Hlavní obsah

Co až budou statisíce mrtvých v Praze?! Hašek v „kauze Červený“ zuří, chce zákon zakazující pracovat v Rusku

Středeční zpráva, že český útočník Rudolf Červený má navzdory pokračující ruské vojenské invazi na Ukrajině namířeno do Vladivostoku v KHL, vyvolala v hokejovém prostředí velké pozdvižení. Mezi nejhlasitější kritiky se zařadil bývalý vynikající brankář Dominik Hašek. Podle 57letého neúspěšného kandidáta na post prezidenta Českého hokeje je povinností zdejší vlády, aby vydáním zákonu zakázala českým občanům pracovat v Rusku.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Dominik Hašek.

Článek

Dominátor upozorňuje, že neviní Červeného ani jeho agenta. „Jeden chce pracovat (za dobrý plat) a druhý mu shání práci. A oni ctí zákon. Je povinností vlády, aby nás vydáním zákona před tímto nebezpečným chováním chránila," zopakoval olympijský šampion z Nagana.

Tvrzení, že jde čistě o svobodné rozhodnutí dotyčného hráče, který si je dobře vědom rizik s tím spojenými, Hašek nebere.

„Ano, je to o svobodném rozhodnutí, dokud nás před tímto velmi nebezpečným chováním, které podporuje válku proti nám (spojenci), nebude chránit zákon. Rizika jsou pro ukrajinské občany, ale i naše občany (smrt po ruském útoku). Já to řešit chci a bránit nás takto před smrtí mnoha lidí," vyhlašuje šestinásobný vítěz Vezinovy trofeje pro nejlepšího gólmana NHL.

„Je povinností vlády své občany před nebezpečným chováním (krádežemi, násilím, podporou nebezpečného vraždícího nepřítele atd.) chránit a rychle vydat zákon (už měla dávno). Až v Praze budou statisíce mrtvých, jako fanoušek řeknete co?" pokračuje Hašek.

Námitky diskutujících, že zákon zakazující někde pracovat, je nesmysl, neuznává. „Nesmysl? I když tím, tedy svou veřejnou prací pro ruskou firmu a tedy ruský stát, ohrožuje občany naší země a občany našeho spojence? To je nutnost. Naše (tedy i ten Váš život) i spojenecké životy je třeba chránit. To je povinnost vlády. Nebereme to na lehkou váhu," apeluje.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Dominik Hašek.

Ve vláknu na Twitteru se pardubický odchovanec zastavil i u argumentu jednoho z diskutujících, který poukazoval na Haškovo působení ve Spojených státech v 90. letech. Tehdy „USA válčily kde mohly. Z vašich daních se taky financovala válka..." napsal bývalému brankáři Alda Pražák.

„Můžeme polemizovat o potřebě války (tehdy) a případné záchraně milionů životů díky té válce. Ale nikdy tato válka nebyla vedena proti našemu spojenci a tedy následně proti nám. Tady ten člověk svou prací podporuje ruskou válku a tedy ohrožuje občany našeho spojence a naše občany," odpověděl Hašek.

Zatímco hokejové svazy Finska a Švédska už na začátku května vyhlásily, že jedinci, kteří i v nadcházející sezoně zůstanou KHL, nebudou smět reprezentovat, Český hokej (alespoň zatím) ke stejnému kroku nepřistoupil.

Foto: Profimedia.cz

Rudolf Červený v reprezentačním dresu.

„Tím neochráníme naše a občany našeho spojence. To, že tam bude (český občan) pracovat, je obrovská podpora válce a uvádí tím i naše lidi v nebezpečí. Vláda (parlament) musí schválit zákon, který toto zakazuje. Mimochodem, třeba ten kluk nechce reprezentovat," říká Dominátor na adresu Červeného, jenž za národní tým nastoupil do 23 utkání, naposledy loni v květnu před MS v Rize.

Reklama