Hlavní obsah

Kyjev nevyšel, a tak jsem vzal Novgorod, říká útočník Čermák

LITVÍNOV

Útočník Leoš Čermák změnil během léta dres v rámci Kontinentální hokejové ligy. Ze Sibiru Novosibirsk přestoupil do Torpeda Nižnyj Novgorod, s nímž se také představil ve třech přípravných zápasech na českém ledě.

Foto: Josef Pešout, Právo

Leoš Čermák.

Článek

Loni byli v Novgorodu až čtyři čeští hráči, letos zůstal Čermák v tomto směru osamocen. „Není to nic příjemného. Vždycky je lepší, když má člověk na zahraničním angažmá k sobě krajana nebo Slováka. Ale takový je hokejový život. V kádru máme pět Kanaďanů a vytvořili jsme dobrou partu. Uvidíme, jak se nám bude dařit v sezóně,“ svěřil se zkušený forvard, který zpočátku dělal kanadským spoluhráčům překladatele.

Nyní začíná v Rusku třetí sezónu v řadě, ale působil tam již před osmi lety. „Tehdy ještě nic nefungovalo ani v obchodech. Teď je v Rusku boom, rozvíjejí se obchodní centra. Je to rozdíl i z pohledu podmínek. Začínají tam platit i pravidla, co se týče hráčských smluv apod. Mohl jsem zůstat v Novosibirsku, ale chtěl jsem blíž k Česku. Původně jsem měl namířeno do Kyjeva, což by byla příjemná štace. Projekt s Kyjevem v KHL ale padl a byl jsem rád, že jsem na poslední chvíli podepsal aspoň Novgorod,“ líčil Čermák.

Před soustředěním v Karlových Varech se dostal na skok domů do Třebíče. „Letěl jsem do Česka o dva dny dříve a pak jsem přijel za mužstvem do Varů,“ upřesnil. Střetnutí na litvínovském ledě využil i k setkání s některými českými hokejisty. „S Ríšou Jarešem jsem hrál v Liberci, známe se i s Peterem Jánským a Viktorem Hüblem. Dřív jsem byl v kontaktu i s libereckými kluky, ale mnoho jich z éry, co jsem tam působil, už odešlo,“ povídal protřelý forvard, který nastupoval naposledy v české extralize za Bílé Tygry.

„Ve Varech jsme měli těžkou přípravu, zápasy v Sokolově, Chomutově a Litvínově byly zpestřením,“ zhodnotil tréninkový pobyt. Při utkáních byl dokonce asistentem kapitána Novgorodu. „A to proto, že jako jediný z Torpeda umím česky a mohl jsem tak komunikovat třeba s rozhodčími,“ usmál se Čermák.

Jaké jsou cíle Novgorodu v nové sezóně? „Dostat se do play-off KHL.“ A co kdyby přišla pozvánka do reprezentace, za níž už před několika lety hrával? „Potěšilo by mě to, ale všechno se bude odvíjet od mých výkonů. Záleží také na trenéru Hadamczikovi. Když se potkáme někde v Rusku, kam by měl přicestovat na inspekční cestu, tak budu rád,“ zakončil Čermák.

Reklama

Související témata: