Hlavní obsah

Obránce Kolář míří do Vladivostoku. Řepík bude hrát za Lahti

Praha
Aktualizováno

Hokejový obránce Jan Kolář mění dres v rámci Kontinentální ligy. Sedmadvacetiletý český reprezentant působil poslední dvě sezóny v Doněcku, nyní bude hájit barvy Admiralu Vladivostoku. Nové angažmá má i bývalý útočník pražského Lva Michal Řepík, který se domluvil na spolupráci s finským Lahti.

Foto: Petr Horník, Právo

Michal Řepík v dresu Lva Praha v utkání Atlantu Mytišči.

Článek

Kolář se dohodl s Vladivostokem na podmínkách ročního kontraktu. "Ještě se řeší zdravotní prohlídky a některé věci. Kolář se dosud připravoval individuálně, k týmu by se měl připojit počátkem srpna během kempu ve Finsku," uvedl pro hokej.cz hráčův zástupce Robert Spálenka ze společnosti Sport Invest.

Hledání nového angažmá se podle Spálenky zpočátku zaměřilo především na NHL. "Zástupci tamních klubů Koláře viděli na mistrovství světa a kontakty vypadaly docela slibně," uvedl. Jednání se zámořím se pak ale táhla a pardubický odchovanec se proto nakonec rozhodl pro jistotu a kontrakt v KHL.

Zástupci Doněcku se v polovině června definitivně dohodli s vedením KHL, že kvůli aktuální bezpečnostní situaci na Ukrajině se Donbass nové sezóny KHL nezúčastní. Místo toho by měl hrát v domácí lize.

Admiral Vladivostok je loňským nováčkem KHL, dosud v něm nepůsobil žádný český hokejista. Tým letos převzal slovenský trenér Dušan Gregor, jenž v minulosti vedl mimo jiné Liberec.

Řepík se domluvil s Lahti

Do finské SM-liigy má namířeno Řepík, který uzavřel roční smlouvu s Pelicans Lahti. "Michal odpovídá profilu hráče, po jakém jsme toužili. Jeho charakteristickým znakem je bojovný styl hry, ale také umí dělat body," prohlásil sportovní ředitel Mika Saarinen na adresu pětadvacetiletého forvarda se zkušenostmi z NHL, kde se však nedokázal natrvalo prosadit do prvního týmu Floridy.

Řepík sice o něco více upřednostňoval setrvání v KHL, teď má ale jistotu angažmá. "Určité varianty tam byly, ale situace na trhu momentálně není příznivá. Po odstoupení Lva a ukrajinského Donbassu je na trhu hodně volných hráčů. Najít angažmá bylo za současných podmínek složitější," uvedl pro hokej.cz jeho zástupce Michal Sivek ze společnosti Eurohockey Services.

Pelikáni se ozvali přibližně před třemi týdny. "Dal na něho mimo jiné dobré reference kouč Kari Jalonen, který vedl v minulé sezóně Lva. Michala doporučil, klub měl o jeho angažmá velký zájem," připomněl Sivek. "Pro Michala je finská liga dobrým řešením. Patří k vynikajícím bruslařům, existuje velký předpoklad, že se prosadí. V Lahti o jeho schopnostech vědí, měl by dostat hodně herního prostoru," věří Sivek.

Řepík nastupoval v tuzemsku za mládežnické týmy pražské Sparty, před sezonou 2005/06 zamířil do zámoří a hrál WHL. V roce 2007 si ho jako celkově 40. hráče draftu vybrala Florida, za níž během čtyř sezon stihl 72 zápasů v základní části a připsal si 20 bodů (9+11). Po vstupu Lva do KHL ale dal přednost domácímu prostředí. V dlouhodobé části KHL nastřádal za 98 startů 22 bodů díky 12 trefám a 10 nahrávkám. Ve 26 zápasech v play off, v němž letos prošel se Lvem až do finále, přidal 13 bodů (5+8).

Jedním z jeho nových spoluhráčů bude i Tomáš Kudělka, vítkovický zadák, který do Lahti zamířil už v polovině května.

Reklama