Hlavní obsah

Jaškin se vrací do KHL! Nepodepsal ale Dynamu Moskva, shrábne 60 milionů rublů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V době ruské vojenské invaze na Ukrajině většina evropských legionářů z Kontinentální hokejové ligy prchá, najdou se však i výjimky. Jednou takovou je český reprezentační útočník Dmitrij Jaškin. Devětadvacetiletý rodák z Omsku se do KHL vrací po roce stráveném v Arizoně v NHL. Neposílí však moskevské Dynamo, za které válel mezi lety 2019 až 2021, ale Petrohrad!

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Dmitrij Jaškin.

Článek

Práva na Jaškina náležela v KHL Dynamu, Petrohrad ale o forvarda, který za Českou republiku odehrál dvě mistrovství světa a Světový pohár v roce 2016, jevil obrovský zájem. A tak za převod práv neváhal zaplatit 35 milionů rublů (15 milionů korun), některé zdroje dokonce uvádí 45 milionů rublů (19 milionů korun).

A další nemalé prostředky vynaloží na hráčův plat. List Sport-Express totiž uvádí, že díky ročnímu kontraktu si Jaškin přijde na 60 milionů rublů. Tedy v přepočtu 26 milionů korun... A to nemusí být konečná částka. Hráč, o něhož měly usilovat i Magnitogorsk, Ufa či Jekatěrinburg, si podle Match TV může i s bonusy přijít na více než 100 milionů rublů (více než 43 milionů korun)

„Jaškin je šťastný, že se vrací do KHL. Měl možnosti zůstat v NHL, ale v tuhle chvíli mu nevyhovovaly. Ve Petrohradu má dobré podmínky, šanci se ukázat, stejně jako zabojovat o Gagarinův pohár. To byla jedna z hlavních motivací," uvedl Jaškinův agent Gleb Čisťjakov pro ruský championat.com.

Jaškin je tak druhým českým hráčem, který v nadcházejícím ročníku bude působit v KHL. Minulý týden oznámil Vladivostok, že jeho dres bude i nadále oblékat obránce Libor Šulák. A za Admiral by měl nastupovat i útočník Rudolf Červený, jeho kontrakt ale zatím nebyl oficiálně potvrzen. Smlouvou v KHL pro příští ročník má i další zadák Michal Jordán, ten loni v květnu prodloužil do léta 2023 s Chabarovskem a není jisté, zda se mu podaří z ní vyvázat.

Poprvé se křídelní útočník Jaškin vydal do KHL v roce 2019 po sedmi sezonách v zámoří (St. Louis, Washington). Ve své první sezoně v KHL nastřílel za Dynamo Moskva 31 gólů a jako první Čech byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem základní části KHL.

Zdálo se, že bude velmi složité na takový počin v dalším ročníku navázat. Jenže Jaškin to dokázal. A dokonce byl ještě lepší. S 38 trefami v základní části v aktuální sezoně o parník kraloval tabulce střelců KHL. Což pochopitelně zaznamenali i v NHL a loni se rodák z Omsku domluvil na roční smlouvě na 3,2 milionu dolarů s Arizonou.

Foto: dynamo_ru, Twitter

Dmitrij Jaškin (vlevo) v dresu Dynama Moskva.

Jenže návrat do nejslavnější hokejové ligy Jaškinovi vůbec nevyšel. Hlavně protože v listopadu po střetu s Markem Borowieckim utrpěl vážné zranění kolena, které mu nakonec ukončilo sezonu. Za Kojoty tak odehrál pouhých 12 duelů s bilancí jedné asistence.

V květnu toužil zabojovat o mistrovství světa ve Finsku, od vedení Arizony ale nedostal souhlas. A protože si odchovance Slavie a syna bývalého zadáka Vsetína Alexeje Jaškina následně coby nechráněného volného hráče nevybral žádný z jiných klubů NHL, rozhodl se vrátit do KHL, v níž i s play off zaznamenal 137 bodů ve 133 zápasech.

Reklama

Související témata: