Hlavní obsah

Ve hře vidím i mezery, ujišťuje kanonýr Hradce. Ovládl pikantní bitvu a zahraje si na Karjale

Hradec Králové

Čiší z něj pohoda. Když Tomáši Vincourovi v létě krachlo angažmá ve finské Raumě, přijal nabídku Mountfieldu HK. Jak se ukazuje, vybral správnou hokejovou adresu. Tým šlape a sedmadvacetiletý útočník střelecky září. Zatímco v základní části minulých dvou sezon nasázel za Brno dohromady devatenáct gólů, teď jich má po sedmnácti kolech na kontě už osm. Výtečná forma mu vynesla i dodatečnou pozvánku do národního mužstva na turnaj Karjala.

Foto: David Taneček, ČTK

Hradecký útočník Tomáš Vincour (vlevo) slaví se spoluhráči gól.

Článek

Lepší start do sezony jste si snad nemohl přát.

Samozřejmě že jsem spokojený. V Hradci mám jinou roli než v Kometě. Jsem vděčný, kolik tady dostávám prostoru a snažím se důvěru vrátit na ledě. Ale ve své hře vidím i mezery, vím, že můžu být ještě lepší a pro tým udělat víc.

Daří se vám i proto, že jste si v lajně skvěle sedl s Lukášem Cingelem a Radovanem Pavlíkem?

Hrajeme spolu v podstatě od samého začátku, co jsem sem přišel, a je to fakt super. Všechno si říkáme, takže vůbec nevázne komunikace. Na ledě si vyhovíme a víme o sobě.

Vzájemná spolupráce přináší ovoce všem. Na Karjalu byl nominovaný také Radovan Pavlík, kterého čeká debut v seniorské reprezentaci.

Ráďa je strašně rychlý a pořád na sobě maká. Navíc má všechno před sebou, vždyť mu je teprve dvacet. Má potenciál a hraje výborně, stejně jako Lukáš Cingel.

Formu mají i jiní hráči. Přitom před sezónou se od Hradce Králové tolik nečekalo, protože hodně omladil kádr a fanoušci měli obavy. Po sedmnácti kolech však ztrácí v tabulce pouhé dva body na první příčku.

Měli jsme tvrdou přípravu a teď zúročujeme, co jsme natrénovali. Všichni makáme a známe svoji pozici v mužstvu. Hrajeme jeden za druhého a dodržujeme daný systém.

Zdá se, že mužstvu svědčí metody nového hlavního kouče Tomáše Martince.

On je moderním typem trenéra, který sklízel úspěchy v mládežnických kategoriích. V Hradci Králové už působí nějakou dobu, dělal asistenta u áčka. Prostředí a tým zná. Je zapálený do hokeje, furt ho sleduje.

Hodně s vámi komunikuje?

Jasně. Tohle je nejdůležitější, aby trenér věděl o hráčích. Mluví s námi ale i jeho asistenti Aleš Krátoška a Petr Svoboda. Nemáme žádný problém, takhle by to mělo být.

Nedávno jste nastoupil v extralize proti Brnu, odkud pocházíte a s nímž jste v minulých dvou sezónách slavil titul. Jaké pocity se ve vás mísily?

Byl to pro mě speciální zápas a jsem rád, že je už za mnou a že jsme ho vyhráli. Vypsal jsem do kabiny prémii, takže jsem chudší o pár korun, což mě ale tolik nemrzí. (úsměv)

Vaše matka Dana působí v brněnském týmu jako fyzioterapeutka, trenér Libor Zábranský je zase váš bratranec. Jaké to bylo postavit se v utkání proti rodině?

Když před začátkem zápasu přišla máma s Liborem před šatnu, bylo to zvláštní. Jenže jak se hodilo buly, všechno opadlo. Myslel jsem jenom na svůj tým, soustředil se pouze na hru.

Hradec vyhrál 4:2, připsal jste si asistenci. Co vám pak říkala mamka?

Po zápase vypadala, že je nasraná (smích). Ne, bylo to úplně v pohodě, nemělo cenu s ní rozebírat hokej. Pozdravil jsem se ještě s brněnskými hráči a prohodili spolu pár slov.

Hecoval jste se s nimi před zápasem?

Na žádné špičkování nedošlo. Spíš potom na ledě byly nějaké řečičky, ale to k tomu patří. Nic extrémního. Samozřejmě s kluky jsem pořád v kontaktu, vybudovali jsme si za dva roky nějaký vztah. Ale na ledě prostě chcete vyhrát vy.

Jak jste se vůbec ve východočeském městě adaptoval?

Našli jsme si v Hradci byt, s rodinou si tu už zvykli a jsme spokojení. Teď poznáváme různá zákoutí města.

S manželkou máte dvouletou a roční dceru. Kam s dětmi nejraději chodíte?

Hned vedle stadionu jsou Jiráskovy sady, kde se dají krmit kachny a nutrie. V parku je taky dětské hřiště a dost času tedy trávíme tam. Nebo zajdeme třeba do restaurace Těstoviny, v níž se nachází i dětský koutek. Vybíráme si hlavně místa, kde se vyřádí děcka.

Jak si užíváte otcovských radovánek?

Snažím se doma pomoct, ale manželka zvládá vesměs všechno sama. Takže já jsem spíš s dětmi na ty blbosti. (úsměv)

Jste známý důrazem a hrou do těla. Sledujete rád bojové sporty?

Jsem jejich velkým fanouškem. Známých kolem bojových sportů mám v Brně strašně moc. Největší vztah mám k thajboxu, protože se jím zabývám. Už řadu let trénuju přes léto dvakrát až třikrát týdně s thajboxerem Tomášem Hronem. Člověk dělá i něco jiného než jenom v posilovně. Tomáš vždycky přizpůsobí trénink tomu, v jaké fázi letní přípravy se zrovna nacházím. A když je čas, přijede se podívat na můj zápas nebo já na jeho.

Reklama

  1 : 2 sn Pardubice - Třinec 1 : 2 sn   dohráno
20240428T19 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec