Hlavní obsah

Vítkovice zkusí bratrskou spolupráci. K Robertsi Bukartsovi přivedli mladšího Rihardse

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak dlouho ve Vítkovicích přemítali, jak probudit v této sezoně nepříliš produktivního Robertse Bukartse (9+3 ve 32 zápasech), až přivedli jeho mladšího bratra. Dvanáctý klub extraligové tabulky se dohodl na podmínkách s prostředním z bratrské trojice lotyšských útočníků Rihardsem. Oblékat dres s rytířem Vítkem na prsou by měl 28letý rodák z Jurmaly nejméně do konce příštího extraligového ročníku.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Roberts Bukarts z Vítkovic se raduje z gólu. V Ostravě si zahraje i se svým bratrem.

Článek

Roberts a Rihards už spolu v jednom extraligovém týmu působili. V sezoně 2017/2018 hráli za tehdy extraligový Zlín. Rihards ale na Valašsku příliš produktivní nebyl, v sedmnácti utkáních si připsal pouhé čtyři body (2+2), ztrácel místo v sestavě, a nakonec ve Zlíně skončil předčasně.

Ze Zlína zamířil do KHL (Dinamo Riga), poté do Německa, kde prošel třemi kluby, aby se vrátil do KHL (Riga, Vladivostok).

V minulé sezoně působil v rakouském Klagenfurtu, a přestože byl na posledním mistrovství světa v Tampere, kde Lotyši získali senzační bronz, nejproduktivnějším hráčem lotyšské reprezentace, začal aktuální sezonu bez angažmá. Až na konci října podepsal tříměsíční kontrakt se švýcarským Bielem.

Foto: archiv Robertse Bukartse, Facebook

Bratři Roberts (vlevo) a Rihards Bukartsové v dresu Zlína

V jedenácti zápasech ve švýcarské soutěži získal dva body za gól a nahrávku, a přestože dostal nabídku zůstat, podle lotyšského sportovního webu Sportacentrs.com se Rihards rozhodl z důvodu nízkého vytížení odejít. Podpisem smlouvy by se totiž stal takzvaným nadbytečným cizincem, který by hrál jen v případě zranění jiných legionářů v týmu.

Nyní stojí lotyšský reprezentant před novou výzvou. V Ostravě může zabojovat o účast na dalším světovém šampionátu, které se v květnu letošního roku bude konat v Česku a na němž budou Lotyši hrát právě v domovské aréně Vítkovic.

„Rihards je velice kvalitní a zároveň také zkušený útočník. U nás ve Vítkovicích bude mít důležitou roli tak jako měl v lotyšské reprezentaci, kterou na jaře svými jedenácti body v deseti utkáních dotáhl k bronzové medaili na mistrovství světa. Samozřejmě je výhoda, že už tady má bratra Robertse. Věříme, že se velice rychle stane jedním z tahounů našeho,“ uvedl na klubových stránkách hlásí sportovní ředitel Vítkovic Roman Šimíček.

Starší Roberts působí ve Vítkovicích od sezony 2019/2020 a smlouvu má v Ostravě ještě na další dvě sezony. Nejmladším z bratrské trojice Bukartsů je 19letý Rodžers, hrající zámořskou WHL za Wenatchee Wild. Rodžers hrál na nedávném světovém šampionátu do 20 let ve Švédsku, kde pomohl Lotyšům do čtvrtfinále gólem a asistencí.

Reklama