Hlavní obsah

ZAOSTŘENO NA PLAY OFF: Ať rozhodčí tvrdě trestají simulování. Nechceme, aby kazilo hokej jako fotbal, tvrdí Antoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se startem vyřazovací části extraligy přichází na Sport.cz pravidelně každý týden nový videopořad nazvaný Zaostřeno na play off. S renomovanými osobnostmi tuzemské hokejové scény analyzuje, vážně a někdy i méně vážně, konkrétní sestřih a momenty z dění na ledě. Hostem nového dílu byl spolukomentátor ČT a autor Břitvy na Sport.cz Milan Antoš. Řeč se točila především kolem dvou čtvrtfinálových sérií, které ještě stále probíhají a v úterý je čeká šesté pokračování.

Zaostřeno na play off 6Video: Sport.cz

 
Článek

Mistrovský Třinec vedl nad Českými Budějovicemi už 3:0 na zápasy, první dva postupové mečboly ale nevyužil. V neděli sice na začátku třetí třetiny smazal dvougólový náskok Motoru, pak ale nevyužil přesilovku pět na tři a Jihočeši jednou ze svých dvou střel ve třetí části hry zásluhou Gulaše rozhodli.

„Ukázalo se, že Třinci při hře pět na tři úplně jasně chybí zraněný Jeřábek. V základní části přesilovky hrál a najednou tam nebyl nikdo, kdo by je dal dohromady,“ uvažuje Antoš.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: HC Oceláři Třinec vs. Banes Motor České Budějovice 2:3Video: Tipsport Extraliga / BPA

Motor tak dál živí naději, že se v extraligovém play off stane vůbec prvním týmem, který postoupí navzdory úvodním třem prohrám. „Všichni tak trochu čekáme, komu se to poprvé podaří a kdo to zlomí. Vyhrát čtyři zápasy je ale strašně složité. Kdybych měl tipovat, tak si myslím, že to Budějovice nezvládnou,“ míní Antoš a zamýšlí se, jestli Oceláři v úterý poprvé v aktuálním play off nasadí do branky fantoma vyřazovacích bojů z posledních let Ondřeje Kacetla.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

České Budějovice - Třinec, faul Štencla na třineckého Daňa, dlouhé videoVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Ve čtvrtém zápase této série došlo k několika potyčkám mezi třineckým útočníkem Daněm a obráncem Motoru Štenclem. Ten slovenského soka zasáhl hokejkou do oblasti slabin, a přestože od sudích v zápase inkasoval menší trest za sekání, šéf disciplinárky Ujčík zákrok překvalifikoval na bodnutí špičkou hole a reprezentačnímu bekovi zastavil činnost pro nedělní pátý duel.

„Bodnutí špičkou hole do rozkroku by vždy mělo být potrestáno. Nepřišlo mi to jako sekání. Sekání byla taková úlitba, aby rozhodčí nemuseli dávat vyšší trest. Viktor Ujčík to viděl několikrát a jeho verdikt je pochopitelný,“ tvrdí Antoš.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Daňo teatrálně spadl po lehkém kontaktu s domácím VopelkouVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Vadí mu však přifilmované pády. Toho se právě ve čtvrtém zápase dopustil Daňo, když se teatrálně skácel k ledu po nárazu do českobudějovického Vopelky.

„Že Marko Daňo chce získat výhodu a hraje divadlo, od toho tam jsou rozhodčí a měli by to trestat. Daleko častěji. Trest by měl přijít už v zápase (a ne až zpětně od disciplinární komise. Když v utkání udělíte dva tresty za nafilmovaný pád, všichni si to příště rozmyslí. Zvlášť v play off,“ říká Antoš.

„Simulování kazí dojem ze zápasu. Hodně lidí si uvědomuje, jak kazí fotbal, když dva hráči běží a oba upadnou. A čekají, na jakou stranu se bude kopat. Tohle v hokeji nechceme,“ dodává.

Rozhodčí, konkrétně Jiřího Ondráčka, naopak chválil za komunikaci s kapitánem Ocelářů Martinem Růžičkou, když v neděli předčasně přerušili hru, přestože kotouč byl ještě ve hře. Ondráček se dokonce nazýval „jelitem“.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Třinec - České Budějovice, rozmluvy se sudímiVideo: Tipsport Extraliga / BPA

„Rozhodčí jsou taky jenom lidi a prožívají to úplně stejně jako hráči. Můžou udělat chybu a je fajn, když ji uznají. Asi není úplně ideální, aby se označoval za jelito, ale uznal chybu a Martin Růžička to přijal naprosto perfektně. Nejdřív byl trošku naštvaný, ale pak to z něj spadlo,“ oceňuje Antoš i reakci třineckého kapitána.

V sérii Brna s Litvínovem (2:3) prozatím platí, že vyhrávají jen hosté. Což se v tuzemském play off v úvodních pěti duelech dosud nikdy nestalo.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: HC Kometa Brno vs. HC Verva Litvínov 1:2 ppVideo: Tipsport Extraliga / BPA

„Přijde mi, že tady je úplně všechno naruby. Domácí prostředí oba týmy svazuje. Doma jsou oba pod tlakem a cítí větší odpovědnost za vítězství než hosté. Kometa klidně může v úterý zase v Litvínově vyhrát,“ tvrdí Antoš.

„Bude to hodně o psychice. Důležité bude, jak ten který tým zvládne začátek zápasu. Nepředpokládám, že někdo povede po první třetině o dva góly a soupeř by to otočil. Tomu v této sérii nevěřím,“ doplňuje.

Tím, jak se obě série natahují, se směrem k semifinále zvyšuje výhoda Sparty a Pardubic, které již mají postup v kapse.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Pardubice - Hradec Králové, Dynamo slaví postup do semifináleVideo: Tipsport Extraliga / BPA

„Pokud máte v play off volno týden nebo pět dní a můžete z hokeje na chvilku vypadnout, je to pro další souboje obrovské plus. Můžete jít s manželkou nebo přítelkyní na kafe, vzít děti na procházku. Prostě přemýšlet trochu jinak, na chvilku vypnout,“ myslí si Antoš.

Reklama