Hlavní obsah

Mentalita Rusů je jiná, poznal Zaťovič. Na ledě nechce vypadat jako nazdárek

Jan ŠkvorSport.cz

Ještě loni měl ve své premiérové sezóně v Kontinentální hokejové lize v týmu Lada Togliatti za spoluhráče krajana Hunkese a Slováky Slobodu s Podhradským, v aktuálním ročníku už si český reprezentační útočník Martin Zaťovič v rodném jazyce s nikým nepopovídá. „Ale už jsem si zvykl, stejně jako na život v Rusku,“ říká třicetiletý forvard, jenž startoval na posledních dvou světových šampionátech.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejový útočník Martin Zaťovič přichází na reprezentační sraz před turnajem Channel One Cup.

Článek

Z osobního, ale i týmového hlediska by si ovšem dovedl představit lépe se vyvíjející sezónu. Zaťovič ve 36 odehraných zápasech nasbíral pět gólů a sem asistencí. Togliatti v tabulce Východní konference KHL aktuálně ztrácí na pozice zajišťující play off jedenáct bodů.

„Je to těžký, protože máme slabší tým než loni. A když v mužstvu nemáte krajana, se kterým se můžete domluvit na určitých věcech, je to složitější," tvrdí Zaťovič o svém bodovém kontu. Lada doplácí zejména na nevydařený začátek sezóny. „Tehdy chodili manažer klubu a lidi z vedení každý den do kabiny a zvyšovali hlas," vzpomíná přerovský odchovanec. Z důrazných proslovů svých šéfů se ale nestresoval. „Pořád se snažím na ledě odvádět maximum, na tom jediném záleží. Řeči z kabiny si sice máte vzít k srdci, na ledě z toho ale nesmíte být nervózní."

Za rok a půl strávený v Rusku už stačil poznat věci, na které nebyl z domova zvyklý. „Rusové hrají úplně odlišný styl hokeje. Mladí kluci si dělají, co chtějí. I když vlastně ani nejde o generační problém jako spíš o mentalitu Rusů. Teď máme trenéra, který se to snaží korigovat. Začíná se to zlepšovat, říká o lotyšském kouči Artisu Abolsovi.

Spoluhráče z formace usměrňuje

I Zaťovič se snažil svým spoluhráčům poradit a předávat zkušenosti. „Jenže oni to musejí chtít přijmout. Co si z toho vezmou, to už neovlivním. Nemůžu tyhle věci řídit, od toho jsou v klubu manažeři a trenéři. Já spíš usměrňuju kluky ve své lajně, abychom měli nějaký systém a nevypadali na ledě jak banda nazdárků. Teď mám spoluhráče, se kterými jsme si to vysvětlili a trochu i předvádíme, co bychom chtěli," kvituje útočník, jenž v roce 2009 slavil s Karlovými Vary extraligový titul.

Veškerý volný čas v Togliatti tráví Zaťovič se svou rodinou. „Jenže moc volna nemáme, v průměru jeden den za tři týdny, a to je možná ještě moc. I žena si zvykla, i když jí vlastně ani nic jiného nezbylo. Máme dvouletou dceru, takže se o ni stará. Našla si i nějaké koníčky a skamarádila se s pár lidmi," popisuje Zaťovič.

Ten se nyní připravuje s reprezentací na Channel One Cup. Už ve čtvrtek si po sedmi měsících znovu zahraje v pražské O2 areně, která bude na zápas s Finy, stejně jako při mistrovství světa, vyprodaná. „Vzpomněl jsem si, jak jsme si ty zaplněné kulisy užívali, a ještě silněji se mi všechno vybaví ve čtvrtek při zápase. Moc jsem se těšil, že si zase zahraju v Praze před českým publikem a plnou halou."

Reklama

Související témata: