Hlavní obsah

Hořkost z finále přebolela, hokejistky si při návratu domů vážily stříbra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po prohraném finále na MS do 18 let měly české hokejistky na tváři i slzičky, ale při včerejším návratu ze švýcarského Zugu už v obličeji senzačních stříbrných medailistek převažovalo nadšení.

Foto: Profimedia.cz

České hokejistky mají za sebou fantastický turnaj

Článek

Užily si, že jim několik desítek fanoušků hned na letišti připravilo bouřlivé uvítání. „Finálová hořkost u všech odeznívá, přichází radost z toho, čeho holky dosáhly. Kdyby nám někdo před šampionátem řekl, že v play off porazíme nejen Švédky, ale i Kanaďanky a budeme hrát finále s Amerikou, tak bychom si dost možná ťukali na čelo,“ říkal kouč Dušan Andrašovský.

„Každou hodinou od zápasu o zlato je ten náš pocit lepší, prvotní smutek přebolel a teď nastalo uvědomění si, že se nám povedl obrovský úspěch, kterého si obrovsky vážíme,“ líčila nejlepší útočnice šampionátu Adéla Šapovalivová.

Trenér cítil z tohoto juniorského výběru už před turnajem velkou sílu, ale na narušení zámořské dominance nepomyslel. „Říkal jsem si, že můžeme dosáhnout na medaili. Stříbrná, kterou máme na krku, je samozřejmě ještě lepší než ta, ve kterou jsme doufali,“ řekl.

Životní zážitek? Výhra nad Kanadou

Češky přitom nerozehrály turnaj dobře. Po porážce s Finkami (2:3) následoval ve skupině debakl 1:8 s Kanaďankami. „Pak jsme se ale semkly, daly do toho všechno, hrály srdcem a dotáhly to až k finále. Nezapomenutelným zážitkem pro mě zůstane, jak jsme poprvé v historii porazily Kanadu,“ mínila Šapovaliová, která po dvou bronzech z MS dospělých získala také juniorské stříbro.

Ve sbírce tak má zase o jednu medaili víc než její bratr Matyáš, opora dvacítky. „Žádné rodinné hecování, přejeme si s bráchou navzájem. Podporoval mě, jako já před dvěma týdny jeho,“ vyprávěla.

Foto: IIHF

Adéla Šapovalivová přebírá stříbrnou medaili z hokejového MS juniorek.

Elitní lajna, Anežka Čabelová, Adéla Šapovalivová, Tereza Plosová, táhla český tým v ofenzivě a za trumf platila i brankářka Aneta Šenková chytající přitom dosud za dorostence Litoměřic.

„Český ženský hokej jde nahoru, potvrzují to úspěchy áčka a my ten trend zachytily taky. Věřím, že nám to všem může nastartovat kariéry. Byli tam i trenéři ze zámořských univerzit, viděli, co dovedeme, a snad jsme se jim dostaly do povědomí,“ líčila nejlepší gólmanka turnaje. „Všechna děvčata hrála skvěle, jsem na ně opravdu hrdý,“ uzavřel Andrašovský.

Reklama

Související témata:
  1 : 4 Česko - Finsko 1 : 4 dohráno
20240502T18 : 00:00+0200
Česko vs. Finsko
Česko vs. Finsko
Česko
Finsko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.