Hlavní obsah

Třinecká elitní lajna řádí. A nejen v přesilovkách. Krásně se na ně dívá, ocenil obránce Nedomlel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už jen pět utkání zbývá Třinci odehrát v základní části hokejové extraligy. A z obhájců trofeje začíná jít před play off znovu strach. Oceláři vyhráli patnáct z posledních dvaceti utkání, drží šestizápasovou vítěznou šňůru, v níž soupeřům nasázeli dohromady třicet branek.

Foto: David Taneček, ČTK

Trenér Třince Zdeněk Moták v debatě s Andrejem Nestrašilem

Článek

V zatím posledním zápase si doma proti Litvínovu (5:2) pojistili přímý postup do čtvrtfinále, prvotní cíl si tak mohou odškrtnout. „Loni jsme museli hrát předkolo a těch dvaadvacet zápasů v play off bylo fakt těžkých. Proto jsme chtěli tu první čtyřku uhrát. Je lepší si před čtvrtfinále odpočinout než o ni s někým hrát na tři vítězné. Máme ji a nyní se potřebujeme naladit na play off, hrát náš hokej, se kterým můžeme být úspěšní,“ popisoval útočník Andrej Nestrašil.

Hra v základní a ve vyřazovací části je podle něj rozdílná. „Je to trošku jiné, musíme si to dát do hlavy a musíme se poctivě na zápasy připravit, abychom do play off vkročili správnou nohou,“ uvedl Nestrašil.

Na co budou chtít vítězové čtyř posledních mistrovských titulů určitě spoléhat, bude hra v nerovnovážném stavu hráčů na ledě. V procentuálním využití přesilovek jsou Třinečtí (24,38 procent) aktuálně po Pardubicích (27,74) druzí nejlepší. V úspěšnosti střelby v početní výhodě pak extralize vévodí (18.26 procent).

Proti Litvínovu se v přesilové hře obhájci mistrovské trofeje trefili třikrát z pěti možností. Gólem v početní výhodě si pomohli v posledních pěti zápasech. „Když přesilovou hru proměníte, přinese to určité uklidnění a ve hře pět na pět si to pohlídáte. Přesilová hra je důležitá, v Lize mistrů také rozhodovala víceméně o všem. Blíží se play off, bude to zase důležitý aspekt,“ zdůraznil trenér Třince Zdeněk Moták.

Ze střídačky se hrou spoluhráčů v přesilovce kochá také důrazný obránce Richard Nedomlel. „Je to nádhera! Je hezké se na to dívat, jsem rád, že to tam klukům takhle padá. Já je zažil i z druhé strany a občas to bolelo, když jsem tam ty rány schytával. Dokážou soupeře vymíchat a dívá se na to opravdu krásně,“ hodnotil.

Klíčovou roli nejen v početních výhodách hraje elitní útok ve složení Martin Růžička, Andrej Nestrašil a Daniel Voženílek. Všichni tři v posledních pěti zápasech vstřelili tři góly, Růžička přidal devět a Voženílek s Nestrašilem sedm asistencí.

46. kolo: Třinec - Litvínov

„Kéž by nám to tak fungovalo každou přesilovku. Soupeř se na nás vždy připravuje a musíme se zařídit podle něj. Proti Litvínovu jsme našli cestu, jak být úspěšní. Jestli to je střelou od modré čáry nebo kombinací do prázdné, to už je jedno. Hlavně, že se dostaneme nahoru na tabuli,“ pousmál se Nestrašil, jenž bodoval v šesti posledních zápasech (4+8).

Tradičně skvělí jsou Oceláři také v defenzivě. Průměrně v zápase zablokují takřka sedmnáct střel (16,70). Lepší jsou jen Vítkovice s průměrem 17,11 bloků na utkání. Richard Nedomlel zablokoval ve 47 utkáních 107 ran. Více jich má jen plzeňský Jan Piskáček (112). „Máme v zápase každý nějakou roli a tahle je moje. Bolí to, ale tak nějak přiměřeně. Tělo si zvykne. Zaleduju to a je to v pohodě,“ usmíval se třinecký obránce.

Do 3. března, kdy skončí základní část, se Třinec na svém ledě ukáže už jen proti extraligovému lídrovi Pardubicím (v pátek 1. 3.). Zbylé čtyři zápasy odehraje venku (v Karlových Varech, v Kladně, v Českých Budějovicích a na ledě brněnské Komety). S jistotou, že další utkání je bude čekat až 15. března, kdy startuje čtvrtfinále play off. „Pořád nám chybí pár hráčů do plné sestavy (Cienciala, Helewka). Bylo by fajn, kdybychom zůstali na třetím místě,“ řekl Nestrašil.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.