Hlavní obsah

Vítkovice jdou do play off s nejlepším brankářem, ale s Lakatošem na tribuně. Je zraněný, řekl Trnka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední utkání základní části sice doma s Hradcem Králové prohráli (1:2 v nájezdech), přesto mohou být ve Vítkovicích s formou před play off nadmíru spokojeni. V součtu posledních deseti kol jsou čtvrtým nejlepším týmem soutěže, lepší jsou už jen Sparta, Pardubice a Třinec. Série mezi osmým Hradcem Králové a devátými Vítkovicemi tak slibuje dramatickou bitvu.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Vítkovice - Hradec Králové, nájezdy (52. kolo)Video: Tipsport Extraliga / BPA

 
Článek

Vyrovnanější týmy se v extralize dají totiž najít jen těžko. Východočeši i Ostravané nastříleli téměř stejný počet branek (Hradec 135, Vítkovice 132) a velmi podobně jsou na tom také v gólech inkasovaných (Hradec 137, Vítkovice 138).

Není proto náhodou, že z posledních patnácti vzájemných zápasů se desetkrát rozhodovalo až v prodloužení či nájezdech. Nerozhodně po 60 minutách skončil i poslední duel, který v neděli rozhodl o tom, že série předkola na tři vítězství začne na východě Čech (ve středu 6. března od 18 hodin).

52. kolo: Vítkovice - Hradec Králové1/8

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

„Doufáme, že budeme vyhrávat normálně, ale pokud přece jen bude rozhodovat prodloužení, tak v něm chceme být zkušenější než úspěšnější,“ řekl Lukáš Klimeš, jenž základní část ukončil s téměř třiadevadesátiprocentní (92,99 procenta) úspěšností zásahů a byl v této statistice nejlepší.

Program předkola play off

Středa 6. března:

17:30 České Budějovice - Karlovy Vary, Litvínov - Plzeň, 18:00 Hradec Králové - Vítkovice (vše O2TV), 19:00 Liberec - Olomouc (ČT Sport)

Čtvrtek 7. března:

17:00 České Budějovice - Karlovy Vary (ČT Sport), 17:30 Litvínov - Plzeň, 18:00 Hradec Králové - Vítkovice, Liberec - Olomouc (vše O2TV)

Sobota 9. března:

15:00 Vítkovice - Hradec Králové (ČT Sport), 15:30 Karlovy Vary - České Budějovice, 16:30 Plzeň - Litvínov, 17:00 Olomouc - Liberec (vše O2TV)

Neděle 10. března - případné 4. zápasy:

15:00 Plzeň - Litvínov, 15:30 Karlovy Vary - České Budějovice, 16:00 Vítkovice - Hradec Králové, 17:00 Olomouc - Liberec (vše O2TV)

Úterý 12. března - případné 5. zápasy:

17:00 České Budějovice - Karlovy Vary, 17:30 Litvínov - Plzeň, 18:00 Hradec Králové - Vítkovice, Liberec - Olomouc (vše O2TV)

V sezoně vychytal sedm čistých kont, z toho čtyři v posledních deseti utkáních. „Nechci říkat nějaká prohlášení o tom, že máme formu nebo nemáme. Prostě vás to trefí nebo ne. Na druhou stranu to je samozřejmě příjemné. Ale co bylo, bylo. Je to minulost, začíná se od nuly. Musíme hrát dobře z obrany,“ řekl Klimeš, který si velmi dobře pamatuje loňskou semifinálovou bitvu, která se natáhla na sedm zápasů.

Hrdina nejdelšího zápasu Lakatoš hrát nebude

Pět z nich se rozhodovalo až v prodloužení nebo v nájezdech. Hradec vedl 3:0 na zápasy, Vítkovice ale dokázaly sérii srovnat. Šestý zápas, který ukončil vítkovický Dominik Lakatoš v závěru čtvrtého prodloužení (138:51), je nejdelším zápasem české hokejové historie. Sedmý zápas v Ostravě hosté vyhráli 2:1 v prodloužení a postoupili do finále.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Odstavený Dominik Lakatoš sledoval závěr základní části jen z tribuny.

Bolestivé vyřazení prohloubilo následné odhalení tří dopinkových hříšníků v týmu Hradce Králové. „Na ten loňský rok musíme především všichni zapomenout,“ varoval vítkovický brankář před přehnanou motivací.

Proti Hradci v minulém play off odchytal celý čtvrtý (2:1) a část pátého utkání (3:2pp). „Co bylo loni, je už minulost. Musíme se připravit na každý zápas, tak abychom ho zvládli. A je jedno, jestli to bude až v prodloužení. Bude to bitva o každý centimetr ledu,“ uvedl Klimeš.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Vítkovice - Třinec, zákrok Klimeše proti NestrašiloviVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Výraznou postavou minulého měření sil v play off byl v dresu Vítkovic útočník Dominik Lakatoš, jenž v sérii proti Hradci vstřelil tři góly a na tři přihrál. V té nadcházející tomu tak ale pravděpodobně nebude. Kapitán týmu byl po domácí porážce s Českými Budějovicemi (5:7) vyřazen se sestavy a už se do ní nevrátil.

A nejproduktivnější hráč Vítkovic v sezoně nenastoupí ani do série s Hradcem Králové. „Ony ty osobní statistiky jsou trochu zavádějící. Produktivita jednotlivců je jedna věc, ale jestliže je tým na dně tabulky, tak k čemu potom taková produktivita je, že,“ poukázal trenér Vítkovic Pavel Trnka na to, že od Lakatoše v Ostravě čekali více než jen sběr bodů.

Odstavený lídr tak bude vstup Vítkovic sledovat jen z tribuny. Kapitánské céčko nosí obránce Juraj Mikuš. „Není aktuální, že by se do sestavy vrátil. Je zraněný,“ poukázal Trnka. Zároveň připustil, že větší šanci nastoupit mají další marodi Marek Kalus a Rastislav Dej.

Kdo postoupí do čtvrtfinále play off?
Vítkovice
69,4 %
Hradec Králové
30,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1365 čtenářů.

Reklama

  Pardubice - Třinec dnes 19 : 00
20240428T19 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec