Hlavní obsah

Za Rusko! Nacismus neprojde. V KHL jede Putinova vylhaná propaganda na plné pecky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco drtivá většina sportovního světa soucítí s napadenou a těžce zkoušenou Ukrajinou a veřejně jí deklaruje podporu, v zemi agresora je všechno jinak. Na stadionech ruské hokejové ligy KHL se tvrdě následuje oficiální kremelská propaganda, která samozřejmě nemluví o válečných zločinech, nýbrž o honu na nacisty.

Foto: Profimedia.cz

Za Rusko! Nacismus neprojde, stojí na transparentu během zápasu KHL mezi CSKA Moskva a Jaroslavlí.

Článek

Příkladem budiž výjev ze zápasu čtvrtečního duelu KHL mezi CSKA Moskva a Jaroslavlí, kde se na tribuně objevil obří transparent „Za Rusko! Nacismus neprojde".

To koresponduje s linií kremelského narativu, který popírá, že by Rusko podniklo invazi či okupaci Ukrajiny, při níž umírají tisíce lidí, ale vojenskou akci popisuje jen jako nezbytnou operaci na denacifikaci Ukrajiny.

V Rusku vládní propagandě evidentně stále věří velká část lidí, přístup k nezávislým informacím je totiž v zemi silně omezen a za vyjádření jiného názoru, než který razí oficiální státní linie, hrozí tvrdé tresty.

Ruské verzi událostí nicméně kromě samotných Rusů takřka nikdo jiný ve světě nevěří. Středeční valné shromáždění OSN přijalo poměrem 141 hlasů rezoluci ostře odsuzující ruskou invazi na Ukrajinu a vyzvalo Moskvu k okamžitému ukončení bojů a stažení svých vojáků. Proti rezoluci byly Rusko, Sýrie, Bělorusko, Eritrea a Severní Korea.

Sankce zbytku světa proti Rusku drtivě postihnou i samotný hokej. Sborná se nesmí účastnit žádných mezinárodních turnajů. Tvrdé dopady už nyní cítí i KHL.

Z názvu už si pomalu může vypustit slovo kontinentální, protože svoji účast v lize zrušil finský Jokerit Helsinky a lotyšské Dinamo Riga. Mohutný propad rublu a neudržitelný morální rozměr samotné účasti v zápasech, kde se otevřeně adoruje putinovský režim, způsobily, že se většina zahraničních hráčů snaží co nejdříve zmizet domů. I když v nastalé situaci to není vůbec jednoduché.

Reklama

Související témata: