Hlavní obsah

Vítkovičtí Kalus a Kovář dostali tresty za fauly na Šmerhu, stopku má i Mareš

Útočník Marek Kalus z Vítkovic má v hokejové extralize zastavenou činnost na čtyři utkání za faul na mladoboleslavského útočníka Tomáše Šmerhu ve středečním duelu 32. kola. Za nedovolený atak na stejného hráče byl potrestán i jeho spoluhráč Lukáš Kovář, který nuceně vynechá o jeden zápas méně. Disciplinární komise v pátek udělila třízápasový trest i olomouckému útočníkovi Lukáši Marešovi.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Šéf hokejové disciplinárky Viktor Ujčík.

Článek

Kalus byl dodatečně potrestaný za atak na Šmerhu ve 21. minutě utkání, za který jej rozhodčí Antonín Jeřábek a Tomáš Veselý nevyloučili. Na základě podnětu Mladé Boleslavi tak ale dodatečně učinil předseda komise Viktor Ujčík.

"Marek Kalus v útočném pásmu nesoustředil svoji pozornost na možnost pokusit se získat puk, ale ve vysoké nájezdové rychlosti atakoval protihráče, kdy v poslední chvíli zintenzivnil pohyb odrazem a načasoval ho na okamžik, kdy byl protihráč ve zranitelné pozici," uvedl Ujčík v tiskové zprávě.

Čtyřzápasový trest a pokutu ve výši deseti procent měsíčního platu dostal Kalus i proto, že byl v uplynulých dvou letech několikrát disciplinárně trestán. Naposledy dostal stopku na čtyři zápasy letos v únoru.

Jak funguje disciplinární komise extraligy? Diskuse v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Ani Kovář nebyl za svůj faul na Šmerhu v závěru druhé třetiny v zápase potrestán rozhodčími. "Ve středním pásmu kolenem atakoval protihráče, který nebyl v držení puku. Dle dostupných záběrů je zřejmé, že od začátku najetí na zákrok postupoval se záměrem protihráče s plnou intenzitou zasáhnout," řekl Ujčík. Šmerha navíc ze zápasu následně ze zdravotních důvodů odstoupil.

O trestu pro Mareše za faul na českobudějovického útočníka Filipa Přikryla nerozhodoval Ujčík, ale další člen komise Tomáš Jelínek. Mareš je totiž kmenovým hráčem prvoligové Jihlavy, kterou trénuje Ujčík. Olomoucký forvard putoval za svůj zákrok ve třetí třetině v utkání předčasně do kabin.

"Od začátku na najetí na zákrok bylo zřetelné, že hráč postupoval se záměrem zasáhnout tělem protihráče plnou intenzitou ve vyšší nájezdové rychlosti a ve zranitelné pozici zvláště nebezpečným způsobem," uvedl Jelínek s tím, že podle dostupných záběrů zřejmě Mareš v první okamžik střetu nezasáhl oblast hlavy a krku protihráče. "Následným dokončením pohybu k zasažení této oblasti nezpochybnitelně došlo," doplnil Jelínek. Ani Přikryl zápas nedohrál.

Reklama