Hlavní obsah
ONLINE

HOKEJOVÉ PŘESTUPY ONLINE: Talent Sapoušek se po roce a půl v zámoří vrací domů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Play off je v plném proudu, kluby už však připravují kádry na další sezonu. Server Sport.cz proto přináší seznam všech změn v extraligových týmech a sleduje přestupy českých hokejistů v zahraničí.

Foto: IIHF

Útočník Robin Sapoušek (vzadu) v dresu české reprezentace do 20 let).

Sapoušek se vrací do Varů

Dvojnásobný medailista z MS do 20 let Robin Sapoušek se vrací do mateřských Karlových Varů. Dvacetiletý útočník, který poslední rok a půl působil v kanadské juniorské WHL, se chce usadit v A-týmu Energie, za nějž doposud odehrál dvanáct utkání. „Hrát doma za A-tým je sen pro každého a moc se na to těším. Jsem rád, že se sem můžu vrátit. Chci si to tu užít, udržet se v týmu a podávat dobré výkony,“ řekl Sapoušek pro klubový web.

Vítkovice získaly obránce Demela, další posilu z Litvínova

Vítkovice oznámily další letní posilu. Do rodné Ostravy se vrací 28letý obránce Patrik Demel, jenž v minulosti nakoukl i do české reprezentace. Poslední čtyři roky oblékal dres Litvínova, z nějž odchází stejným směrem jako útočník Jindřich Abdul. „Svou pracovitostí a pílí si vybudoval v litvínovském týmu velice solidní pozici, dokonce byl poslední dvě sezony asistentem kapitána. Tím, že u nás prošel mládeží od žákovských let a byli jsme v kontaktu i v době, kdy působil v zámoří, tak vím, že je to velice inteligentní kluk, extrémně pracovitý,“ řekl na Demelovu adresu vítkovický asistent trenéra Pavel Trnka.

Z Komety do Finska přestupuje také Kučeřík

Nejdřív Daniel Gazda, o den později míří do Finska také další brněnský obránce Radek Kučeřík. Dvaadvacetiletý bek, jenž už má na kontě jedenáct zápasů v reprezentaci, podepsal roční kontrakt s celkem Ässät Pori. „Finská liga má vysokou úroveň. Věřím, že se v ní budu rozvíjet,“ řekl urostlý zadák, jenž v Kometě strávil poslední čtyři sezony.

Vítkovice posílí útočník Abdul z Litvínova

Jméno vsetínského rodáka Jindřicha Abdula se v souvislosti s příchodem do hokejových Vítkovic skloňovalo už delší čas. Nyní jej ostravský klub představil jako čtvrtou posilu pro nadcházející extraligový ročník. Naposledy oblékal 28letý útočník dres Litvínova, se kterým prošel až do semifinále extraligy. Včetně play off nasbíral 43 bodů (12+31). „Jindra Abdul je velice chytrý a kreativní hráč, který by nám mohl dost pomoci s produktivitou,“ řekl pro klubový web trenér David Bruk.

Nejlepší střelec Komety Moses jde do Boleslavi

Během jediného dne se Kometa loučí se dvěma klíčovými hráči. Po Danielu Gazdovi odchází i nejlepší střelec týmu americký útočník Steve Moses. Zkušený 34letý forvard v této sezoně nasázel včetně play off 23 gólů, od příštího ročníku posílí Mladou Boleslav. „Bylo to velmi složité a dlouhé rozhodování. V Brně jsem si udělal hodně přátel, takže nebylo lehké je opustit. Ale cítil jsem, že bych stále mohl v týmu zastávat ještě větší roli než doposud. Přijít sem do Boleslavi je pro mě velká výzva a já se na ní moc těším,“ vzkázal Moses pro klubový web.

Kometa hlásí návrat Gulašiho

Během sedmi let vybojoval s brněnskou Kometou dva tituly. Teď se zkušený 37letý obránce Michal Gulaši po roce v Českých Budějovicích vrací do jihomoravské metropole. Několikanásobný vítěz Radegast indexu pro nejtvrdšího hráče soutěže letos v dresu Motoru nasbíral pět asistencí a neskóroval. „S celou rodinou jsem doufal, že se vrátíme zpátky na Kometu. Je tady náš domov. Musím poděkovat Liborovi (Zábranskému, majiteli Komety), že mi dal tu možnost se vrátit. Moc si toho vážím,“ řekl Gulaši klubovému webu.

Gazda se vrací do Ilvesu

Angažmá ve finském Ilvesu si už krátce zkusil na hostování v závěru sezony 2021/2022, teď po průlomové sezoně v Kometě podepsal obránce Daniel Gazda smlouvu s celkem z Tampere na celý rok. Pro Brno je to citelná ztráta, 26letý bek letos nasázel 17 gólů a nakoukl i do reprezentace. V Ilvesu doplní českou kolonii, v týmu působí i útočníci Ondřej Kos, Adam Najman, Šimon Stránský a brankář Jakub Málek. Přijít by měl navíc další gólman Dominik Pavlát.

Klouček v Motoru nahradí Hrachovinu

Hokejisty Českých Budějovic posílí brankář Milan Klouček. Prozradil to trenér Motoru Ladislav Čihák v podcastu Bomby k tyči. Pětadvacetiletý dlouholetý gólman Pardubic, který však závěr sezony dochytával v Plzni, na jihu Čech nahradí Dominika Hrachovinu, jemuž klub vypověděl smlouvu, a vytvoří tak dvojici s Janem Strmeněm.

Hradec potvrdil příchod Poura

V den svých 25. narozenin se útočník Jakub Pour oficiálně stává novou posilou hradeckých hokejistů. Odchovanec Plzně, kde poslední sezonu a půl působil, vyniká kvalitní střelou. Letos nasbíral jedenáct gólů a sedm asistencí. „Jakuba jsme sledovali delší dobu a byli v kontaktu s jeho agentem. Líbil se nám jeho důrazný styl hokeje a fyzické parametry,“ uvedl pro klubový web generální manažer Aleš Kmoníček s tím, že Pour podepsal dvouletý kontrakt.

Hladonik se stěhuje na druhý kout republiky

Nový trenér Vítkovic David Bruk si přivedl do týmu dalšího hráče, kterého dobře zná. Do Ostravy se z Karlových Varů stěhuje 24letý útočník Jan Hladonik, jenž v této sezoně nasbíral 22 bodů (9+13). „Honza je velice talentovaný a stále ještě mladý hráč. A přesto má už dost zkušeností z extraligy. Jeho velkou výhodou je pohyb, kontrola kotouče. Má dobré dovednosti a pro nás je velmi výhodné, že se velice dobře prezentuje i na křídlech, přestože je centr,“ uvedl kouč Bruk pro klubový web.

Vítkovice přitvrzují, přichází bek Marcel

Hokejisté Vítkovic potvrdili druhou letní posilu. Z Hradce Králové přichází 29letý obránce Patrik Marcel, který patří k vyhlášeným tvrďákům. Z působení v Plzni a Litoměřicích se dobře zná s novým koučem Ridery Davidem Brukem. „Je to velmi důrazný obránce, který naší hře může pomoci hlavně v obranném pásmu a předbrankovém prostoru. Je důrazný na mantinelech a co se týče ofenzivy, tak disponuje velice tvrdou střelou,“ řekl trenér pro klubový web na Marcelovu adresu.

Jašek ve Švédsku přestupuje do MoDo

Sestup ze švédské ligy postihl hned trojici českých hokejistů. Lukáš Jašek stejně jako Marek Langhamer zůstává ve Švédsku. Na dva roky se upsal celku MoDo. „Máme ho na seznamu skoro od února. Na příští sezonu měl ale ještě platnou smlouvu s Oskarshamnem, takže jsme museli počkat, jak to dopadne. Zájem o něho mělo i několik dalších týmů,“ uvedl na adresu 26letého reprezentanta sportovní ředitel klubu z Örnsköldsviku Henrik Gradin.

Hradec přivádí slovenského reprezentanta Mudráka

Také druhou letní posilu ulovil Hradec Králové ve slovenské extralize, tentokrát ve Zvolenu. Přichází 23letý slovenský reprezentační obránce Dávid Mudrák. „Dávid patřil k nejlepším obráncům na Slovensku a je pravidelným reprezentantem. Zdobí ho bojovnost, perfektní kondice, důraz i chuť se stále zlepšovat. Navíc se jedná o charakterově skvělého kluka, takže jsme moc rádi, že jsme se s ním dohodli na dvouletém kontraktu,“ uvedl na klubovém webu generální manažer Aleš Kmoníček.

Rekonen míří z Plzně do Boleslavi

Jeho jméno se rovněž skloňovalo jako další možná posila Mladé Boleslavi, která teď skutečně potvrdila příchod Aleksiho Rekonena. Třicetiletý finský útočník poslední dvě sezony působil v Plzni, kde zazářil nejprve 34 body a v uplynulém ročníku 28 body. „Aleksi umí velmi dobře bruslit a je použitelný na vícero postech. V Čechách už je adaptovaný, slyšeli jsme, že je tu spokojený on i jeho rodina, což je vždycky důležité, a v neposlední řadě umí dávat góly,“ uvedl pro klubový web Bruslařského klubu sportovní ředitel Martin Ševc.

Adam Najman doplní českou kolonii

Dlouhých šest sezon strávil útočník Adam Najman v liberecké organizaci, teď však přišel čas na změnu a první zahraniční angažmá. Od příštího ročníku bude 23letý forvard, mladší z bratrské dvojice, oblékat dres finského Ilvesu, kde se potká s několika krajany. Jistě to budou brankář Jakub Málek a útočníci Šimon Stránský s mladíkem Ondřejem Kosem, do celku z Tampere by z extraligy mohli zamířit i Dominik Pavlát s Danielem Gazdou.

Mountfield oznámil první posilu

Třináct hráčů po sezoně v Hradci Králové skončilo, a tak je jasné, že Mountfield bude oznamovat i celou řadu příchodů. První letní posiloui Východočechů je 27letý americký útočník Ryan Dmowski, který se v uplynulém ročníku v dresu Popradu stal se třiceti góly nejlepším střelcem slovenské extraligy. „Ryana jsme sledovali v průběhu celé sezony a jsme přesvědčeni, že typologicky je to hráč, kterého již druhým rokem sháníme. Kromě důrazu v předbrankovém prostoru dokáže být i produktivní,“ řekl pro klubový web generální manažer Hradce Aleš Kmoníček s tím, že Dmowski podepsal dvouletý kontrakt.

Florida opět lovila v extralize, podepsala Okuliara

Další hráč z hokejové extraligy podepsal smlouvu s klubem z NHL. Slovenský útočník hradeckého Mountfieldu Oliver Okuliar získal jednoletý dvoucestný kontrakt s týmem Florida Panthers. „Oliver je dynamický útočník, jehož ofenzivní hra vzrostla během profesionálního angažmá v Evropě. Jsme z něj nadšení a věříme v další růst při jeho návratu do Severní Ameriky,“ uvedl generální manažer Panterů Bill Zito.

Langhamer zůstává ve Švédsku

Měla o něj zájem brněnská Kometa, brankář Marek Langhamer se však rozhodl setrvat ve švédské lize. Devětadvacetiletý brankář po protrápené sezoně v Oskarshamnu, jenž sestoupil z nejvyšší soutěže, mění dres. Od příští sezony bude chytat za Malmö, kterému se upsal až do roku 2026.

Doležal míří z Prostějova do Boleslavi

Prvoligový Prostějov oznámil konec osmi hráčů. Do extraligy zamíří nejproduktivnější obránce soutěže Tomáš Hanousek, který pravděpodobně zamíří do Kladna, poté útočník Petr Hašek, jenž by měl dle spekulací posílit Vítkovice, a také další forvard Zdeněk Doležal. Jestřábí na svém webu uvedli, že podepsal v Mladé Boleslavi, která tak má už čtvrtou letní posilu.

Boleslav doplnila defenzivu, přichází Havlín

Hokejisté Mladé Boleslavi oznámili třetí letní posilu. První, ale také poslední do defenzivy. Obranné řady vyztuží 27letý bek Tomáš Havlín, jenž poslední tři sezony působil v Karlových Varech. „Tomáš je vysoký, silný a dobře bruslící obránce, jakého jsme tu už nějakou dobu neměli. Očekáváme od něj zásadní důraz v našich obranných řadách,“ řekl sportovní ředitel Bruslařského klubu Martin Ševc.

Hovorka zabojuje o NHL

Za ohromný progres v této sezoně je obránce Mikuláš Hovorka příjemně odměněn. Podepsal dvouletý nováčkovský kontrakt s Floridou. Dvaadvacetiletý bek Českých Budějovic prožil průlomovou sezonu, v níž nakoukl na pět zápasů i do národního týmu. Teď ho čeká další velká výzva, zabojuje o NHL.

Plzeň přišla i o Hlavaje, podepsal v NHL

Plzeň musí řešit nečekaný problém. Přes léto bude shánět oba gólmany. Zatímco odchod Dominika Pavláta byl dlouho avizovaný a Milan Klouček přišel místo něj jen na hostování do konce sezony, Západočeši v příští sezoně počítali se Samuelem Hlavajem. Dvaadvacetiletý slovenský reprezentant ale využil zajímavou šanci porvat se o NHL, s Minnesotou Wild podepsal dvouletý nováčkovský kontrakt.

Západočeši tak budou hledat úplně novou gólmanskou dvojici. Spekuluje se o příchodu 21letého Nicka Malíka z finského KooKoo, do Škody by mohl na hostování zamířit i 23letý objev závěru sezony Lukáš Pařík. Ten má sice platnou smlouvu v Liberci, Bílí Tygři však mají podepsané hned tři gólmany.

Pulpán končí v Karlových Varech

V Karlových Varech strávil čtyři sezony, teď se však 38letý obránce Lukáš Pulpán s Energii loučí. S kariérou ovšem stále nekončí, pokračovat bude v první lize v partnerském Sokolově. „Neřešil jsem žádné možnosti a víceméně jsem byl rozhodnutý, že s aktivní hráčskou kariérou skončím. Pak ale přišla nabídka jednoleté smlouvy od nově sestaveného trenérského dua Baníku Václav Eismann a Tomáš Mariška, a já se rozhodl pokračovat,“ vysvětloval Pulpán pro sokolovský web.

Boleslav získala ze Švýcarska Čajku

Další z avizovaných posil Mladé Boleslavi je tu. Do Bruslařského klubu zamíří 23letý útočník Petr Čajka. Pro české fanoušky to není příliš známé jméno, jelikož už od třinácti let působí ve Švýcarsku. Naposledy oblékal dres Rapperswilu. „Už jsem chtěl zpátky do Česka, chyběla mi rodina. A asi jsem chtěl i nějakou novou výzvu. A co je větší výzva, než návrat po tolika letech domů? Těším se a věřím, že to bude úspěšná změna,“ řekl rodák z Kadaně pro klubový web.

Hanzl ve Švédsku mění dres

Za tři sezony ve švédské lize nasbíral v dresu Timry 103 kanadských bodů, teď český útočník Robin Hanzl na severu mění působiště. Příští dvě sezony stráví v Malmö. „Přesun do Malmö pro mě znamená vzrušující výzvu a nové dobrodružství. Měl jsem kvalitní pohovory s vedením klubu a rozhodující pro mě byl pocit, že mě tady opravdu chtějí,“ řekl pro klubový web 35letý centr s 53 reprezentačními starty.

Boleslav získala na dvouleté hostování Lakatoše

Spekulace potvrzeny. Hokejisté Mladé Boleslavi získali velkou útočnou posilu. Do Bruslařského klubu přichází na dvouleté hostování z Vítkovic forvard Dominik Lakatoš, který posledních pět let strávil převážně v ostravském celku, jenže v závěru této sezony byl vyřazen ze sestavy a zápasy sledoval jen z tribuny.

První posila pro Olomouc, přichází Fridrich

První posilou hokejistů Olomouce pro příští extraligovou sezonu se stal útočník Petr Fridrich. Třiadvacetiletý hráč, který má na kontě sedm reprezentačních startů, přichází na Hanou z Vítkovic.

Bambula se loučí s Olomoucí, míří do Vítkovic

Útočník Jan Bambula odehrál za Olomouc během pěti let celkem 224 zápasů. Vstřelil v nich 30 gólů a nasbíral 38 asistencí. Teď se ale rozhodl pro změnu. Od příští sezony bude 23letý forvard, jenž nakoukl i do české reprezentace, hájit barvy Vítkovic.

Špaček mění ve Švýcarsku dres

Útočník Michael Špaček mění ve švýcarské hokejové lize dres a z Ambri-Piotta přestupuje do celku Servette Ženeva. Šestadvacetiletý český reprezentant, o jehož služby měla v minulých měsících zájem i Sparta, podepsal v novém působišti dvouletou smlouvu.

Reklama

Související témata: