Hlavní obsah

Ujčík: Flynn nese odpovědnost, ale Moravčík si za zranění zčásti může sám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Play off hokejové extraligy už má za sebou včetně předkola dvacet zápasů. Disciplinární komise přitom rozdala už jedenáct trestů. Co druhé utkání se tak objeví zákrok, který přesahuje rámec pravidel. Předseda komise Viktor Ujčík v tom spíš než zákeřnější hru vidí až přílišnou motivaci hráčů. Pro Sport.cz se rozpovídal také o posledních dvou trestech pro libereckého Flynna a brněnského Ščotku.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Sparta - Liberec, faul Flynna na Moravčíka a následná bitka mezi střídačkamiVideo: Tipsport Extraliga / BPA

 
Článek

Čtyřzápasové tresty, které obdrželi Flynn a v předkole i litvínovský Jaks, jsou zatím nejpřísnějšími verdikty, jež disciplinární komise vyřkla. Dalších devět trestů bylo menších. Ujčík to přisuzuje tomu, že je stále začátek play off a hráči ještě mají spoustu sil. Někdy je ale prezentují až za hranou.

Pomáhá, že sudí mohou situace nově přezkoumat už na ledě?

Zaplaťpánbůh za to, protože díky tomu určují zákroky přesněji. Pro všechny je to přínos, protože nikdo nemá pocit, že je vyloučen neprávem. Ale je to i tím, že letos prvně funguje analytická komise, které skoro nic neuteče. V minulosti se ty zákroky tak neřešily, pokud na sebe týmy nepodaly podnět nebo nebylo vyloučení na pět minut a do konce utkání.

Naposledy jste trestali v pondělí. Oscar Flynn dostal za náraz do obránce Sparty Michala Moravčíka čtyři zápasy.

Flynn není typ hráče, který by tohle dělal, ale bohužel se to stane. Současný hokej je tak rychlý, že stačí jedno špatné rozhodnutí a neštěstí je na světě. Z mého pohledu ale za to zranění nese tak třicet procent viny obránce Sparty.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Brno - Litvínov, hrubý faul Ščotky na litvínovského Guta a následná pomsta HavelkyVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Proč?

Ohlédl se přes rameno a Flynna za sebou viděl. Jenže před mantinelem se otočil čelem k puku a ještě snížil svou pozici. Zkušený hráč jako Moravčík by to měl vyhodnotit trošku jinak a na náraz se připravit.

Sám jste hokej hrával. Jak by to měl tedy hokejista řešit?

Z mého pohledu bych se rozhodně nesnižoval a šel do souboje bokem. Když jdete někoho dohrát, čekáte, že se otočí bokem. Ale každopádně plnou zodpovědnost za zákrok nese Flynn. Nebezpečnost té situace byla podobná jako u Jakuba Lva (dostal tři zápasy - pozn. red.), ale tady to bylo se zraněním. To se projevilo na výši trestu.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Litvínov - Plzeň, ostrý faul Lva a následná bitkaVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Brněnský Ščotka dostal za faul na litvínovského Guta tři zápasy. Tam jste situaci viděl jak?

Kdyby ho netrefil do hlavy, bylo by vše v pořádku. Problém je, že po střele je protihráč v nevýhodné pozici a nemá šanci se bránit. Ščotka to načasoval právě na tenhle moment, což byla jedna špatná věc.

A ta druhá?

Svou pozici ještě zvýšil. Vytáhl se nahoru, aby nárazu dodal větší intenzitu, ale hráče trefil přímo na hlavu. Od toho se odvíjela výše trestu. Navíc Ščotka je recidivista, takže v celkovém kontextu dostal tři zápasy plus desetiprocentní srážku z měsíční mzdy.

Přehled trestů v play off
4 zápasy: Janis Jaks (Litvínov), Oscar Flynn (Liberec)
3 zápasy: Jakub Lev (Plzeň), Jan Ščotka (Brno)
2 zápasy: Jan Ordoš, Tomáš Chlubna (oba Č. Budějovice), Ondřej Beránek (K. Vary), Matěj Prčík (Vítkovice), Jan Švrček (Olomouc)
1 zápas: Jakub Valský (Č. Budějovice), Martin Havelka (Litvínov)

Reklama