Hlavní obsah

Ruské kluby dostaly od domácí federace příkaz podpořit armádu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco většina světa je zděšena hrůzami způsobenými ruským vojenským vpádem na Ukrajinu, v Rusku samotném, které se v důsledku svých akcí dostalo do mezinárodní izolace, se snaží kremelský režim svojí propagandou ospravedlnit „speciální operaci“, jak vpád do sousední země nazývá, a získat pro ni podporu veřejnosti. Masivně k tomu zneužívá i v zemi velmi populární hokej.

Foto: @ facebook CSKA

Ilustrační foto z únorového zápasu CSKA a Spartaku Moskva.

Článek

Kluby tamní KHL dostaly oficiální žádost od hokejového svazu o podporu ruské armády a jejího útoku na Ukrajinu. Píše o tom ruský server sports.ru.

Podle něj svaz rozeslal klubům dopis s následujícím obsahem.

„Dnes všichni procházíme těžkým obdobím. Každou minutu je ve všech informačních zdrojích zveřejněno mnoho informací, a bohužel velmi často jde o nevěrohodné zprávy a nepravdy. Žádáme vás o podporu této akce a spolupráci s fanoušky v otázce podpory naší armády," stojí podle serveru v dopise.

„Zasíláme koordinované propagandistické plakáty. Mohou být vytištěny a distribuovány ve formě letáků, vlajek, vítány jsou také audio a video výzvy v kostce," píše se dále.

Slovo „žádost" se ale zdá být klasickým ruským eufemismem pro něco docela jiného, protože vzápětí se dodává: „Upozorňujeme, že tato akce je povinná a podléhá nahlášení."

Následující den po zápase totiž mají být všechny reportovací informace včetně fotoreportáží, videoreportáží a stručného popisu provedených propagandistických akcí zaslány na svaz do 10 hodin.

Některým klubům samozřejmě ani nebylo potřebovat nic nařizovat. Takový SKA Petrohrad, s nímž je ruský prezident Vladimir Putin úzce spojen, či CSKA Moskva se podporou režimu dlouhodobě nijak netají.

Kromě těchto klubů zůstávají ještě ve hře o Gagarinův pohár také Spartak Moskva, Magnitogorsk, Omsk, Čeljabinsk, Ufa, Dynamo Moskva a Čerepovec.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Hockey Club Amur (@hcamur)

V důsledku válečných událostí a reakcí na ně už KHL opustila celá řada cizinců, i když kvůli tomu čelí celé řadě komplikací. Čeští hráči zatím své kontrakty dodržují. V hře jsou stále ještě Jakub Jeřábek (Spartak), Šimon Hrubec, (Omsk), Tomáš Hyka, Lukáš Sedlák a Roman Will (všichni Čeljabinsk).

Propaganda podporující Putina už pronikla i do mládežnického hokeje. Na utkání MHL, která je juniorskou obdobou KHL, třeba klub z Chabarovsku podporoval transparenty vedení země hesly jako „Mládež pro Putina", „Můj hlas pro Putina".

Na instagramovém účtu klub akci vysvětlil s tím, že sportovci i fanoušci Amuru jsou jedna hokejová rodina. Zmíněné transparenty proto visely po celém stadionu. „Dnes, více než kdy jindy, musíme být jednotní. Jen společně jsme silní a neporazitelní!" komentoval počínání klub.

Reklama

Související témata: