Hlavní obsah

V extralize beci blokují střely víc a je málo prostoru, říká obránce Říha po prvním gólu za Boleslav

Litvínov

Na devíti vstřelených gólech, které padly v extraligovém zápase hokejistů Litvínova s Mladou Boleslaví (6:3) se podíleli i hráči, kteří se střelecky prosadili vůbec poprvé v probíhajícím ročníku extraligy. Konkrétně to byli boleslavský obránce Jiří Říha a litvínovský útočník Michael Vandas.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jiří Říha z Mladé Boleslavi.

Článek

Jiří Říha přišel v létě do středočeského klubu z Dukly Jihlava, které svou nevídanou produktivitou pomohl v minulé sezóně přes baráž až k postupu do extraligy. Nejvyšší soutěž ale momentálně hraje v Mladé Boleslavi, za kterou se poprvé trefil až při svém dvacátém startu v probíhajícím ročníku.

Zatímco v Jihlavě udivoval ofenzivními přednostmi, v Boleslavi poznává náročnost elitní soutěže. „Konečně jsem dal první gól. Jsem rád, že to tam spadlo. Ale vyměnil bych vstřelenou branku za vítězství," líčil Říha po zápase v Litvínově. Během několika měsíců už stačil vstřebat odlišnosti mezi extraligou a první ligou. „Největší rozdíl je v tom, že v extralize obránci víc blokují střely a je tam málo prostoru na důrazné zakončení," vypozoroval Jiří Říha.

Porážka Boleslavi v Litvínově vyznívá jednoznačně. „V zápase bylo hodně vyloučených. Oba týmy hrály často v oslabení, což poznamenalo charakter hry i její průběh. Bohužel neplníme taktické pokyny trenérů, jak bychom měli. Děláme individuální chyby, a to nás stojí lepší výsledek," rozebíral obránce. Přitom ale až do 51. minuty byl zápas otevřený za stavu 3:3. „Celkově jsme ale málo chodili do prostoru před soupeřovou brankou, málo střílíme, pak to takhle dopadne," nevymlouval se Říha.

Vandas chce navázat na Vítkovice

Litvínovský Michael Vandas mohl být spokojenější. Věří, že svým premiérovým gólem za Litvínov naváže na minulé čtyři sezóny, kdy patřil do základního kádru Vítkovic. A v každém z předešlých čtyř ročníků měl poměrně solidní a vyrovnanou střeleckou bilanci. Podle statistik dal pokaždé minimálně šest a nejvíc jedenáct gólů za sezónu.

Tentokrát naskočil do extraligy až v jejím průběhu, protože po skončení angažmá ve Vítkovicích působil na začátku této sezóny ve slovenském Popradu. A odtud zamířil do Litvínova, za který dosud odehrál sedm zápasů. „Extraligu znám z minulosti, takže to není velká změna. Litvínov je ale podstatně menší město než Ostrava," usmál se slovenský útočník.

Byť figurují hokejisté Vervy na posledním místě extraligové tabulky, od desáté Mladé Boleslavi je dělí pouhé tři body, od devátého Liberce jen čtyři. „Liga je nesmírně vyrovnaná," vyjádřil Vandas obecně uznávaný pohled na nejvyšší soutěž. Už v pátek mohou pořadí i bodové zisky v tabulce doznat dalších změn. Litvínovští přitom hrají derby v sousedním Chomutově.

Reklama