Hlavní obsah

Reprezentanta pranýřují za podpis v KHL. Lež! Žádnou smlouvu nemám, odmítá hráč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tady by bylo zapotřebí nějakého schopného detektiva, který by pomohl přinést odpověď na otázku, kdo je tu lhář... Lotyšský reprezentant Miks Indrašis, který hrdě oblékal národní dres na devíti po sobě jdoucích světových šampionátech, na konci minulého měsíce údajně podepsal roční kontrakt se Spartakem Moskva, i navzdory hrozícímu zákazu reprezentovat svou zem. Nyní však přišel s prohlášením, že žádnou smlouvu v Rusku nepodepsal. Klub si ale stále stojí za svým a hrozí mu pokutou.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý (?) lotyšský reprezentant Miks Indrašis během ZOH v Pekingu.

Článek

Lotyšsko má jasný postoj ke svým sportovcům, kteří by se rozhodli působit v ruských či běloruských soutěžích – bylo by jim zakázáno oblékat národní dres. Tento postoj je legislativně zahrnut v novele sportovního zákona z konce dubna. I přes tuto skutečnost se 29. června objevila zpráva, že hokejista Miks Indrašis podepsal roční kontrakt se Spartakem Moskva v KHL.

„Pokud je to pravda, Miks rozhodně nebude pozván do lotyšského národního týmu. V současné době změny přijaté v zákoně o sportu neurčují dobu, po kterou je toto pravidlo platné, takže v tuto chvíli jde o rozhodnutí bez data ukončení,“ prohlásil pro Lotyšskou televizi generální sekretář tamního hokejového svazu Roberts Plusejs.

Indrašis téměř týden k situaci mlčel a pak vydal prohlášení. „Spartak lže, nemám s ním platnou smlouvu,“ uvedl s tím, že prý má podepsáno s jiným klubem a jinde. Kde, to neuvedl. Podle něj je Spartak nešťastný z jeho odmítnutí pokračovat, a proto podnikl tyto kroky.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Miks Indrasis (@miksindrasis)

„Odsuzuji ruskou válku na Ukrajině! Nebudu lhát v zemi agresora! Jsem lotyšský patriot a svůj vztah k vlasti jsem vždy vyjadřoval na hřišti, když jsem devětkrát za sebou oblékl národní dres na mistrovství světa,“ pokračoval v rozhořčeném prohlášení. Odsoudil také lidi, kteří se k němu vyjadřovali hanlivě jen na základě informací z médií či sociálních sítí a kteří předpokládali, že jsou jediné pravdivé.

Lotyšský novinář Ulvis Brože však uvedl, že informace o podepsání kontraktu nepocházely jen ze sítí ruského klubu, nýbrž z oficiálních záznamů KHL, kde je registrována Indrašisova smlouva.

Ruské sportovní weby rovněž uvádějí, že Lotyš má platnou smlouvu se Spartakem. „Pokud se hráč rozhodne nesplnit podmínky smlouvy, musí klubu zaplatit kompenzaci v souladu s předpisy KHL,“ uvedl klub v prohlášení. Ty by měl Indrašis přitom už dobře znát, jelikož v Kontinentální lize působí nepřetržitě od roku 2011 (jen závěr minulé sezony dohrál po angažmá v Podolsku a Vladivostoku ve švýcarském Bielu).

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Hockey Club Amur (@hcamur)

Mimo jiné tento týden oznámil Amur Chabarovsk, že v klubu podepsal smlouvu jiný lotyšský reprezentant, gólman Janis Kalninš. „Není to populární rozhodnutí, ale udělal jsem to, protože moje kariéra už nebude trvat dlouho. Byla to nejlepší volba pro mou rodinu a můj život po kariéře. Jsem dospělý a vím, jak mohou lidé reagovat a jak média mohou věci zvrátit. Žijeme své vlastní životy a děláme rozhodnutí, která jsou pro nás a naše rodiny nejlepší,“ okomentoval svůj podpis třicetiletý reprezentant, pro kterého byly zřejmě poslední reprezentační akcí zimní olympijské hry v Pekingu.

Reklama

Související témata: