59letý ostravský rodák.

Ve čtvrtfinále se vám postaví České Budějovice, s nimiž jste v předposledním kole základní části prohráli na jejich ledě 2:5. Jaký to bude protivník?

Kvalitní, vyrovnaný ve všech řadách, který má nebezpečné koncové hráče, výborného gólmana, kvalitní obranu a pozoruhodný útok.

V dresu Motoru proti vám přijede bojovat Milan Doudera, těšíte se na něj?

Byl tady dlouho, zná tuhle organizaci, víme, co od něj čekat. On ale neví, co na něj vymyslíme my. Může reagovat na určitě věci, hra v různých mužstvech je jiná, záleží na jeho roli. Těch proměnných, které budou mít vliv na jeho hru, je hodně.

52. kolo: Brno - Třinec1/10

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Loni jste museli do předkola, nyní jste si mohli odpočinout a z předkola vzešel váš vyzyvatel. Jak hodnotíte vaši pozici před play off?

Já jsem hlavně rád, že jsme získali 99 bodů, i když bych byl raději, kdyby to číslo bylo trojmístné. Někde jsme ten jeden bodík nechali. Těší mě, že jsme skončili třetí a že jsme se vyhnuli předkolu, které je specifické v tom, že se tam může někdo zranit do těch dalších bojů. Vydechli jsme si, dobře a kvalitně potrénovali a v neděli budeme připraveni.

Začínáte doma, vnímáte to jako výhodu?

Především vnímám, že jsme dva týdny nehráli zápas. Proto se snažím zabránit tomu, abychom do prvního zápasu nešli tak, aby ta dlouhá pauza na nás byla znát. Musíme do toho prvního zápasu v neděli v 15 hodin vletět na plné pecky a být prostě připraveni.

V předkole padlo docela dost vysokých trestů. Nabádáte hráče, aby si dávali pozor?

Play off se hraje tvrdě a na hraně. To musí respektovat hráči obou týmů, rozhodčí, prostě všichni. Nemyslím si, že třeba v předkole v těch faulech nebyl zvláštní úmysl. Bylo to spíše z přemíry chtění, z přemíry snahy, kdy hráči jdou až nadoraz. A nemyslím si, že by to bylo za hranou. Nějaká kolena tam byla, ale mnohdy se to těžko posuzuje.

Loni začal v předkole v brance Marek Mazanec, závěr play off odchytal Ondřej Kacetl. Už máte jasno, kdo půjde do branky jako první?

Vím to. Konzultujeme to s trenérem brankářů (Jaroslavem Kamešem), který na tom rozhodnutí má největší podíl, a shodli jsme se. Brankáři se to dozvědí v pátek a Budějky a všichni ostatní si budou lámat hlavy do neděle.

Kdo ze souboje Třince s Českými Budějovicemi postoupí?
Oceláři Třinec
65,5 %
Motor České Budějovice
34,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 507 čtenářů.

Play off se nebude týkat zraněného Jakuba Jeřábka, který byl členem první obranné dvojice v přesilovce. Bylo složité vymyslet, kdo jej nahradí?

Myslím, že tam máme dost kvalitních hráčů, kteří jsou schopni ho zastoupit. Proběhla i komunikace s hráči, kteří tu přesilovku hrají, a domluvili jsme se. Keba ale chybět bude. Je to první bek do naší první přesilovky, takže tam ta spolupráce možná bude trošku váznout. Já ale doufám, že hráč, který ho tam nahradí, ho nahradí plnohodnotně. Kebovi musíme popřát, ať se uzdraví co nejdříve.

Závěr základní části vám úplně nevyšel, byly tam tři porážky, včetně právě v Českých Budějovicích. Trápilo vás hodně, v jakém rozpoložení jste tuhle část dohrávali?

Měli jsme hlavně nepříjemné prohry na Kladně a v Budějovicích (obě 2:5), kde jsme propadli i herně. Naopak doma s Pardubicemi (4:3 po nájezdech), kdy jsme vyhráli, jsme sehráli dobré utkání. A dobrý zápas jsme odehráli i na Kometě (2:3 v prodloužení). Tyhle dva výsledky nás zvedly a vrátily do pozic, které jsme měli předtím.

50. kolo: České Budějovice - Třinec1/12

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

V souvislosti s budoucím mistrem se hodně zmiňují vítězové základní části – Pardubice a Sparta. O vás se, přestože obhajujete titul, znovu tolik nemluví. Vyhovuje vám tahle pozice?

Myslím, že vzhledem k předchozím letům si nikdo nemyslí, že bychom šli do play off jako někdo, kdo není favoritem. Osobně si myslím, že se na nás soupeři pečlivě připravují a že z nás mají strach.

To jste koneckonců prokázali v minulé sezoně, kdy jste titul získali poté, co jste základní část ukončili na šesté příčce a museli jste do předkola, že?

Moc dobře si to pamatujeme. Když bylo jasné, že skončíme šestí, tak jsem klukům říkal, že si to urveme i z toho předkola.

Jak jste vyplnil období, kdy se hrálo předkolo play off? Měl jste čas si odpočinout?

První dva dny jsem trochu odpočíval. Ve středu se už hrálo předkolo, tak jsem měl puštěnou televizi, noťas a bůhví co ještě. Sledoval jsem to na všech frontách. Bylo to zajímavé, hokeje bylo dost, ale nic světoborného nevymyslíte. Jste doma, podíváte se na hokej, pak trénujete, podíváte se na hokej, trénujete a v neděli to začíná.

Nikam jste neodjel na výlet?

Nikam.

Jdete poprvé jako hlavní trenér obhajovat titul, je vaše rozpoložení v něčem jiné?

Není, pořád je to hra, to musíme respektovat. Proti sobě stojí několik týmů; a v jediném zápase dva týmy, které udělají v rámci fair play vše pro to, aby uspěly. Já chápu, že někdo je zarytý fanoušek a nesnese prohru. Já ji také nesnesu, také ji nemám rád. Nikdo z tohoto mužstva. Tudíž se budeme snažit, abychom proher měli co nejméně.

Těšíte se na nějakých čtyři sta kilometrů do Českých Budějovic a zpátky?

Je to dřina, autobus je těžká jamka, já se z toho zvedám složitě, ale prostě to k tomu patří.

Reklama