Hlavní obsah

Tři zápasy za tři dny. Jícha sbalil kufry a zachraňoval Vervu: Snad se v sestavě udržím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S Litoměřicemi až do sedmého zápasu bojoval se Zlínem o postup do finále první ligy. To nakonec útočníkovi Josefu Jíchovi nevyšlo, ale sotva dohrál sobotní rozhodující duel, už dostal povolávák o úroveň výš. Kvůli trestu pro Ondřeje Jurčíka si ho totiž vytáhl do extraligového semifinále Litvínov, kam má vyřízené střídavé starty. A v prvním duelu na ledě Pardubic, které nakonec vyhrály 2:1, byl 26letý forvard dost vidět.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Pardubice - Litvínov, hostující Kudrna otevřel skóre po dobré práci Jíchy.Video: Tipsport Extraliga / BPA

 
Článek

Semifinále play off: 1. zápas Pardubice - Litvínov

Verva nemá zrovna široký kádr, a tak se povolání Jíchy při distanci Jurčíka, jenž obdržel dvouzápasový trest za napadení rozhodčího z posledního čtvrtfinálového utkání s Kometou, jevilo jako logický krok. „Věděl jsem, že tu mám střídavé starty a jestli vypadneme, tak budu k dispozici,“ líčil rodák z Ústí nad Labem.

A linku na trase Litoměřice – Litvínov žhavili trenéři Vervy okamžitě po sobotním duelu první ligy. „Hned mi volali, tak jsem se zabalil a jel,“ popisoval Jícha, který tak vzal kufry a vyrazil čtyřicet kilometrů na západ zachraňovat litvínovský celek. V něm působí od mládeže a letos za něj odehrál jedenáct utkání v základní části.

Pozici dostal na Jurčíkově místě na centru třetí formace. A nebylo na něm znát, že extraliga má podstatně svižnější tempo než o patro nižší soutěž. „Kluci jsou tady rychlejší, silnější, je to tady přece jenom o nějaký level výš. Mně pomohlo, že jsem byl rozehraný. Zvykal jsem si asi dvě střídání a pak už jsem se do toho dostal,“ podotkl Jícha.

Foto: HC Dynamo Pardubice

Josef Jícha (vpravo) asistoval na jediný litvínovský gól v prvním semifinále.

Dokonce měl zásadní podíl na jediné litvínovské trefě. Skvělým napadáním získal kotouč proti Hájkovi. „To je můj styl. Bruslit, napadat a vybojovat puky,“ usmál se. Při následném přečíslení sice nezpracoval puk, ten se však odrazil šťastně k Jindřichu Abdulovi, který s přispěním Kudrnovy teče otevřel skóre.

Jícha si tak zapsal asistenci. Je však otázkou, jestli pro něj zůstane místo ve dvanáctce útočníků i od čtvrtka po návratu Jurčíka. „Ještě jsme se o tom nebavili. Ale já každopádně budu hrát naplno a snad se v sestavě udržím. Kdo by si nechtěl zahrát semifinále v extralize?“ poznamenal.

Dnes však ještě s jistotou nastoupí a čeká ho třetí zápas ve třech dnech. „Musím to nějak zvládnout, makat na sto procent a dát do toho všechno, i když síly ubývají,“ připustil Jícha.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Pardubice - Litvínov, zákroky Mateje Tomka v prvním semifinále Video: Tipsport Extraliga / BPA

Mrzelo ho, že trefa jeho formace nakonec zůstala jedinou litvínovskou a Dynamo skóre otočilo. „Je to škoda, ale Pardubice hrály opravdu dobře. Hodně času trávily v útočném pásmu, to musíme zlepšit. Nenechat je tolik hrát u nás a víc se tlačit dopředu, protože v obraně nejsou tak silné,“ mínil hostující centr.

Severočeši hrozili převážně z brejků. V zápase nedostali možnost ani jedné přesilové hry. „Pro fauly jsme se snažili chodit, ale nic z toho nebylo,“ řekl Jícha. „Vyloučení není moc, rozhodčí spíš hru pouštějí, je to nastavený trend,“ tvrdil litvínovský kouč Karel Mlejnek.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Pardubice - Litvínov, Zile si vyšlápl na Pánika.Video: Tipsport Extraliga / BPA

Naopak domácí si disciplínu pochvalovali. „Důležitý faktor. Litvínov má skvělé přesilovky, takže se chceme faulů vyvarovat,“ prohlásil trenér Marek Zadina. „Šly nám dobře nohy. Potřebujeme v tom pokračovat,“ uvědomoval si i obránce Ondřej Vála.

Reklama