Hlavní obsah

Ukončí ve Spartě čekání na titul? Šance je velká, tvrdí lídr produktivity extraligy

Praha

Po nevydařené sezóně ve švédském Gävle se domluvil na angažmá se Spartou a rozhodnutí vrátit se po pěti letech do české hokejové extraligy nelituje. Jednatřicetiletý útočník Petr Vrána v dresu úřadujícího vicemistra září a rád by s pražským týmem vybojoval titul.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petr Vrána ze Sparty v souboji s chomutovským Ivanem Humlem. Přihlíží brankář Pirátů Ján Laco

Článek

Do extraligy jste se vrátil ve velkém stylu. Ve Spartě se vám daří, s 20 góly a 25 asistencemi jste vévodíte kanadskému bodování soutěže. Úplná pohádka, co říkáte?

Je to nad moje očekávání. Nepředstavoval jsem si, že to půjde takhle skvěle. Je to hlavně tím, že si vyhovíme. Cítím se ve Spartě dobře, je tu výborná parta. Na ledě dostávám hodně prostoru. Nastupuju s takovými hráči, jako je Jarda Hlinka. Teď je navíc s námi v lajně Michal Řepík. Snažím se dobře pracovat a tihle hráči to na ledě usměrní.

Užíváte si spolupráci s Jaroslavem Hlinkou?

Ano, stejně jako teď s Michalem Řepíkem. Je báječné hrát s někým, kdo vám vyjde vstříc. Jsou to kluci, se kterými si to dokážu nahrát. Hokej mě tady fakt baví.

Sparta v extralize nabrala formu, přesto na čem chcete před play off zapracovat?

Sice nám teď nějaké zápasy vyšly, ale určitě potřebujeme větší tlak do brány a být víc produktivní. S Třincem to byl třeba extrém, kdy nám do brány spadlo všechno. V jiných zápasech si ale vytvoříme hodně šancí a jejich proměňování není tak vysoké. A taky se musíme soustředit na obranu, hrát zodpovědně zezadu.

Spartu v poslední přestupní den posílili Jan Buchtele a Jiří Smejkal. Už tak silný tým ještě získal na kvalitě.

Mančaft sílu má, play off je ale trochu něco jinýho. Nezáleží, z jaké pozice do něj jdete. Možná tam je výhoda jednoho domácího zápasu navíc, ale zažil jsem i rok, kdy jsme šli z předkola až do finále. Spartu stálo loňské play off hodně sil, měla spoustu zraněných hráčů. Všechno si musí sednout, přijít štěstí, ale kvalitu máme.

Ve Spartě prožíváte parádní sezónu. Je to pro vás jistá satisfakce poté, co jste poslední dvě sezóny hodně promarodil?

Jako satisfakci to vyloženě neberu, ale jsem za to rád, protože některé sezóny byly hodně krátký. Loni v Gävle to bylo úplně o ničem. Říkal jsem si, jestli má cenu to vůbec dohrávat, protože jsem z toho byl hodně špatný. Jsem hlavně rád, že jsem zdravý a schopný hrát.

Za Brynäs Gävle jste kvůli zdravotním potížím odehrál jen 26 zápasů. Byla pro vás sezóna strávená ve Švédsku velkým zklamáním?

Nebylo to jednoduchý. Ještě navíc, když tam relativně brzy zapadalo slunce. Byla tma a já seděl doma se zlomenou čelistí. Zápasy ubíhaly a já věděl, že hrát nebudu. Pak jsem se zranil znovu na měsíc a to už bylo opravdu hodně náročné. Ani hokej mě tolik nebavil. Měli jsme to hodně založené na systému, nebyla tam až taková herní volnost. Nechci říct, že jsme neměli prostor ke kreativitě, ale přišlo mi to někdy až strojové. Všechno pořád stejné, ale možná to bylo i tím, že jsem si prošel zraněním.

Mluvil jste o zlomenině čelisti. Už jste zcela v pořádku?

Ano, i když pořád necítím část obličeje. Není to úplně ono, ale už jsem si nějak zvykl.

Zdravotních problémů jste si během kariéry užil opravdu hodně. Je těžké po psychické stránce se neustále po zranění vracet zpět?

To je vždycky to nejtěžší. Když se člověk zraní párkrát, tak se to dá, ale tohle je hodně psychicky náročné. Všichni během sezóny se někam posouvají, ale já se po zranění pořád vracím někam zpátky.

Základní část extraligy se už pomalu chýlí ke konci. Jaký dojem na vás soutěž udělala?

Kvalitu má. Ukazuje to i letošní Liga mistrů, v níž hned několik českých klubů úspěšně působilo. Do extraligy se vrátila spousta kluků z ciziny. Je tady hodně mladých a dobrých hráčů, kteří jdou nahoru. Pak jsou tu zkušení Hlinka, Bednář, tedy hráči, kteří tomu dávají kvalitu. Myslím si, že v porovnání s evropskými ligami nijak nezaostáváme.

Co vás v dosavadním průběhu základní části nejvíc překvapilo?

Jak je liga vyrovnaná. Vary s Pardubicemi jsou sice na chvostu tabulky, ale všechny zápasy jsou vyrovnané. Není to vůbec jednoduché.

Dvakrát jste si zahrál extraligové finále play off s Vítkovicemi, v KHL pak s pražským Lvem a Kazaní, na titul jste však ani jednou nedosáhl. Věříte, že se v dresu Sparty vysněného zlata konečně dočkáte?

Samozřejmě, že bych to konečně rád protrhl. Ale ona i ta cesta v tom play off je skvělá. Jde o zážitky, na který člověk nezapomíná. Pochopitelně by bylo sladší, kdyby to pak ve finále skončilo titulem. Myslím, že šance je letos velká.

Získá Sparta letos v extralize mistrovský titul?
Ano
51,2 %
Ne
48,8 %
Celkem hlasovalo 2849 čtenářů.

Reklama

Související témata: