Hlavní obsah

Snímek, z něhož až mrazí. Noste ochranu krku, tohle se může přihodit kdykoliv, apeluje liga

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po tragédii amerického hokejisty Adama Johnsona, jenž na konci října zemřel po zásahu soupeřovy brusle do krku při utkání britského poháru, se ochrana zdraví hráčů stala velkým tématem napříč hokejovým světem. Z nejnovějšího snímku zveřejněného kanadskou soutěží Hockey Eastern Ontario (HEO) až mrazí…

Foto: Reuters

Adam Johnson v dobách, kdy oblékal dres Pittsburghu.

Článek

Na obrázku se nachází nejmenovaný hráč, jenž v úterý absolvoval utkání soutěže hráčů do 16 letech, a na krku má několik stehů.

„Hráče pořezala brusle. Naštěstí měl na sobě chránič krku, jinak to mohlo být mnohem horší. Tohle se může přihodit každou noc na jakémkoli kluzišti. Ochranné prostředky jsou důležité pro každého,“ uvádí vedení HEO v příspěvku na síti X.

„Děkujeme rodině (hráče), že nám umožnila sdílet tuto fotku. Jsme vděční, že se hráč zcela uzdraví. Prosíme o sdílení, abychom mohli zdůraznit tuto důležitou zprávu pro všechny hokejisty a funkcionáře,“ stojí dále v příspěvku HEO.

Po Johnsonově smrti již některé soutěže zavedly povinné nošení nákrčníků (zámořská WHL, v německé DEL je to v plánu od ledna), další včetně NHL o tom diskutují. V nižších soutěžích AHL a ECHL musí hráči již od minulé sezony nosit chrániče zápěstí a kotníků proti proříznutí.

Česká extraliga se zatím vydala cestou důrazného doporučení a apelu na kluby, aby tuto informaci předaly hráčům. „Všem hráčům v kategorii dospělých je doporučeno používat správným způsobem chránič proti říznutí do krku. Hráči z kategorií do 18 a 20 let musí nosit ochrannou výstroj v souladu s příslušnými pravidly,“ uvedl šéf extraligy Martin Loukota.

V domácí nejvyšší soutěži už nákrčníky nosí třeba pardubičtí útočníci Lukáš Sedlák s Tomášem Hykou.

„Je lepší být zdravý, než vůbec nebýt. Myslím, že je chyba, že jsem ho doteď nenosil. Přitom do 18 let máme chránič povinný, pak ho odložíme, což je možná zbytečné. Nijak mě to neomezuje při hře, takže nevidím důvod, proč ho nenosit. Byla hloupost, že jsem ho neměl, naštěstí se mi nic nestalo. Na ledě se ale může přihodit cokoliv, ale tohle je minimum, jak se můžeme ochránit,“ řekl Sedlák pro Sport.cz.

Reklama

Související témata:
Ochrana