Hlavní obsah

Hokejová IIHF po Johnsonově smrti zavede na MS i OH povinné chrániče krku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní hokejová federace IIHF zavede povinné nošení chráničů krku na všech turnajích, které pořádá. Platit bude na mistrovství světa mužů a žen i olympijských hrách. IIHF tak zareagovala na smrtelnou nehodu Adama Johnsona, který zemřel po zásahu bruslí do krku na konci října při zápase britského poháru. O stanovení nového pravidla informovala na svém webu. Dosud byla ochrana krku povinná jen na turnajích kategorií hráčů do dvaceti a osmnácti let.

Foto: Paul Vernon, ČTK/AP

Americký hokejista Adam Johnson na archivním snímku.

Článek

Přesné datum, kdy pravidlo pro seniorské týmy oficiálně vstoupí v platnost, bude podle federace záviset na dostupnosti chráničů u dodavatelů. Zástupci IIHF nyní s výrobci jednají, aby se ujistili, že budou schopni uspokojit očekávanou zvýšenou poptávku.

Johnsonova tragická smrt se stala impulzem, aby se otázkou ochrany zdraví začali zabývat zástupci profesionálních soutěží i samotní hráči po celém světě. Britská i německá liga posléze zavedly povinnost pro všechny hokejisty nosit chránič krku s platností od začátku nového kalendářního roku, v dalších soutěžích včetně české extraligy se o problematice jedná.

V domácí extralize musí chránič krku nosit povinně hráči do 20 let. Ředitel soutěže Martin Loukota na přelomu října a listopadu kluby kontaktoval a předal jim aktuální výtah z pravidel. Zároveň hráčům doporučil, aby ochranný prvek začali používat. Udělali to například Lukáš Sedlák a Tomáš Hyka z Pardubic nebo David Kaše z Litvínova. „O tom, zda to bude povinné, se rozhodneme po sezoně,“ řekl Loukota ČTK.

Reklama

  1 : 4 Slovensko - Česko 1 : 4 dohráno
20240427T14 : 00:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Švédsko - Česko zítra 14 : 00
20240428T14 : 00:00+0200
Švédsko vs. Česko
Švédsko vs. Česko
Švédsko
Česko