Hlavní obsah

Nakládal poznává život v ruském velkoklubu a zatím si ho užívá

PRAHA

Život v ruské Ufě postupně poznává hokejový obránce Jakub Nakládal, který odešel do KHL v rozehrané sezoně koncem října a obhájci titulu se upsal na dva roky. Přes krátké působení, během kterého už zažil i odvolání trenéra Sergeje Michajlova, si novou zkušenost nemůže vynachválit.

Foto: Petr Horník, Právo

Jakub Nakládal na srazu hokejové reprezentace

Článek

"Zatím to hodnotím super. Jsem nadšený jak z toho města, tak celkově z té kabiny. Hráči, zázemí i lidé okolo klubu jsou v naprosté pohodě. Máte tam první, poslední. Je to něco podobného jako v Pardubicích, kde jsou ty podmínky také výborné," řekl ČTK Nakládal.

Dosud odehrál jen tři zápasy, ale už stihl naplno pocítit, že se ocitl ve špičkovém evropském klubu. "Chodí devět tisíc lidí, atmosféra perfektní, nedávno postavený nádherný stadion, takže zatím vše lze opravdu hodnotit kladně. Možná, že když jde člověk do průměrného týmu KHL, může o Rusku získat úplně jiné představy, ale tohle je paráda," uvedl Nakládal. "V Pardubicích už jsem byl pět let a sám jsem cítil, že bych chtěl změnu."

Při porovnání s extraligou vidí rozdíly především v bruslení, hokej v KHL je podle něho o hodně rychlejší. "Jsou tam navíc neskutečně technicky vybavení hráči. Když budu mluvit za sebe jako obránce, tak mi styl hokeje, který se tam hraje, asi vyhovuje víc a hodně mě baví. V Čechách se více napadá, tady je více času na rozehrávku, ale ten hokej je přitom hodně rychlý a tím pádem i pohlednější pro diváky," popisoval Nakládal.

Nadšený je i proto, že dostal velký prostor na ledě. "Byl jsem na to zvědavý, když jsem tam letěl, jak moc budu hrát a jak se mnou počítají, protože když se podíváte na ta jména, je to neskutečný tým. Ale vykoupili mě z Pardubic, kdyby neměli zájem, asi by mě nekupovali," řekl.

Na ledě byl zatím v průměru okolo 23 minut na zápas. "Hrál jsem v první formaci s Radulovem a Kozlovem, chodil jsem na přesilovky i oslabení, takže jsem ten prostor dostal a byl nadšený. Pro mě to byla taková pohádka," prohlásil Nakládal. "Kéž by to takhle i vydrželo," přál si.

Hodně mu pomáhá i přítomnost dalšího reprezentačního beka Miroslava Blaťáka a slovenského zadáka Richarda Stehlíka. "Když potřebuju něco vyřídit, Míra mi to vyřídí," ujistil Nakládal. "Jsem rád, že tam jsou. I proto, že si můžeme popovídat česky, zajdeme po zápase na večeři. Bez nich by bylo těžké se dorozumívat, ale na druhou stranu tam nejsou žádné věci, které by člověk nezvládl," prohlásil Nakládal.

I domácí Rusové ho rychle přijali. "Míra Blaťák je tam snad pátým rokem a bylo tam už i dříve více českých kluků, takže už vědí, co čekat. Jsou ale v naprostém klídku a vůbec se nechovají jako nějaké hvězdy, je tam pohodička. Zrovna Radulov s Kozlovem věčně hrají fotbal na playstationu," přiblížil atmosféru v týmu třiadvacetiletý obránce.

Tlak na výsledky mužstva je prý podobný jako v Pardubicích. "Ale tam byl podle mého větší tlak od fanoušků. Jsou výborní, ale také hodně nároční. V Ufě se také čeká, že bude hrát každý rok finále, ale ten tlak mi takový nepřišel," přemítal Nakládal.

Ufě se zatím nedaří podle představ. Hvězdný tým obhajuje titul, ale výsledky jsou kolísavé, což odnesl vyhazovem kouč Michajlov. "Výsledky nebyly dobré, takže se měnil trenér. Ale myslím, že při té kvalitě týmu stačí, aby tomu nový kouč dal systém, trochu se to uklidnilo a zase se začne dařit a vyhrávat," domnívá se Nakládal.

Michajlova zažil pouze v jednom zápase. "Nemůžu moc usuzovat, ale myslím, že v takovém týmu nabitém hvězdami je potřeba, aby byl trenér autoritou a nikdo si k němu nic nedovolil. S ním to tak asi nebylo, nedokázal vyždímat ze všech sto procent, jak to uměl před ním Bykov."

Podle Nakládala se stačí podívat na výsledky Petrohradu vedeného českým koučem Milošem Říhou, kterého dobře zná z Pardubic. "Taky měli dobrý tým, ale ty výsledky v minulosti nebyly nic extra. Teď s panem Říhou, který je nekompromisní a navíc obrovská autorita, to funguje. Myslím, že hlavně na Rusy tohle platí," uvedl Nakládal. "Když přijde někdo takový k nám, výsledky zase budou," dodal.

Reklama

Související témata: