Hlavní obsah

Když je tatínek miliardář a kamarád Putina. Slavný ruský klub udělal šokující krok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když je tatínek miliardář a od dětství patří k nelepším kamarádům nejmocnějšího muže v největší zemi světa, v životě jdou pak jeho synovi některé věci snáz a rychleji než ostatním smrtelníkům. Dobrým příkladem budiž Roman Rotenberg, který má téměř nulové zkušenosti s koučováním na jakékoliv úrovni a v profesionálním hokeji neodehrál ani jeden zápas, nicméně v týdnu se stal hlavním koučem nejbohatšího ruského klubu SKA Petrohrad.

Foto: Ruský hokejový svaz

Roman Rotenberg je mocným mužem ruského hokeje.

Článek

Rotenbergův otec Boris býval od dětství blízkým přítelem, parťákem pro judo a rekreační hokej pozdějšího ruského prezidenta Vladimira Putina. Po jeho nástupu k moci také otec Rotenberg pohádkově zbohatl, jeho jmění se odhaduje na zhruba dvě miliardy dolarů. Příslušnost k Putinově vnitřnímu kruhu mu ale vyneslo také místo na sankčních seznamech.

Prezidentem SKA, do něhož pumpuje takřka neomezené zdroje státem kontrolovaný gigant Gazprom, je další oligarcha a člen nejužší skupiny Putinových přátel Gennadij Timčenko, který dokonce disponuje jměním kolem 25 miliard dolarů, tedy cca půl bilionu korun.

Kdo je odpůrcem kumulace funkcí, neměl by pracovní portfolio 40letého Romana Roteberga raději ani číst. Je skoro nemožné vyjmenovat všechny pozice a na žádnou nezapomenout.

Je místopředsedou ruského hokejového svazu, generálním manažerem ruské reprezentace, viceprezidentem SKA Petrohrad, jedním z ředitelů KHL a nyní i hlavním trenérem. Kromě toho je také viceprezidentem Gazprombank, viceprezidentem společnosti Vitawin a zakladatel celé řady společností v oblasti sportu, marketingu a médií.

Když na začátku týdne vystřídal v roli hlavního kouče Petrohradu Valerije Bragina, měl za sebou v roli hlavního kouče na jakékoliv úrovni od žáků až po profesionály jediný zápas, na lavičce v minulé sezoně zaskočil právě za Bragina, který se nakazil koronavirem.

Foto: Ruský hokejový svaz

Roman Rotenberg přebírá od Vladimira Putina vyznamenání za triumf sborné na OH v Ochjongčchangu.

Podle ruských médií nicméně vlastní trenérský diplom nejvyšší kategorie z univerzity na Sibiři. Sám ale profesionální hokej nikdy nehrál, nicméně základy tohoto sportu nasával při pobytu své rodiny ve Finsku z kraje 90. let.

Sám Roman Rotenberg obhajoval svoji kvalifikaci pro vedení jednoho z nejslavnějších ruských klubů tím, že v KHL už na vlastní oči viděl 800 zápasů. Přirovnal se k typu trenéra, jakým je fotbalový stratég Jose Mourinho.

„I Jose Marino začínal jako překladatel Alexe Fergusona," podotkl před ruskými novináři. Ti odvážnější si dovolili mocného muže opravit s tím, že zmíněný trenér se nejmenuje Marino a ve skutečnosti překládal Bobbymu Robsonovi, nikoliv Fergusonovi.

„V historii byla spousta takových trenérů. Tohle je můj život a dává mi to příležitost se rozvíjet a být lepší než včera," řekl Rotenberg novinářům.

Za hokej už dostal celou řadu poct a vyznamenání. Spolu s koučem Olegem Znarokem dostal státní vyznamenání přímo od Vladimira Putina za triumf hokejového národního týmu na OH v Pchjongčchangu.

Reakce na jeho jmenování hlavním koučem SKA však byly i v Rusku poněkud rozpačité.

Podle novináře Lva Lukina ze serveru Championat jde o „cirkus, frašku a malou tyranii".

Sport Express zase v komentáři napsal, že je štěstí, že se Rotenberg nacpal „jen" na lavičku SKA a neudělal tento tah na lavičce národního týmu Ruska.

„Nechci ani přemýšlet o tom, kam tohle povede. Tohle rozhodnutí nemá s hokejem nic společného. Tohle je možné jen v Rusku," uvedl například mistr světa a současný skaut Chicaga Blackhawks Andrej Nikolišin.

„Nikdy nehrál profesionálně hokej, ale je to úžasný kouč," kvitoval krok Petrohradu třeba bývalý šéf IIHF René Fasel.

Rotenberg přebíral SKA na druhém místě tabulky Západní konference s jednobodovou ztrátou na Dynamo Moskva. Pod jeho vedením ale vyhrál oba zápasy s Kunlunem (5:1) a Nižným Novgorodem (3:0) a propracoval se do čela konference.

Reklama

Související témata: