Hlavní obsah

Velký problém pro Kometu! Nemůže se dostat k penězům, měla je u Sberbank

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Základní část hokejové extraligy je minulostí. Kometa Brno rozehraje v pátek první zápas předkola play off proti Liberci. Napětí teď v moravské metropoli ale nestoupá jen kvůli sportovním starostem v souvislosti s vyvrcholením sezony. Jak pro klubový web přiznává šéf Libor Zábranský, vedení se nemá jak dostat k financím na svých účtech. Peníze má totiž Kometa u banky Sberbank, která má vazby na Rusko a v Česku ukončila činnost.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Majitel Komety Brno Libor Zábranský.

Článek

„Bohužel Kometa jako akciová společnost, stejně jako jednotlivé dceřiné firmy, mají účty u Sberbank," uvedl Zábranský pro klubový web.

Situace je podle něj značně problematická, neboť se jedná o peníze na provoz klubu. Ty nyní nemá Kometa k dispozici a ani neví, jestli se k nim vůbec někdy dostane. „Musíme zakládat účty jinde a čekat, co se bude dít," přiznal Zábranský.

Česká národní banka nedávno oznámila, že zahájila kroky k odebrání bankovní licence Sberbank CZ. Část klientů se vrácení svých financí již dočkala a výplaty, které zajišťuje Komerční banka, aktuálně probíhají.

Problém je ale v tom, že garanční systém vyplácí maximálně do výše 2,5 milionu korun na jednoho vkladatele. Lze předpokládat, že Kometa měla na účtech částku mnohonásobně převyšující zmiňovaný limit.

„Jsem v Kometě sedmnáct let a za tu dobu jsem zažil spoustu krizových situací. Vím, že to zkrátka musím vyřešit, i když bych byl pro tyhle situace radši, kdybych nebyl stoprocentním vlastníkem," posteskl si Zábranský s tím, že je odhodlaný situaci zvládnout.

Banka Sberbank, která má vazby na Rusko, se zhroutila na konci února v souvislosti s válkou na Ukrajině a hromadným výběrem klientů. Společnost ukončila činnost v celé Evropě.

Reklama

Související témata:
Sberbank
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články