Hlavní obsah

Magnitogorsk - Kunlun 8:2Kovář zazářil hattrickem, Sekáč rozhodl o postupu Kazaně

Aktualizováno

Útočník Jan Kovář se v pátém utkání osmifinále play off Kontinentální hokejové ligy blýskl hattrickem a dvěma asistencemi. Magnitogorsk si výhrou 8:2 nad čínským Kunlunem zajistil postup. O příštím soupeři obhájců Gagarinova poháru se teprve rozhodne. Dařilo se také Vladimíru Sobotkovi, který se vítězným gólem a jednou asistencí podílel na vysoké výhře Omsku nad Vladivostokem 6:0, a Jiřímu Sekáčovi. Útočník Kazaně v prodloužení rozhodl o výhře 2:1 nad Ufou a postupu do čtvrtfinále.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Kovář během tréninku hokejové reprezentace před zápasy turnaje Karjala Cup.

Článek

Kovář byl v základní části sedmým nejproduktivnějším hráčem soutěže a jasně nejlepším Čechem, ale v play off v předchozích čtyřech utkáních nasbíral jen gól a dvě přihrávky. Na úterní překvapivou porážku v Pekingu dnes favorizovaný Metallurg zareagoval drtivým vítězstvím, k němuž přispěl hattrickem také Kovářův kolega z prvního útoku Danis Zaripov.

Kovář v desáté minutě zvýšil na 2:0, v 35. minutě pak upravil již na 5:1. Hattrick završil v 50. minutě gólem na 8:1.

Pět bodů, které nasbíral v jednom utkání, je vyrovnaným rekordem play off KHL. V dnešním zápase se stejný kousek povedl i Zaripovovi (3+2) a Chrisu Leemu (0+5). Kanadský obránce pěti přihrávkami stanovil nový rekord bojů o Gagarinův pohár.

Sekáč skóroval v play off již potřetí. V deváté minutě prodloužení po přihrávce Justina Azeveda jel na gólmana Niklase Svedberga a protlačil puk za jeho záda.

Bodoval i Sobotka

O třetí vítězství Omsku v sérii s Vladivostokem se vedle Sobotky zasloužil také brankář Dominik Furch, který odchytal dvě a půl třetiny a připsal si 19 zákroků. V 51. minutě ho vystřídal Oleg Šilin.

Sobotka otevřel skóre v šesté minutě svým druhým gólem v letošním play off. Připsal si již třetí dvoubodový zápas v bojích o Gagarinův pohár a po pěti utkáních má bilanci 2+5.

Omsk, který těsně prohrál předchozí dva duely ve Vladivostoku, tentokrát jasně dominoval. Po první třetině vedl 3:0. Do druhé dvacetiminutovky hosté vyměnili brankáře, ale gólový příděl nezastavili. Po Igoru Bobkovovi třikrát kapituloval také Nikita Serebrjakov. Omsk si může zajistit postup v sobotu na soupeřově ledě.

Čeljabinsku nepomohlo 24 zákroků českého gólmana Pavla Francouze a podlehl Astaně 1:2 v prodloužení. Barys vede v sérii 3:2 na zápasy.

Osmifinále play off Kontinentální hokejové ligy:
Východní konference - 5. zápasy:
Omsk - Vladivostok 6:0 (Sobotka 1+1), stav série 3:2;
Magnitogorsk - Kunlun Red Star 8:2 (za domácí Jan Kovář 3+2), konečný stav série 4:1;
Čeljabinsk - Barys Astana 1:2 v prodl., stav série 2:3;
Kazaň - Ufa 2:1 v prodl. (za domácí Sekáč 1+0), konečný stav série 4:1.

Reklama